ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της χώρας για το α' τρίμηνο του 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της χώρας για το α' τρίμηνο του 2016 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση 1,4% για το α΄τρίμηνο του 2016, εκτίμηση που είναι  ελαφρώς χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (σ.σ. προέβλεπε μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%).

Η αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Μαρτίου για το ισοζύγιο), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επίσης, ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές κατέγραψαν νέα πτώση και αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν οι αρνητικές τάσεις μπορούν να αναστραφούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως προβλέπουν οι θεσμοί και η κυβέρνηση.

Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, προκύπτουν επίσης τα εξής:

- Σε ετήσια βάση (σύγκριση α΄ τριμήνου 2016 προς α΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,5%).

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%.

Μείωση 11,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%).

Μείωση 12,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%).

- Σε τριμηνιαία σύγκριση (α΄ τρίμηνο 2016 προς δ΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,5%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %. Μείωση 3,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%).

Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%).

Τέλος, μείωση 10,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών παραγωγού στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2015, έναντι µείωσης 5,1% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:

α. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 8,8%, και

β. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 14,8%.

Ο γενικός δείκτης, τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαρτίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM