Ο Firefox Quantum τρέχει πιο γρήγορα από τον Chrome

Ο Firefox Quantum τρέχει πιο γρήγορα από τον Chrome Facebook Twitter
Η αλλαγή είναι δύσκολη με ένα καθημερινό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα η σβελτάδα της φλογερής αλεπούς θα στρέψει τα βλέμματα και πάλι πάνω της.
1

Ο νέος browser της Mozilla, o Firefox Quantum, είναι πιο γρήγορος, πιο μινιμαλιστικά κομψός και έτοιμος να διαχειριστεί όσες χιλιάδες καρτέλες και εάν του ανοίξετε σε ένα παράθυρο, μετά από σχεδόν δύο μήνες σε δοκιμαστική έκδοση.

Όσο πιστοί και εάν είστε στον Chrome, o Firefox Quantum μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Γιατί; Γιατί είναι γρήγορος. Πραγματικά γρήγορος. Εντάξει, όχι τόσο γρήγορος στο YouTube (αφού πρόκειται για native περιβάλλον της Google και σίγουρα παίζουν κρυμμένοι αλγόριθμοι στη συνεργασία Chrome και YouTube) αλλά είναι αποτελεσματικά αστραπιαίος και στο φόρτωμα φωτογραφιών και στα αποτελέσματα των αναζητήσεων σας από οποιαδήποτε μηχανή. Σύμφωνα με το blog της Mozilla ο Firefox Quantum είναι πάνω από δύο φορές πιο γρήγορος από την προηγούμενη έκδοσή του που είχε κυκλοφορήσει πριν έξι μήνες. Όμως, ό,τι κι αν υπόσχεται μια εταιρεία, αν κάποιος χρήστης έχει συνηθίσει με κάποιον άλλον browser δύσκολα θα περάσει σε άλλο στρατόπεδο. Αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία σάς μιλάει ένας χρόνιος χρήστης του Chrome, όχι μόνο αξίζει τον κόπο να κλείσετε για λίγο τον Chrome και να δοκιμάσετε τον Firefox Quantum, αλλά ίσως και να αφεθείτε στον τελευταίο για πάντα.

Εκ πρώτης όψεως η νέα έκδοση είναι πολύ πιο minimal από οποιαδήποτε παλαιότερη. Νομίζω ότι η Mozilla θέλει να τον φέρει πιο κοντά στην λιτή αισθητική του Safari παρά στην αρθρωτή μεταμόρφωση του Chrome, από browser σε μια μηχανή που τα κάνει όλα. Aλλά αν τον δείτε να παίζει, να ψάχνει ή να φορτώνει φωτογραφίες από το Instagram ή το Flickr, τότε νομίζω ότι αρκετά σύντομα θα πάψει να είναι ένα δευτερεύον πρόγραμμα περιήγησης και θα γίνει ένας καλός αντίπαλος του πρωταθλητή. Βασικά, ο νέος Firefox Quantum ξεφεύγει από το παιχνίδι του ανταγωνισμού για έναν πολύ απλό τρόπο: βγαίνει κι από το δικό σας δρόμο και σας αφήνει να τρέξετε ελεύθερα, με μεγάλες ταχύτητες σε μεγάλους όγκους πληροφορίας. Δηλαδή, εάν θελήσετε να ανοίξετε 15.000 καρτέλες σε ένα παράθυρο ο Firefox Quantum δεν πρόκειται να γονατίσει τον υπολογιστή σας, αφού χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη από τον ανταγωνισμό. Mια δοκιμή στο φόρτωμα του timeline ενός Facebook με πολλές φωτογραφίες θα σας πείσει.

Ο Firefox Quantum τρέχει πιο γρήγορα από τον Chrome Facebook Twitter
Μια φωτογραφία από το blog της Mozilla δείχνει ξεκάθαρα ότι ένας νέος αγώνας ταχύτητας μόλις ξεκίνησε.

Σίγουρα, μιλάμε για μικρές διαφορές, για κλάσματα δευτερολέπτου στη φόρτωση μιας σελίδας, αλλά εάν ο browser τρέχει συντροφιά με άλλες πιο απαιτητικές εφαρμογές παράλληλα σε μια συνεχόμενη πολυδιεργασία (multitasking) από την μία εφαρμογή στην άλλη, ο Firefox Quantum όντως δεν κουράζει τον υπολογιστή, παρά μόνο όταν φτάσει σε κάποιο βίντεο του YouTube (περιέργως όχι του Vimeo). Τι θέλω να πω; Από την πρώτη ημέρα χρήσης οι εντυπώσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Βέβαια, όπως είπαμε επειδή ο νέος Firefox Quantum χρησιμοποιεί περίπου 30% λιγότερη μνήμη από τους ανταγωνιστές του Chrome, Edge και Safari στα Windows και μόνο ένα μικρό κομμάτι περισσότερο από τον Chrome στο macOS, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε 30% περισσότερες καρτέλες χωρίς να επιβραδύνει καθόλου η περιήγηση, γιατί η ενεργή καρτέλα εξυπηρετείται πλέον κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες πίσω της.

Επίσης, τέσσερις νέες υπηρεσίες ξεχωρίζουν στο περιβάλλον του Firefox Quantum, η Screenshots, η οποία σάς επιτρέπει να μοιραστείτε απευθείας από το πρόγραμμα χωρίς να φορτώσετε κάποιο άλλο αρχείο από την επιφάνεια εργασίας, η υπηρεσία Pocket για να αποθηκεύει ο χρήστης άρθρα και ιστοσελίδες για αργότερα, η Gaming & VR μηχανή του είναι ήδη προεγκατεστημένη και έτοιμη για WebVR και τέλος η υπηρεσία Library, η οποία σώζει χρόνο εφόσον εκεί αποθηκεύονται όλες οι σελίδες από το Pocket Save, το ιστορικό περιήγησης, τα screenshots και φυσικά, τα downloads.

 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πάντως η υπάρχουσα έκδοση για κινητά είναι κυριολεκτικά για πέταμα. Γεμίζει σιγά σιγά το κινητό με πελώρια άχρηστα αρχεία με αποτέλεσμα να τρώει gigabyte από την κάρτα. Και για να ανακαλύψεις τι φταίει και τελείωσε η μνήμη θέλει πολύ ψάξιμο. Μακριά!