Γιατί το Twitter μπλόκαρε την λέξη «bisexual»

Γιατί το Twitter μπλόκαρε την λέξη «bisexual» Facebook Twitter
1

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακό πολλοί από τους χρήστες του Τwitter αναστατώθηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η υπηρεσία είχε μπλοκάρει την λέξη «bisexual» στη μηχανή αναζήτησής του. Η εταιρεία ζήτησε συγνώμη, υποσχέθηκε μια γρήγορη λύση, αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί τελείως το πρόβλημα.

Η κατάργηση μιας λέξης η οποία επισημαίνει την σεξουαλικότητα ενός ατόμου θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως μορφή λογοκρισίας και διάκρισης, ειδικά όταν αυτή η πράξη σκόπιμα απαγορεύει ή μπλοκάρει ανθρώπους από το να αναζητήσουν σχετικές πληροφορίες ή δεδομένα σχετικά με αυτόν τον όρο. Ακόμη και αν το μπλοκάρισμα του #bisexual ξεκίνησε από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, ο χρόνος ήταν αρκετός για να δημιουργηθεί μια έντονη δραστηριότητα αντίστασης και διαμαρτυρίας την επόμενη μέρα. Και συνεχίστηκε για όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, αφού μέχρι χθες οι περισσότεροι από τους χρήστες δεν ήξεραν γιατί «εξαφανίστηκαν» τα αποτελέσματα αναζήτησης αυτής της λέξης και πολλοί επέμεναν ότι όλο αυτό δεν ήταν ένα ατύχημα.

 

 

Από την προηγούμενη Παρασκευή που εμφανίστηκε το πρόβλημα μέχρι χθες το βράδυ, οι μηχανικοί του Twitter προσπαθούσαν να επαναφέρουν την τάξη, δίνοντας κάθε τόσο εξηγήσεις γιατί έγινε αυτό το «κατά λάθος» μπλοκάρισμα της λέξης. Το Twitter εξέφρασε δημόσια συγνώμη για την παρεμπόδιση της λέξης bisexual από τα αποτελέσματα αναζήτησης, λέγοντας ότι η λέξη συμπεριλήφθηκε λανθασμένα σε μια «ξεπερασμένη» λίστα όρων που σχετίζονταν με "άσεμνο" περιεχόμενο. Όπως προσπάθησε να εξηγήσει σε μια σειρά από επόμενα tweets όλη αυτή η μεγάλη σε διάρκεια έκταση του μπλοκ είναι ένα "τεχνικό ζήτημα" το οποίο επηρέασε πολλά αποτελέσματα αναζήτησης, και ειδικά ορισμένους όρους, που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και που δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα. Επειδή πολλές από τις λέξεις στον κατάλογο του Twitter δεν είναι εκ φύσεως σαφείς και επειδή πολλά tweets περιέχουν ορισμένους όρους που (πιθανώς) έχουν χρησιμοποιηθεί ως tabs και σε απαγορευμένο πορνογραφικό υλικό, τα αποτελέσματα αναζήτησης μπλόκαραν την λέξη και επέστρεφαν μήνυμα σφάλματος που έδειχνε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιεχόμενο. Κι ενώ η ομάδα υποστήριξης του Twitter δεν έχει βγάλει άκρη με τη σπαζοκεφαλιά των ρώσικων bots τώρα έχει άλλον έναν μπελά στο κεφάλι της που απ' ότι φαίνεται δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα. 

 

Παρακάτω ακολουθεί το πιο πρόσφατο μήνυμα της ομάδας υποστήριξης του Twitter:

 

 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM