Επίδομα σε νέους άνεργους και μέρισμα: Ποιοι πρέπει να βιαστούν και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση

Επίδομα σε νέους άνεργους και μέρισμα: Ποιοι πρέπει να βιαστούν και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση Facebook Twitter
0

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν πριν από τις γιορτές 55.000 άνεργοι 18 έως 24 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, όπως προανήγγειλε στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να βιαστούν καθώς θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στη σελίδα του ΟΑΕΔ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου.

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ χθες ανακοίνωσε την χορήγηση έκτακτου επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης.

Για να είναι ο άνεργος νέος δικαιούχος της ενίσχυσης των τετρακοσίων ευρώ θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ την 31η Οκτωβρίου, να παραμένει άνεργος και να μην λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Οι δικαιούχοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση όμως θα πρέπει να δηλώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στην ειδική εφαρμογή στο oaed.gr.

Η σχετική προθεσμία λήγει την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα δουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ξεπερνά τα 20 εκατ ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα:

Μόλις στο 14,7% ανέρχεται έως τώρα το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα κατά την περίοδο της παράτασης που δόθηκε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Έως τις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 27.138 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν γίνει δεκτές οι 3.555. Το μέσο ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 549 ευρώ.

Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν θα αξιολογηθούν οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 9.600 και αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% του συνόλου για την περίοδο της παράτασης.

Αίτηση για κοινωνικό μέρισμα κατά τη διάρκεια της παράτασης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με εξαίρεση νοικοκυριά των οποίων η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί.

Επισημαίνεται πως κατά την περίοδο της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων έχουν υπάρξει οι εξής αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια:

Αν το αιτών πρόσωπο είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση


Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση


Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3.


Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 € για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Aπαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις:


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά την περίοδο παράτασης;
Όλοι ανεξαιρέτως, αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό, του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχετε εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση, αλλά δεν έλαβα το επίδομα, λόγω προβλήματος με το λογαριασμό μου. Τι κάνω τώρα;
Μόλις ενημερωθούμε με την τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρώσουμε τις αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και θα μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση, στην οποία πρέπει να προσέξετε να δηλώσετε ΙΒΑΝ που να μπορείτε να εισπράξετε το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση, ώστε να πάρω τη διαφορά;
Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στο λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησή σας, όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του κοινωνικού μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πώς το κάνω;
Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ