Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές - Μέσα στις επόμενες 2 μέρες θα εκδοθεί το ομόλογο

Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές - Μέσα στις επόμενες 2 μέρες θα εκδοθεί το ομόλογο Facebook Twitter
1

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, μετά τρία χρόνια απουσίας, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την Τρίτη και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες από πηγές των αγορών αλλά και της κυβέρνησης συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η έξοδος θα επιχειρηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Εκτός απροόπτου θα εκδοθεί ένα 5ετές ομόλογο που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ, ενώ σύμμαχοι γι' αυτό το κρίσιμο εγχείρημα θεωρούνται οι θετικές οικονομικές εξελίξεις και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων του τελευταίου διαστήματος.

Καθοριστική είναι η γνώμη της εταιρείας συμβούλων Rothchild, που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ήδη επαφές με ξένους θεσμικούς, προκειμένου να «τρέξει» την έκδοση του ομολόγου, όποτε κι αν αποφασιστεί.

Το βασικό επιχείρημα παράγοντα της αγοράς ομολόγων υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ήταν ότι οι αγορές διάκεινται θετικά απέναντι σε μία τέτοια προοπτική και ότι περνούν περίοδο κατά την οποία αναλαμβάνουν ρίσκα. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ανέφερε ότι την περίοδο αυτή οι επενδυτές αγοράζουν ακόμη και ομόλογα χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία, ή ακόμη και η Αργεντινή.

Η «όρεξη» αυτή των επενδυτών τροφοδοτείται από τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν στη διεθνή αγορά, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Το σχέδιο

 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές εκδίδοντας ένα 5ετές ομόλογο, με το οποίο θα αντικαταστήσει ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014, το οποίο λήγει το 2019. Το ομόλογο εκείνο είχε εκδοθεί με απόδοση 4,95%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανές ότι επιδιώκει να μην ξεπεράσει εκείνη την απόδοση.

Εφόσον πετύχει η έξοδος στις αγορές, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα αφήγημα επιτυχίας στον οικονομικό τομέα. Κάτι το οποίο έχει ανάγκη, μετά τα πολιτικά πλήγματα που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα και την πτώση της δημοτικότητάς της, όπως δείχνουν σταθερά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αλλη τέτοια ευκαιρία δεν προβλέπεται ότι θα έχει σύντομα.

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι» είναι οι επενδυτές κυρίως στις ΗΠΑ σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με την κ. Κάρλα Χάρις, στέλεχος της Morgan Stanley, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα. Οπως είπε, ο πιο κατάλληλος χρόνος για να σκεφθεί κανείς την πιθανότητα να επενδύσει σε μία χώρα είναι όταν αυτή, μετά μία περίοδο ύφεσης, έχει βρει τον δρόμο της προς την ανάκαμψη.

Διαφορετική άποψη διατύπωσε, πάντως, ο επικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος, λέγοντας ότι η πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα μεγάλο λάθος. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα ιδιαίτερα υψηλό επασφάλιστρο κινδύνου», είπε. Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην εξελιχθούν τα πράγματα όπως έχουν προγραμματιστεί και να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.

Με πληροφορίες από Kathimerini.gr

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια