Την εξαίρεση τους από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλες οι μονές της χώρας

Την εξαίρεση τους από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλες οι μονές της χώρας Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
21

Την εξαίρεση τους από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλες οι Ιερές Μονές της χώρας για κάθε ακίνητο που διαθέτουν, ακόμη κι αν αυτό διατίθεται προς μίσθωση, εισπράττουν δηλαδή ενοίκια.  

Δύο από τις μονές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αρνούμενες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται στη μία περίπτωση στις 260 χιλιάδες ευρώ και στην δεύτερη στις 140 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για τις μονές της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής και του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν ήδη απαλλαχθεί από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ όλα τα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού.

Οι δύο Ιερές Μονές που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών, η οποία, εκτός από το Σύνταγμα, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία και τους πολίτες από την οικονομική βία.

Οι δύο αυτές υποθέσεις των Ιερών Μονών θα εκδικαστούν με την διαδικασία του επείγοντος τον ερχόμενο Νοέμβριο  ως πιλοτικές δίκες.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα θα αποτελέσουν πιλότο για τις εκκρεμείς ανάλογες υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Όποιος είπε ότι τα μοναστήρια δεν έχουν λεφτά, είναι αλλού νυχτωμένος. ΜΟΝΟ τα μοναστήρια έχουν λεφτά σήμερα. Και επειδή έχουν λεφτά, χαρτζηλικώνουν δεξιά και αριστερά και έχουν υποστήριξη σε αυτό που θέλουν σε όλα τα θέματα. Πρέπει να γίνεις παρατρεχάμενός τους και να είσαι σήκω-κάτσε και θα σου βρουν μια δουλίτσα, θα πας τα παιδιά στο δικό τους παιδικό σταθμό και γενικά η Εκκλησία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΘΩΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Πλούτος και δύναμη. Και μετά κάποιοι κλαίγονται, θα μας φορολογήσουν τα καντήλια και τις εικόνες; Μωρέ δεν τα παρατάτε αυτά; ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα ΝΑΙ. Και άσε τα καντήλια και τις εικόνες και τα μουτζοκλάματα. Να προσφύγουμε στο ΣτΕ και μετά (μάλλον) και στο ΕΔΑΔ αν βγει τέτοιος νόμος ή υπουργική απόφαση.
2 μόλις μονές από τις δεκάδες (ή μήπως εκατοντάδες?) που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο, έχουν ΕΝΦΙΑ μόνο 400 χιλιάρικα!!! Φαντάσου να πλήρωναν και φόρους για εισοδήματα. Δεν υπάρχει σωτηρία - όχι με αυτά τα δεδομένα τουλάχιστον...
Τόση εμπάθεια απο που προκύπτει; Απο που θέλετε να βρούν οι μονές 140 και 260 χιλιάδες ευρώ; Όχι βέβαια εξαίρεση μόνο στις μονές αλλά και σε όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Υγ. Περιμένω την στιγμή που θα εξαιρέσει ο τσίπρας την εκκλησία ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα μείνει σταθερός για άλλη μια χρονιά. Ειδικά όλους τους αριστερούς που θα περιμένουν καρτερικά στα γκισε να πληρώσουν την δόση.
Από εκεί που έχω βρει και εγώ τα χιλιαρικά που έχω δώσει τα τελευταία χρόνια για να μένω στο σπίτι μου. Ο φόρος αυτός προφανώς αντιστοιχεί σε μερικές εκατοντάδες ιδιοκτησίες που προφανώς αποδίδουν χρήμα.
Καταδικάζω την αιχροκέρδεια αυτή των Μονών. Να μην υποκύψει η Κυβέρνηση. Δεν το θέλει η κοινωνία! Για ποιό λόγο να πληρώνω εγώ ENΦΙΑ και όχι και οι Μονές; Θα απαντήσουν διότι κάνουν αγαθοεργίες. Ναι, αλλά τις κάνουν κατά την κρίση τους. Σίγουρα όχι προς τον ομοφυλόφιλο πολίτη, όπως εγώ. Τις κάνουν με τρόπο ώστε να δημιουργούν έναν κύκλο παρατρεχάμενων, που με τη σειρά του θα υποστηρίζει τις θέσεις τους στις εκλογές και σε όλα τα θέματα. Έτσι δημιουρογύν μια βάση για να στρεβλώνεται η κοινωνική συνοχή και να δημιουργούνται θύλακοι με προνομιακή θέση.Πολλοί "νοικοκυραίοι" έχουν πια απηυδήσει και οι ίδιοι να βλέπουν το δικό τους πορτοφόλι να αδειάζει και να αντιμετωπίζεται η Εκκλησία και οι Μονές με τέτοιο χυδαία διακριτό τρόπο.Το Αγ. Όρος έχει αυτονομία. Αλλά για τα ανίκητα των Μονών μέσα στην Ελληνική επικράτεια, πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει και για τα ακίνητα άλλων χωρών.Είναι τρομερή στρέβλωση μέσα στην οικονομία εγώ να έχω ένα ακίνητο σε ένα κτήριο και από πάνω να έχει μία Μονή. Μπορούμε να δώσουμε την ίδια προσφορά σε έναν ενοικιαστή; Όταν η Μονή έχει άλλον αέρα να δώσει προσφορά, αφού δε θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ!
Συμφωνώ με όσα λές, αλλά μπορεί το Αγ. όρος νά χει αυτονομία αλλά δεν έχει ανεξαρτησία. Αν πιασει φωτιά κάποια μονή δεν θα πάει Ελληνική πυροσβεστική να την κατασβήσει; Αν γίνει κάποιος φόνος δεν θα πάει η Ελληνική αστηνομία να τους συνδράμει; Δεν μπορεί εμείς να τους παρέχουμε κι αυτοί να μην πληρώνουν τίποτα.
Για ποια κυβέρνηση που δεν θα υποκύψει λες?Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Συριζα είχε στηρίξει το αφορολόγητο των μοναστηριών και των μονάχων!Και ο Τσιπρας εδώ και δυο χρόνια δεν χάνει ευκαιρία να φιλάει το χέρι οποιουδήποτε πάπαρδου και μοναχού τον πλησιάζει σε απόσταση 150 μέτρων.Και ελπίζουμε ακόμα σε διαχωρισμό κράτους-εκκλησιάς και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας?
Να φορολογηθούν για τα ακίνητά τους στην Ελλάδα, όχι στο Αγιο (ας πούμε} Όρος. Επίσης, κάπως έτσι θα πάψουν να βγάζουν από το σεντούκι χρυσόβουλα βυζαντινά και φιρμάνια οθωμανικά, διεκδικώντας δημόσια γη
Από όπου και να το πιάσεις το ψάρι που λέγεται Εκκλησία, βρωμάει. Να δεις που θα καλέσουν το λαό να υπογράψει πάλι υπέρ της μη καταβολής φόρων, όπως τότε με τις ταυτότητες...
Έχουν δίκιο, υπάρχει άνιση φορολογική μεταχείριση. Αντί να απαλλαχθούν όμως και αυτές οι μονές καλύτερα να καταργηθεί η απαλλαγή και για αυτές στο Αγ. Όρος και να αρχίσουν να πληρώνουν όλες. Άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι συμφωνεί να αξιοποιηθεί η περιουσία της εκκλησίας για την Ελλάδα, ε ας αρχίσουμε απ' τον ΕΝΦΙΑ.