ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 2,7% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 2,7% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας Facebook Twitter
0

Αυξήθηκε κατά 2,7% το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας αφορούν στον Ιανουάριο του 2024 και δείχνει πως η μείωση της αξίας των εξαγωγών ήταν κατά πολλή μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των εισαγωγών.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 6.552,9 εκατ. ευρώ τον φετινό Ιανουάριο, έναντι 6.990,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2023. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μείωση 6,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε μείωση κατά 162,7 εκατ. ευρώ ή 3,4%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 179,2 εκατ. ευρώ ή 3,7%).

Την ίδια περίοδο, η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας ανήλθε στο ποσό των 4.009,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.513,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει πως οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφηκε μείωση κατά 242,6 εκατ. ευρώ ή 8,3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 237,6 εκατ. ευρώ ή 8,1%).

Επομένως, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 2.543,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.476,7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 2,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε αύξηση του ελλείμματος κατά 79,9 εκατ. ευρώ ή 4,3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 58,4 εκατ. ευρώ ή 3,1%).

Τι είναι το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

Με τον όρο «εμπορικό ισοζύγιο» αναφερόμαστε στον λόγο που αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ των εξαγωγών της χώρας και των αντίστοιχων εισαγωγών. Όταν οι εξαγωγές είναι λιγότερες από τις εισαγωγές, τότε χρησιμοποιείται ο όρος «έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο», ενώ στην αντίθετη περίπτωση μιλάμε για πλεόνασμα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM