Σεισμός

Τα κοινωνικά δίκτυα μας κάνουν δύσπιστους και δυστυχείς

Τα κοινωνικά δίκτυα μας κάνουν δύσπιστους και δυστυχείς Facebook Twitter
1

Μπορεί το πείραμα του facebook που αποκαλύφθηκε πρόσφατα να έδειξε πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η ανθρώπινη ψυχολογία σε μηνύματα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια προσήλωσής της στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, όμως μια νέα μεγάλη μελέτη επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποδεικνύει ότι το μέγεθους του αρνητικού αντίκτυπου της κοινωνικής δικτύωσης ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε.

Στη μεγάλης κλίμακας έρευνα των Fabio Sabatini του Πανεπιστημίου Sapienza και του Francesco Sarracino της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας του Λουξεμβούργου, στην οποία συμμετείχε ένα δείγμα 50.000 ατόμων, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τις online συνήθειές τους, το πόσο ικανοποιημένοι είναι με την παρούσα ζωή τους, αν βρίσκονται με φίλους και το πόσο εύκολα εμπιστεύονται άλλους.

Με βάση τις απαντήσεις της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη όταν οι κοινωνικές τους συναναστροφές γίνονται πρόσωπο με προσωπο, με μεγάλη συχνότητα. Κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό δια μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα οι Sabatini και Sarracino διαπιστώνουν οτι η ύπαρξη ρατσιστικών σχολίων, οι διακρίσεις και το κοινωνικό μίσος που ενυπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα, κάνουν τους χρήστες τους ολοένα και πιο δύσπιστους, ενώ το συνολικό συμπέρσμα της έρευνάς τους είναι ότι ο γενικός αντίκτυπος της κοιν. δικτύωσης είναι "αξιοσημείωτα αρνητικός", παρά τη δύναμη των εν λόγω μέσων να φέρνουν σε επαφή τους χρήστες τους. 

[MIT Technology Review]

Τech & Science
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια