Ψητούς κύκνους με ένα μπουκάλι κρασί ημερησίως κατανάλωνε ο Ριχάρδος Γ´

Ψητούς κύκνους με ένα μπουκάλι κρασί ημερησίως κατανάλωνε ο Ριχάρδος Γ´ Facebook Twitter
Ο Ριχάρδος έτρωγε πολύ καλύτερα από όλους τους ευγενείς της εποχής και έπινε περίπου ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα, καθώς ήταν λάτρης των εορτών και των δεξιώσεων
1

Ψητούς κύκνους με ένα μπουκάλι κρασί ημερησίως κατανάλωνε ο Ριχάρδος Γ´ Facebook Twitter
Ο Ριχάρδος έτρωγε πολύ καλύτερα από όλους τους ευγενείς της εποχής και έπινε περίπου ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα, καθώς ήταν λάτρης των εορτών και των δεξιώσεων

Μια πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Leicester, μας δίνει καινούργιες πληροφορίες και συναρπαστικές νέες λεπτομέρειες σχτικά με τη ζωή και τη διατροφή του Ριχάρδου του 3ου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science και δείχνει τις αλλαγές στη διατροφή του Ριχάρδου από τότε που ήταν παιδί μέχρι τα χρόνια της βασιλείας του.

Ψητούς κύκνους με ένα μπουκάλι κρασί ημερησίως κατανάλωνε ο Ριχάρδος Γ´ Facebook Twitter
To σημείο στο οποίο ο Ριχάρδος δέχτηκε το χτύπημα που τον φόνευσε

Η διατροφή του γενικώς χαρακτηρίζεται από ακριβά τρόφιμα υψηλής ποιότητας και ποτό. Η ισοτοπική ανάλυση των οστών και των δοντιών αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του, καθώς και τις αλλαγές στη διατροφή του όταν έγινε βασιλιάς και λίγο πριν σκοτωθεί στη μάχη του Μπόσγουορθ. Τα στοιχεία βρέθηκαν στα δόντια και το μηριαίο οστό. Στη διάρκεια της εφηβείας του ο Ριχάρδος είχε μια διατροφή την οποία έκανε η υψηλή αριστοκρατία, ενώ για τα παιδικά του χρόνια μαθαίνουμε ότι η διατροφή του ήταν εντελώς διαφορετική στον τόπο που γεννήθηκε, στο Νορντχάμπτονσάϊαρ από τον τόπο στον οποίο μετακόμισε, το Φόδερινγκέι. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στα χημικά συστατικά (στρόντιο, άζωτο, οξυγόνο, άνθρακα και μόλυβδο) όταν ήταν βασιλιάς και δυο έτη πριν από το θάνατό του συνέβη και η μεγαλύτερη αλλαγή στη διατροφή του.

Αυξήθηκε η κατανάλωση ψαριών του γλυκού νερού και των πουλιών συμπεριλαμβανομένων των κύκνων, των ερωδιών και των γερανών. Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στο Channel 4, και το οποίο προέκυψε από τις πανεπιστημιακές έρευνες και τα ευρήματα στα δόντια, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ριχάρδος έτρωγε πολύ καλύτερα από όλους τους ευγενείς της εποχής και έπινε περίπου ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα, καθώς ήταν λάτρης των εορτών και των δεξιώσεων. Το ότι στη σύντομη βασιλεία του έπινε περισσότερο κρασί από πριν, ενισχύει την αντίληψη ότι τα τρόφιμα και τα ποτά ήταν έντονα συνδεδεμένα με την κοινωνική κατάσταση στη μεσαιωνική Αγγλία.

Ψητούς κύκνους με ένα μπουκάλι κρασί ημερησίως κατανάλωνε ο Ριχάρδος Γ´ Facebook Twitter
Η νέα εκτίμηση τού πώς πρέπει να έμοιαζε ο Ριχάρδος Γ´
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.