Το YouTube έκλεισε δύο κανάλια προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας

Το YouTube έκλεισε δύο κανάλια προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
0

Το YouTube έκλεισε δύο κανάλια προπαγάνδας της Βορείου Κορέας που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και ξένοι εμπιερογνώμονες για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των οπλικών προγραμμάτων του καθεστώτος.

Το Stimmehoreas, το πιο δημοφιλές κανάλι YouTube στη Βόρεια Κορέα με περισσότερους από 20.000 συνδρομητές και το Uriminzokkiri, το οποίο αριθμούσε περισσότερους από 18.000 συνδρομητές, δημοσίευαν συχνά βίντεο ειδήσεων κρατικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και άλλα βίντεο με δοκιμές όπλων προσελκύοντας εκατομμύρια views.

Ο εμπειρογνώμονας στον έλεγχο όπλων Jeffrey Lewis χρησιμοποιούσε αυτά τα κανάλια για να αναλύσει τα βίντεο των εκτοξεύσεων πυραύλων και των περιηγήσεων εργοστασίων, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις πυρηνικές δυνατότητες του καθεστώτος. O ίδιος κάλεσε το YouTube να ανακαλέσει την απόφασή του προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα με θερμοπυρηνικά όπλα σε διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα που μπορούν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πραγματικά σημαντικό να τα μελετήσουμε ακόμη και αν δεν μας αρέσουν», είπε. «Αυτό αρχίζει με την ανάλυση της προπαγάνδας τους. Παρόλο που είναι μεροληπτικά (σ.σ. τα βίντεο), μπορούμε να μάθουμε πολλά για μια χώρα από τα ψέματα που λέει», ανάφερε όπως μεταδίδει ο Guardian.

To Stimmehoreas πιστεύεται ότι λειτουργούσε από υποστηρικτή της Βόρειας Κορέας που ζει εκτός της χώρας και δημοσίευε βίντεο υψηλής ανάλυσης κρατικής προπαγάνδας από το κορεατικό κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων σε διάφορες γλώσσες.

Το Uriminzokkiri συνδοτανι άμεσα με την πτέρυγα προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας και είχε περιεχόμενο που φαίνεται να στόχευε σε Βορειοκορεάτες που ζουν στο εξωτερικό.

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούσαν τις επίσημες τηλεοπτικές λήψεις πυραύλων για να εκτιμήσουν την ισχύ τους. Μπορούσαν επίσης να μάθουν για τα όπλα από μηχανήματα και τα εξαρτήματα που ήταν ορατά στα βίντεο περιηγήσεων του Κιμ Γιονγκ Ουν στο εργοστάσιο.

«Όταν ο Kιμ επισκέπτεται ένα εργοστάσιο στη μέση του πουθενά και κοιτάζει τα μηχανήματα, παρέχει μια σημαντική εικόνα της προόδου που επιτελεί ο στρατός του», πρόσθεσε ο Lewis, διευθυντής του προγράμματος που σχετίζεται με θέματα της Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury.

Πέρα από το πρόγραμμα πυραύλων, οι ερευνητές μπορούσαν επίσης να αντλήσουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που ο ηγέτης έχει δίπλα του λαμβάνοντας έτσι πληροφόρησή και για την πολιτική σφαίρα της Βόρειας Κορέας.

Ο Scott Lafoy, ένας αναλυτής δορυφορικών εικόνων με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο NK News ότι η παρακολούθηση  θα είναι πιο δύσκολη καθώς οι λογαριασμοί αυτοί διαγράφονται. Το YouTube δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους διακοπής λειτουργίας των καναλιών, αν και θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαφημιστικά έσοδα που δημιουργούνται από τους λογαριασμούς θα παραβίαζαν τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το YouTube έχει στοχεύσει στη βορειοκορεατική προπαγάνδα. Τον Νοέμβριο του 2016, η πλατφόρμα έκλεισε το KoreanCentralTV1. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ