ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Apple: H πιο καινοτόμος εταιρεία στον κόσμο (σύμφωνα με το Fast Company)

Apple: H πιο καινοτόμος εταιρεία στον κόσμο (σύμφωνα με το Fast Company) Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Fast Company φέρνει στην κορυφή της λίστας του με τις πιο καινοτόμες εταιρείες του 2018 την Apple, χάρη στα AirPods, το Apple Watch Series 3 και το iPhone X.

Υπάρχουν ορισμένοι επικριτές της Apple oι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δεν καινοτομεί πλέον, τουλάχιστον με τους τρόπους που μας είχε συνηθίσει τα παλαιότερα χρόνια, όταν τόλμησε να λανσάρει προϊόντα τα οποία συνέβαλαν σε νέες τάσεις, όπως το iPod, το iPhone, το iPad και λίγο πιο μετά, το MacBook Air. Κάποιοι άλλοι έμπειροι τεχνολόγοι ισχυρίζονται ότι η Apple παίζει πλέον ένα πολύ ασφαλές παιχνίδι. Ίσως γιατί προτιμά να ποντάρει σε χαρακτηριστικά μικρότερης σημασίας, χαμηλότερου επιπέδου και όχι σε πραγματικά νέες συσκευές που θα δημιουργήσουν νέες τάσεις στην τεχνολογική αγορα.

Η αλήθεια είναι ότι η Αpple δεν έχει προτείνει κανένα νέο gadget τα τελευταία χρόνια εκτός του Apple Watch (το οποίο έχει καταφέρει να επισκιάσει με την παρουσία του το τοπίο της σύγχρονης ωρολογοποιίας) και τα ασύρματα ακουστικά AirPods, τα οποία ενώ στην αρχή φάνηκαν ότι μπερδεύουν τους χρήστες τελικά αποδείχθηκαν ως μια χρήσιμη λύση για το ασύρματο μέλλον των ακουστικών σετ.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι η εμφάνιση του επετειακού iPhone X προσδίδει κύρος ή εύσημα στον τομέα (πραγματικής) καινοτομίας της Apple, αφού πρόκειται για την εξέλιξη μιας συσκευής, που είναι λογικό κάθε χρόνο να γίνεται και ισχυρότερη. Ειδικότερα, εάν υποθέσουμε ότι οποιοδήποτε από τα προηγούμενα μοντέλα iPhone ήταν ένα τέλειο μοντέλο, τότε το συμπέρασμα είναι ότι τον τελευταίο λόγο στο συνδυασμό καινοτομίας και δημιουργίας τάσης, τον έχουν οι νέοι που θα ενσωματώσουν ένα νέο μοντέλο στη ζωή τους. Και δυστυχώς, το iPhone X δεν είναι ένα φθηνό μοντέλο για τους νέους.

Ωστόσο, το Fast Company έχει διαφορετική γνώμη και στην πρόσφατη λίστα του με τις πιο καινοτόμες εταιρείες του 2018 καμαρώνει η Apple. «Γιατί μάς παραδίδει το μέλλον σήμερα», γράφει στον τίτλο του. Την προηγούμενη χρονιά, στην ίδια λίστα του περιοδικού, η Apple βρισκόταν στην 4η θέση. Σήμερα, είναι πρώτη ανάμεσα στις «Most Innovative Companies 2018» και οι λόγοι που την τοποθετούν στην κορυφή είναι η κυκλοφορία των AirPods, των Apple Watch Series 3, του ΑRKit και φυσικά, του iPhone X. Προϊόντα, τα οποία όλα έγιναν best-sellers στην κατηγορία τους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε το μοναδικό, πιο εντυπωσιακό στοιχείο από τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, είναι τα προϊόντα που τα δημιούργησαν.

«Για μια εταιρεία που κατηγορήθηκε πως δεν είχε κάποιο μεγάλο hit από την στιγμή του λανσαρίσματος του iPad το 2010 η Apple τα πήγε άριστα το 2017. Τα AirPods έγιναν άμεσα μια τεράστια επιτυχία, το Apple Watch Series 3 κυριάρχησε στην αγορά των wearables και όχι άδικα, οι προγραμματιστές ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ARKit πλατφόρμα της Apple, και για το τέλος η Apple παρουσίασε το iPhone X που κέρδισε και με ευκολία τις εντυπώσεις», αναφέρει σχετικά το Fast Company.

H αναφορά συνεχίζει, επίσης, υποστηρίζοντας ότι και σε άλλους τομείς (όπως τα in-house chipsets της εταιρείας, η άριστη συνεργασία hardware και software, η εξαιρετική δουλειά που κάνει στις κάμερες των συσκευών της) η Apple συνεχίζει να καινοτομεί. Βέβαια, όπως ανέφερα και πριν, μόνο το νεανικό μπορεί να ορίσει τις τάσεις όπου η τεχνολογική καινοτομία θα βρει εύφορο έδαφος για να εξελιχθεί. Και είμαι σίγουρος ότι ο Τim Cook το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και γι' αυτόν τον λόγο, ένα μεγάλο βάρος των σχεδίων της εταιρείας πέφτει στην προώθηση του Apple Music, την υπηρεσίας μουσικής ροής.

Στην δεύτερη θέση με τις πιο καινοτόμες εταιρείες βρίσκεται το Netflix, στην τρίτη η Square, ενώ η Amazon που πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση φέτος κατέλαβε την πέμπτη.

Δείτε εδώ την λίστα με όλες τις εταιρείες όπως τις αξιολογεί το Fast Company.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM