Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα με 4 «κίτρινες κάρτες»

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα με 4 «κίτρινες κάρτες» Facebook Twitter
0

Στην Αθήνα καταφθάνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι θεσμών οι οποίοι παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» εντόπισαν προβλήματα ή σημεία προς διερεύνηση σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς, κι αυτοί θα τεθούν από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τα αρμόδια υπουργεία είναι ήδη προετοιμασμένα και φιλοδοξούν να απαντήσουν με ικανοποιητικό τρόπο στις επιφυλάξεις των δανειστών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιφυλάξεις αφορούν στα συγκεκριμένα θέματα έρχονται να προστεθούν στα αγκάθια του κυρίως «μενού» της αξιολόγησης, τα 95 προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν έως τον Δεκέμβριο.

Τα 4 σημεία που υπογραμμίζουν οι θεσμοί:

Το εργασιακό. Οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν ενθουσιάστηκαν από την τροπολογία σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής εργαζομένων, που θεωρείται βλαπτική μεταβολή και θεμελιώνει δικαιώματα διεκδικήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, ούτε και από τη συνέχειά της, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που προβλέπει χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε μια τέτοια περίπτωση. Επίσης, δεν ξέφυγε από την προσοχή τους το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση κατάθεσε ένα εργασιακό νομοσχέδιο, παρέλειψε να περιλάβει σε αυτό τις εργασιακές μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ από τη Βουλή, έχουν κάποιες αντιρρήσεις οι θεσμοί. Πηγή των θεσμών ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχουν ερωτήματα και εξετάζεται κατά πόσον είναι σύμφωνος ο νόμος με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης. Είναι άγνωστο εάν οι «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αρκούν για να αποσύρουν τις ενστάσεις τους.

Η δημόσια διοίκηση. Ερωτήματα, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώνονται, κατά τις πληροφορίες, σε σχέση με τα θέματα των συμβασιούχων, καθώς ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο (έχουν φτάσει τις 52.000 από 47.000), σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του καλοκαιριού για την προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων στην καθαριότητα. Μπορεί να έλυσε ένα θέμα προσωρινά, αλλά άνοιξε ένα άλλο. Η δεύτερη πηγή ενόχλησης των δανειστών είναι τα λεγόμενα μη μισθολογικά οφελήματα, ή επιδόματα, που προβλέφθηκαν στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και αποτελούν έμμεσες αυξήσεις μισθών, μέσω υπερωριών, εξόδων κίνησης κ.λπ.

Τα φορολογικά. Στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρονται πληροφορίες για «φοροαπαλλαγές που δεν είχαν συμφωνηθεί» και γίνεται ειδική μνεία της μείωσης από την 1η Ιουλίου του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες από το 24% στο 13%, τουλάχιστον σε κάποια είδη.

Τα κλειστά επαγγέλματα. Είναι ένα κεφάλαιο πάντα ανοικτό, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Στην τελευταία τους έρευνα οι θεσμοί εντόπισαν περιορισμούς στον τομέα των φαρμακείων, καθώς και στο πλαίσιο για τα κέντρα βραχείας νοσηλείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν εκκρεμότητες σε σχέση με το επάγγελμα των μηχανικών.

πηγή: Κathimerini.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ