Η Apple εξαγοράζει startup για την εξέλιξη της επαυξημένης πραγματικότητας

Η Apple εξαγοράζει startup για την εξέλιξη της επαυξημένης πραγματικότητας Facebook Twitter
«Η επαυξημένη πραγματικότητα» υποστηρίζει ο Τιμ Κουκ «δεν είναι αυτό που βλέπετε σήμερα στο Αpp Store, αλλά αυτό που θα είναι και αυτό που μπορεί να είναι αύριο».
0

Είναι γνωστό ότι η Apple θέλει να μετατρέψει την επαυξημένη πραγματικότητα σε mainstream προϊόν και προχωράει στην εξαγορά μιας εταιρείας που σχεδιάζει συσκευές για την μελλοντική κάλυψη μιας «παρθένας» αγοράς.

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) επιτρέπει να βλέπουμε τεχνητή ψηφιακή πληροφορία η οποία μπορεί να «συνυπάρχει» με τον πραγματικό κόσμο. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον τομέα της νέας αυτής τεχνολογίας με τη διάθεση της ARKit πλατφόρμας μέσω της οποίας οι developers μπορούν να δημιουργούν πιο εύκολα εφαρμογές που χρησιμοποιούν την ΑR. Ήδη το App Store γεμίζει με εφαρμογές που χρησιμοποιούν επαυξημένη πραγματικότητα, την τεχνολογία που η Apple πιστεύει ότι πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της ψηφιακής ζωής στα επόμενα χρόνια. Αναμειγνύοντας ψηφιακά αντικείμενα και πληροφορίες με το περιβάλλον γύρω μας, η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει τις εμπειρίες μιας εφαρμογής πέραν μιας οθόνης ή μιας μηχανής που την τρέχει. Εδώ και αρκετό καιρό ακούγονται επίσης πολλές φήμες για τον πιθανό σχεδιασμό μιας AR κάσκας ή ενός ΑR headset από την Apple, αλλά βέβαια, κανένας δεν περιμένει ότι το Cupertino θα επιβεβαιώσει ή έστω θα σχολιάσει κάποια από αυτές τις ειδήσεις. Μόνο που η τελευταία εξαγορά ενός νέου startup από το Μόντρεαλ του Καναδά, φαίνεται ότι δίνει μια καλή βάση για την τολμηρή βουτιά της Apple στη νέα τεχνολογία.

Όπως μάς ενημερώνει το TechCrunch, η Αpple φαίνεται να εξαγόρασε την εταιρεία Vrvana (σχεδιάζει και εξειδικεύεται σε AR headsets), αντί του ποσού των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Vrvana, είχε παρουσιάσει παλαιότερα μια συσκευή που ονόμαζε «Τotem», η οποία έμοιαζε πολύ με μια VR κάσκα, αλλά στο εσωτερικό της έκρυβε μια OLED οθόνη η οποία μπορούσε να αναπαραστήσει όχι μόνο την έξτρα «τεχνητή» πληροφορία της εκάστοτε εφαρμογής, αλλά και το περιβάλλον γύρω από το χρήστη που τη φορούσε. Η συσκευή αυτή είχε αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές κι ενώ εκατοντάδες χρήστες είχαν ενθουσιαστεί, τελικά δεν είδε ποτέ την ημέρα της μαζικής παραγωγής της για το κοινό. Εάν, όμως, η Apple ανοίγει την αγκαλιά της σε μια εταιρεία που ξέρει ότι ειδικεύεται στη σωστή λειτουργία της επαυξημένης πραγματικότητας, τότε αυτό δείχνει ότι σύντομα το πρώτο ζευγάρι γυαλιών που θα φέρει το logo της Apple και θα ανοίγει την πόρτα μιας νέας (και κλειστής μέχρι τώρα) αγοράς είναι, όντως, στα σκαριά.

Η προσέγγιση στην επαυξημένη πραγματικότητα με βάση την κάμερα της Vrvana διαφέρει από ανταγωνιστές όπως η Microsoft, η οποία χρησιμοποιεί διαφανείς οθόνες-προβολείς για τα headset HoloLens. Το Totem της Vrvana διαθέτει ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με το HoloLens, κυρίως επειδή είναι σε θέση να προβάλλει πλήρως κινούμενα σχέδια ή σχήματα πάνω από την εικόνα του πραγματικού κόσμου που πιθανόν υπάρχει από πίσω από τα γυαλιά. Αυτό, ήδη ένα μεγάλο βήμα, μελλοντικά θα επιτρέψει σε ένα εξελιγμένο headset το οποίο θα μπορεί να κάνει μια «χωρίς ραφές» μεταβάση μεταξύ AR και VR περιβαλλόντων. O Tιμ Κουκ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την μελλοντική «ευρεία διείσδυση της επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στις επιχειρήσεις και σε κατηγορίες που μάλλον δεν έχουμε καν σκεφτεί». Όσο σκεπτικός και αν στέκεται απέναντι στο παρόν της τεχνολογίας άλλο τόσο ενθουσιασμένος μοιάζει να είναι με το μέλλον της. «Η επαυξημένη πραγματικότητα» είχε πει πρόσφατα «δεν είναι αυτό που βλέπετε σήμερα στο Αpp Store, αλλά αυτό που θα είναι και αυτό που μπορεί να είναι αύριο».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM