Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Επιτρέπεται η παρακολούθηση e-mail των υπαλλήλων από τους εργοδότες

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Επιτρέπεται η παρακολούθηση e-mail των υπαλλήλων από τους εργοδότες Facebook Twitter
0

Η υπόθεση ενός άνδρα από τη Ρουμανία που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποίησε το επαγγελματικό του e-mail για να ανταλλάξει μηνύματα με άτομα του στενού οικογενειακού του κύκλου έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο απεφάνθη τι τελικά θα συμβαίνει με την παρακολούθηση των e-mail υπαλλήλων από τους εργοδότες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι υπάλληλοι τους έχουν ενημερωθεί προκαταβολικά για την παρακολούθηση των επαγγελματικών τους e-mail, αν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρακτική.

Το Δικαστήριο στήριξε με την απόφασή του τον υπάλληλο που κατήγγειλε την περίπτωσή του, καθώς έκρινε ότι τα δικαστήρια της Ρουμανίας απέτυχαν να προφυλάξουν το δικαίωμα του στην ιδιωτικότητα αφού δεν είχε υπάρξει σχετική προειδοποίηση.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο στον υπάλληλο, τις συνομιλίες που είχε με τον αδερφό του και την αγαπημένη του μέσω e-mail.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ελήφθη με πλειοψηφία 11-6. Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, καθώς δεν πρόκειται για νομοπαρασκευαστικό όργανο, ίσως με αυτό τον τρόπο δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατά πόσο η «παρακολούθηση» είναι επιτρεπτή ή όχι.

Σημειώνεται ότι η απόφαση θεωρείται ορόσημο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Με πληροφορίες Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM