James K. Galbraith: Oι δανειστές δεν ξέρουν τι θέλουν

James K. Galbraith: Oι δανειστές δεν ξέρουν τι θέλουν Facebook Twitter
11

Υπερασπιστικός προς το Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίστηκε στις επιθετικές ερωτήσεις δημοσιογράφου του Spiegel ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό.

Ο Gailbrath, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμες οφειλές και πως κάνει τα πάντα  για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Αν  εσείς, σε αυτή την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω», λέει.

Όταν ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για «παιχνίδια» από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το ότι ενώ έλεγε ότι δεν είχε λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, τελικά την πλήρωσε,  ο Γκάλμπρέιθ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει παιχνιδάκια και πως  «κάποιος μπορεί να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα». Στην περίπτωση αυτή, λέει, η ελληνική κυβέρνηση «φαινόταν πως θα μπορούσε να πληρώσει είτε την δόση προς τους δανειστές είτε μισθούς και συντάξεις- και είχε μια σαφή προτεραιότητα».

Υπερασπιστικός προς την Ελλάδα είναι και όταν ο δημοσιογράφος του λέει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια μεγάλη στρατηγική, αλλά συμπεριφέρονται ως ερασιτέχνες. «Φαίνεται να πιστεύετε, πως η κυβέρνηση ακολουθεί μια μεγάλη στρατηγική. Η κυβέρνηση απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να κάνει αυτό που είναι το απαραίτητο», απαντά. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, στην κυβέρνηση δεν επετράπη ποτέ να πάρει αέρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για μεγάλες στρατηγικές» σημειώνει ο Γκάλμπρειθ.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος του απαντά ότι ο Βαρουφάκης φαίνεται να έχει χρόνο, αφού δίνει πληθώρα συνεντεύξεων και σπάνια εμφανίζεται στο υπουργείο.  «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση», λέει ο οικονομολόγος. «Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και δουλεύαμε μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Και μετά δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο είναι μέρος της δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του», τονίζει ο οικονομολόγος.

 Για τη στάση των ευρωπαϊκών οργάνων και των ξένων ηγετών έναντι της Ελλάδας ο Gailbrath υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση και ότι δεν είναι σαφείς ως προς το τι θέλουν ενώ δεν δείχνουν και σαφείς προτεραιότητες.  

«Ξέρουν οι δανειστές τι πραγματικά θέλουν; Στην μία πρόταση μεταρρύθμισης λένε όχι, στην άλλη όχι. Από την ελληνική πλευρά, υπάρχουν δέκα άνθρωποι που κάθονται και δουλεύουν στις λίστες των μεταρρυθμίσεων. Θα υπήρχε σαφώς γρηγορότερη εξέλιξη, αν ήξεραν τι θέλουν οι δανειστές, ώστε να το ελέγχουν σημείο προς σημείο», τονίζει.

Επισημαίνει επίσης την πίστη του ότι η Μέρκελ θα ήθελε μια λύση. « Δεν ξέρω όμως, αν αυτό είναι κάτι που θα ήθελε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή αν θα ήθελε να περιορίσει την κυβέρνηση τόσο, ώστε να συνθηκολογήσει», λέει.

Ο James Gailbrath, έχει  από κοινού γράψει με τον Γιάνη Βαρουφάκη   το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ».

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Οχι κ. James K. Galbraith δεν τα λετε καλα! Καλυτερα πιστευουμε... μια πηγη,μια αλλη πηγη με γνωση της υποθεσης,εναν ανωνυμο Ευρωπαιο αξιωματουχο,ενα επικαλουμενο ατομο,εναν που δεν θελει να κατανομαστει,τη βιλδ,καποιον διαπραγματευτη,συμφωνα με αρθρο,ανωνυμο αξιωματουχο της Ευρωζωνης κτλ κτλ !
Εμείς που δεν είμαστε συνεργάτης του, ας πάρουμε το μέρος του γείτονα, μιας και δεν μας αφορά το θέμα. Το πρόβλημα είναι του Σύριζα και του κάθε Βαρουφακη. Ας γυρίσουμε απ' το άλλο πλευρό να συνεχίσουμε τον ύπνο.
#paraskevi13 μου καλή,έτσι κατάλαβες, ότι παίρνουμε το μέρος του γείτονα; Λάθος κατάλαβες. Το θέμα είναι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, να κατανοήσουμε τι συμφέρει σε μας τους Έλληνες και να πράξουμε ανάλογα. ΔΕδομένου ότι έχουμε ανάγκη τα χρήματα των δανειστών, μας συμφέρει το πείσμα και η ρήξη ή ένας έντιμος συμβιβασμός; Αν θεωρείς ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα (όπως έλεγε στην αρχή ο Βαρουφάκης), τότε καλώς κάνουμε πείσματα
Πέστα ρε Τζέημς! Δεν ξέρουν τι θέλουν οι άνθρωποι:Τους προτείνουμε να κάνουμε κλήρωση με τις αποδείξεις με έπαθλο το κασκόλ του Βαρουφάκη, λένε όχι.Τους προτείνουμε να καλωδιώσουμε τουρίστες κατά της φοροδιαφυγής, λένε όχι.Τους προτείνουμε να μας βοηθήσουν να ξαναπροσλάβουμε τους Κατρουγκαλοπελάτες, λένε όχι.Τους προτείνουμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανάπτυξης προσλαμβάνοντας όλο τον πληθυσμό στο δημόσιο, λένε όχι.Τους προτείνουμε να συνεχίσουν να μας χαρτζηλικώνουν γιατί έχουμε ξεμείνει απο Κοχίμπες, λένε όχι.Μου φαίνεται θέλουν να στραγγαλίσουν την οικονομία μας, επειδή ζηλεύουν τον ήλιο και το τάβλι μας.