Η χιπ-χοπ μόλις άλλαξε για πρώτη φορά τα δεδομένα στην μουσική

Η χιπ-χοπ μόλις άλλαξε για πρώτη φορά τα δεδομένα στην μουσική Facebook Twitter
0

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες η rap, το hip-hop και η R & B ήταν ακόμα μουσικές άρρηκτα συνδεδεμένες με τις υποκουλτούρες και με πιστούς οπαδούς πολύ μακριά από την προσοχή της mainstream σκηνής. Οι μουσικές αυτές είχαν περιορισμένη φήμη και είχαν αποκλειστεί από τα μεγάλα ακροατήρια.


Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το status quo άρχισε να ανατρέπεται και ξεκίνησε η εισβολή της hip-hop στη μόδα, τα περιοδικά, την τηλεόραση, την ποπ κουλτούρα και φυσικά όλο αυτό έγινε με την μουσική.

Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της Nielsen Music, η hip-hop (συμπεριλαμβανομένης της R & B) είναι πλέον το μεγαλύτερο είδος στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία την ροκ μουσική και φυσικά την ποπ.

Η Hip-hop αξιώνει το 25,1% της συνολικής "κατανάλωσης", ενώ η ροκ μουσική είναι στο 23%.


Ο λόγος που συνέβη αυτό έχει να κάνει τόσο με τις μεθόδους ακρόασης στις ΗΠΑ όσο και με το αναμφισβήτητο ταλέντο πολλών ράπερ σήμερα. Στη δεκαετία του 1990, οι πωλήσεις CD εξακολουθούσαν να κυριαρχούν. Όμως το ψηφιακό streaming ξεπέρασε τις πωλήσεις των δίσκων και τις λήψεις του iTunes ως κύρια πηγή για όσους ακούν μουσική και κάπως έτσι ένα νέο ακροατήριο έφερε τα πάνω-κάτω στα τσαρτς.


Το κοινό του Streaming είναι κυρίως ο νέοι και οι νέοι αναγνωρίζουν περισσότερο τις καινοτομίες στην κουλτούρα της ραπ από το κάπως στάσιμο ροκ της γενιάς των γονιών τους το οποίο δεν έχει επιδείξει κάποια σημαντική καινοτομία τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ροκ μουσική εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο είδος στις πωλήσεις δίσκων αν και έχει χάσει τόσο μεγάλο έδαφος στο ψηφιακό πεδίο: κατέχει ακόμη το 40% των πωλήσεων.

Με πληροφορίες από qz.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ