Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που μετά την εκκένωση της Ειδομένης έχουν διασκορπιστεί στη γύρω περιοχή

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που μετά την εκκένωση της Ειδομένης έχουν διασκορπιστεί στη γύρω περιοχή Facebook Twitter
0

Σε διάφορα σημεία, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης. Αρνούμενοι πολλοί απ΄αυτούς, να μεταβούν στους νέους χώρους φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα δύο βενζινάδικα στο Πολύκαστρο και τον χώρο έξω από ένα ξενοδοχείο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Επιπλέον, πολλοί αγρότες της περιοχής έχουν εντοπίσει πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν στήσει καταυλισμούς σε χωράφια και διάφορα άλλα σημεία, δίπλα στην Ειδομένη προσβλέποντας είτε στο άνοιγμα των συνόρων, είτε στο να τους δοθεί ευκαιρία να περάσουν παράνομα στην ΠΓΔΜ.


Πάντως, στον καταυλισμό που έστησε η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με άλλες οργανώσεις δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης και από τις ΜΚΟ, οι οποίες αρχίζουν να απομακρύνουν τις σκηνές και τους οικίσκους τους.


«Εχουμε ξεκινήσει να ξεστήνουμε τις σκηνές και να αποσυναρμολογούμε τον εξοπλισμό μας ενώ παράλληλα, μαζεύουμε όσα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού καθαριστούν, όπως παιδικά καροτσάκια ή κουβέρτες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.


«Στόχος μας είναι να μην πεταχθεί τίποτα που μπορεί να είναι χρήσιμο στην τοπική κοινωνία ή στους πρόσφυγες» ανέφερε, από την πλευρά της, η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία εκκένωσης γίνεται σταδιακά και θα πάρει κάποιες μέρες έως ότου να απομακρυνθεί και η τελευταία σκηνή. Πάντως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται στη γύρω περιοχή και κυρίως στους άτυπους καταυλισμούς που βρίσκονται στο Πολύκαστρο παρέχοντας τις υπηρεσίες τους όπου χρειάζεται. Στα συγκεκριμένα σημεία επιχειρούν και μέλη της Ύπατης Αρμοστείας ενώ, όπως ξεκαθάρισε η κ. Νάνου, γίνεται αξιολόγηση των αναγκών στους νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.


«Εξακολουθούμε βέβαια να ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες παρέχοντας, για παράδειγμα, υποστρώματα, είδη προσωπικής υγιεινής και κουνουπιέρες» συμπλήρωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM