Ελεύθερη είσοδος την Πέμπτη στα μουσεία όλης της χώρας

Ελεύθερη είσοδος την Πέμπτη στα μουσεία όλης της χώρας Facebook Twitter
Φωτό.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Ελεύθερη θα είναι αύριο, Πέμπτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Με σκοπό, ακριβώς τον εορτασμό της ημέρας, πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες έχουν προγραμματιστεί στα μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Μαΐου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο, 20 Μαΐου με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις του μουσείου:

Πέμπτη 18 Μαΐου

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Την ημέρα αυτή θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.

Για να τιμήσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο.

Το μεγαλόσωμο άγριο ζώο προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους. Το κυνήγι του απαιτούσε μια καλά οργανωμένη ομάδα, ικανή να καταδιώξει και να καταφέρει καίρια πλήγματα στο επιθετικό θήραμα, το οποίο όμως μπορούσε να πληγώσει θανάσιμα τους διώκτες του. Η καρτολίνα με το αναμνηστικό μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη στα Πωλητήρια του Μουσείου από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.

Παρασκευή 19 Μαΐου

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Σάββατο 20 Μαΐου

Την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

Στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου». Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μουσικό και αισθητικό ταξίδι με σύνθεση ήχων από γνωστά ελληνικά μοτίβα, κλασικά και παραδοσιακά, ένα κονσέρτο που θα στηρίζεται αυτοσχεδιαστικά στην αλήθεια της στιγμής, την εμπειρία αλλά και την ελευθερία κινήσεων, προσφέροντας στους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκεί μια βαθιά και ουσιαστική συγκίνηση.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τις 16 έως τις 18/5/2017 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει τη δράση με τίτλο «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αφηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου των ιστοριών που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνονται 30 λεπτά πριν τη θεματική περιήγηση στις Πληροφορίες του Μουσείου.

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνονται και στα υπόλοιπα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.