«Καταστρώσαμε σχέδια» στη Τήνο

«Καταστρώσαμε σχέδια» στη Τήνο Facebook Twitter
0

Το νερό κυλά γρήγορα στ' αυλάκι στην Τήνο. Ο χρόνος πέρασε, οι διοργανωτές των Tinos Food Paths (TFP) περιμένουν και φέτος τις φίλες και τους φίλους τους στα διατροφικά μονοπάτια του νησιού. Θα περπατήσουν στα παλιά και θ' ανοίξουν νέα, παρέα με όσες και όσους μετάσχουν στην περιπέτεια.

Τα TFP βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση της Τήνου και εγγράφουν τον τόπο τους ως προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού πολιτισμού αλλά και "τρανταχτά" ονόματα του κόσμου της γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί προϊόντων ποιότητας, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί κι' επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, bloggers...

Τα Tinos Food Paths θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και σήκωσαν την αυλαία τους το βράδυ της Κυριακής 6 Μαίου, με πάρτυ στην παλιά ψαραγορά, στη Χώρα. Στο πάρτυ ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός για το ποτό και τα μπαρ Difford's Guide εγκαινίασε τα TFP.

Ολόκληρη την εβδομάδα, άνθρωποι κάθε ηλικίας και διαφορετικών δυνατοτήτων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μπορούν να παρακολουθήσουν μαγειρέματα και παρασκευές. Μπορούν να γευθούν θησαυρούς από την παλιά Τήνο μέχρι και από το Άγιον Όρος, πειραματισμούς μοντέρνων μαγειρικών σχολών με τοπικά ποιοτικά προϊόντα, γευστικά εγχειρήματα πέρα από το συνηθισμένο.

Παράλληλα με τις καθαυτό εκδηλώσεις των TFP, σε χώρους πολιτισμού στο νησί λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, ως ιδέα και ως σύμβολο στην Τήνο των υπερ-χιλίων περιστεριώνων.

Το περιστέρι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής στην Τήνο, ξεχωριστό μεταξύ των εκτρεφόμενων βρώσιμων ειδών όπως οι κότες και τα κουνέλια.

Αποτυπώματα αυτής της παράδοσης μπορούν να νοιώσουν οι φίλοι και οι φίλες των Tinos Food Paths που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των διοργανωτών στον Ταραμπάδο των περιστεριώνων και σε ίδια μνημεία στον Σκαλάδο, στην Καρδιανή και τη Μυρσίνη, στον Πύργο και στη Χώρα της Τήνου. Ανάμεσα σε περιπάτους και στάσεις, σε βιώματα και αναζητήσεις

Περισσότερες πληροφορίες στο www.tinosfoodpaths.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ