Αυξημένο κίνδυνο για Grexit βλέπει η Fed

Αυξημένο κίνδυνο για Grexit βλέπει η Fed Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Ο κίνδυνος μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης έχει αυξηθεί και οδηγεί την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με εσωτερική έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στο προσωπικό της λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και ήρθε σε γνώση της εφημερίδας Καθημερινής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Fed εκτιμά ότι ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Στην έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της τράπεζας βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Όπως τονίζεται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της, ενώ αντίθετα το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση.

Μεταξύ άλλων, οι οικονομολόγοι της Fed σημειώνουν ότι τυχόν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, και εκτιμούν ότι η όποια απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα είναι πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ.

Ακόμα, η τράπεζα εκτιμά ότι αν δεν πληρωθεί μία δόση προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός. Αν το ΔΝΤ έδινε αυτή την περίοδο χάριτος, θα βοηθούσε την Ελλάδα εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο όμως είναι αμφίβολο, σύμφωνα με τη Fed, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM