Το Skype «εξαφανίστηκε» από την Κίνα

Το Skype «εξαφανίστηκε» από την Κίνα Facebook Twitter
0

Η εφαρμογή Skype της Microsoft για Android και iOS έχει εξαφανιστεί από πολλά καταστήματα ψηφιακών εφαρμογών στην Κίνα εδώ και περίπου ένα μήνα.

Η λογοκρισία του διαδικτύου στην Κίνα θεωρείται από τις πιο περίπλοκες και διεισδυτικές στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες έχουν μπλοκαριστεί για τους χρήστες της χώρας, ενώ μια μια αρκετά μεγάλη λίστα αμερικανικών εταιρειών όπως Facebook, YouTube, Twitter, Flickr, Bing, WordPress και άλλες είναι ήδη «απαγορευμένες». Τώρα, σύμφωνα με τελευταία νέα από τους New York Times, το Skype έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις «απαγορευμένες» εφαρμογές λόγω των τοπικών νόμων που ισχύουν για υπηρεσίες VoIP στην Κίνα. Μάλιστα ένας εκπρόσωπος της Apple δηλώνει στο θέμα των NYT «Έχουμε ειδοποιηθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ότι ορισμένες εφαρμογές «voice over internet protocol» δεν ακολουθούν τους τοπικούς νόμους, με αποτέλεσμα αυτές οι εφαρμογές να έχουν καταργηθεί από το App Store της Κίνας».

Αν και το επίσημο Play Store της Google δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια στην Κίνα, άλλες υπηρεσίες εφαρμογών τρίτου μέρους έχουν επίσης καταργήσει το Skype. Η απομάκρυνση οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα καταγγελιών από κινέζους χρήστες σε παγκόσμια ιντερνετικά φόρουμ οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν για τις υπηρεσίες του Skype μέσω της Apple. Όπως έγινε γνωστό η διακοπή είχε ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα παραμείνει το Skype αποκλεισμένο από τα καταστήματα εφαρμογών, αλλά ένας εκπρόσωπος της Microsoft λέει στους NYT ότι το Skype έχει "αφαιρεθεί προσωρινά" και σε κάποιες περιοχές της ενδοχώρας η εφαρμογή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Βέβαια, όσο και αν ο γίγαντας του λογισμικού θέλει να δώσει ελπίδες λέγοντας ότι εργάζεται για αποκατάσταση της εφαρμογής σε όλη τη χώρα, το μέλλον του Skype παραμένει αβέβαιο αφού η απομάκρυνσή του από τα καταστήματα εφαρμογών είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα δεκαετιών λογοκρισίας από την κυβέρνηση της Κίνας για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ροής των πληροφοριών.

Το Skype ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια της ελεύθερης επικοινωνίας αν και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα αποκλεισμού. Ήταν και είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας στην Κίνα αφού ακόμα και πολλά παιδιά κινέζων αξιωματούχων που σπουδάζουν στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν κατά κόρον για να επικοινωνούν με τους δικούς τους. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι η εξαφάνισή του έρχεται λίγους μήνες μετά το «σφράγισμα» του WhatsApp ή άλλων υπηρεσιών όπως το Gmail ή το Twitter, καταλαβαίνει ότι οι νόμοι περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει οδηγήσει σε μια αιχμηρή καταστολή των ελευθεριών του Διαδικτύου στην Κίνα. Ξένα τηλεοπτικά προγράμματα κόπηκαν, λογισμικό που βοηθάει στην αποφυγή των κινεζικών διαδικτυακών φίτρων απαγορεύτηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες εταιρείες περιόρισαν ακόμή και το χρόνο που τα παιδιά μπορούσαν να παίζουν βίντεοπαιχνίδια. Κάπου εδώ να θυμήσουμε ότι η Apple αντιμετώπισε φέτος έντονες επικρίσεις φέτος, αφού δήλωσε ότι αποφάσισε να καταργήσει εφαρμογές και λογισμικό από το App Store της Κίνας, που βοηθούν στην παράκαμψη των φίλτρων της κυβέρνησης, το λεγόμενο Great Firewall.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM