Μια καινούργια πατέντα της Apple θα μπορεί να μπλοκάρει τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε συναυλίες και δημόσιους χώρους

Μια καινούργια πατέντα της Apple θα μπορεί να μπλοκάρει τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε συναυλίες και δημόσιους χώρους Facebook Twitter
2

Η ενόχληση που προκαλεί το κοινό που είναι ικανό να καταστρέψει εντελώς την ατμόσφαιρα σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις καταγράφοντας φρενιτιωδώς με το κινητό του, ίσως πλησιάζει στο τέλος της - τουλάχιστον για τους χρήστες iPhone.

H Apple είναι πλέον επισήμως κάτοχος μιας πατέντας της οποίας η τεχνολογία θα μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία της κάμερας του iPhone. Η εφεύρεση της εταιρείας θα επιτρέπει σε χώρους να κάνουν χρήση μιας υπέρυθρης ακτίνας που θα απενεργοποιεί τη δυνατότητα για λήψη φωτογραφιών και βίντεο από τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας.

 

Η εφεύρεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την τάση που επικρατεί σε εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παραστάσεις, όπου χιλιάδες αναμμένες οθόνες υψώνονται και βιντεοσκοπούν για ώρες. Τα περιστατικά αυτά έχουν γίνει αφορμή για μεγάλη διαμάχη καθώς πολλοί είναι ενοχλημένοι με την πρακτική αυτή, αλλά όσοι το κάνουν, αξιώνουν το δικαίωμά τους στην λήψη για αναμνηστικούς λόγους αλλά και για την παρουσία τους στα social media. Πάντως είναι σχεδόν βέβαιο πως αν η Apple αποφασίσει να διαθέσει δημοσίως την πατέντα αυτή, πολλοί θα είναι οι καλλιτέχνες που θα αισθανθούν ανακούφιση καθώς μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για την βιντεοσκόπηση ακόμη και την ώρα που το βλέπουν να συμβαίνει ενώ βρίσκονται στη σκηνή.

Μια καινούργια πατέντα της Apple θα μπορεί να μπλοκάρει τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε συναυλίες και δημόσιους χώρους Facebook Twitter

Η λειτουργία της Apple θα απαιτήσει την τοποθέτηση ενός υπέρυθρου πομπού που θα πρέπει να εγκατασταθεί στο εκάστοτε σόου και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ενδέχεται να εμφανίζει το μήνυμα "recording disabled" κάθε φορά που κάποιος θα επιχειρεί να βγάλει μια φωτογραφία. Εναλλακτικά αναφέρεται πως ίσως απλά θα θολώνει η οθόνη ή θα εμφανίζεται ένα μεγάλο υδατογράφημα.

Ωστόσο η είδηση για την νέα αυτή τεχνολογία της Apple, προκαλεί ήδη ανησυχία καθώς αρκετοί θεωρούν πως η εφαρμογή της δεν θα περιοριστεί σε συναυλίες και παραστάσεις, αλλά θα βρει γόνιμο έδαφος και στο πεδίο της επιβολής του νόμου. Η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποίησε αυθαίρετα το μπλοκάρισμα των φωτογραφιών και βίντεο προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο πολιτών που καταγράφουν αστυνομικές επιχειρήσεις και αξιωματικούς σε αμφιλεγόμενα περιστατικά βίας.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM