ΣΙΝΕΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΥΣΗ

Aκατάλληλες κρίθηκαν τέσσερις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

Τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής κρίθηκαν ακατάλληλες μετά τη δειγματοληψία και την ανάλυση των δειγμάτων από 17 παραλίες που έγινε από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

 

Συγκεκριμένα, ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω μόλυνσης κρίνονται το Καβούρι (οδός Κυβέλης), το Μεγάλο Καβούρι, η παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και η κεντρική παραλία της Σαρωνίδας.

 

Αυτές είναι οι παραλίες από τις οποίες το ΠΑΚΟΕ έλαβε δείγματα στις 24 Ιουλίου

 

 

 

Οι συγκεκριμένες αναλύσεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ σε παραλίες και πόσιμο νερό σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.

 

Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας σε Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Υδρα, Σπέτσες, Σαλαμίνα, Λίμνη Βουλιαγμένης, παραλίες Ωρωπού, Ιτέα, Γαλαξίδι, Πόρτο Γερμενό και Μέγαρα, Κόρινθο έως Ξυλόκαστρο, Μαλιακό, Παγασητικό και Μεσσηνιακό Κόλπο.

4 Σχόλια
avatar
JoeF 28.7.2016 | 20:29
Νομίζω πως ο τίτλος που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό το άρθρο είναι "πάνω από το επιτρεπτό όριο για νερά κολύμβησης βρέθηκαν παραλίες στην Αττική". Για να κριθεί μια παραλία "ακατάλληλη για κολύμβηση", η διαδικασία νομίζω είναι διαφορετική, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες κα). Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ ότι στις συγκεκριμένες παραλίες υπάρχει πρόβλημα. Θα με ενδιέφερε κάποια στιγμή να δω τι ακριβώς γνωρίζει και πώς έχει δράσει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (βλ. και http://www.bathingwaterprofiles.gr/faq). Να βλέπαμε δηλαδή μια πραγματική έρευνα με συζήτηση με τους αρμόδιους αλλά και με ανεξάρτητους επιστήμονες. Η ΠΑΚΟΕ στο site της δεν έχει πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες της δειγματοληψίας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν σωστά και σύμφωνα με πρωτόκολλα τόσο η δειγματοληψία όσο και η αξιολόγηση.
avatar
O_Yios_tou_Yo 29.7.2016 | 15:38
Έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς το ΠΑΚΟΕ με μέσα όπως πλαστικά μπουκάλια νερού(μεταχειρισμένα!) σε ώρες και βάθη που δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση βγάζει(αποτελέσματα) και "καταδικάζει" παραλίες, ακτές και σημεία κολύμβησης. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ως η ΜΟΝΗ επιστημονικά και θεσμικά αρμόδια, παραδίδει άλλα στοιχεία. Δυστυχώς πάντα οι "κραυγές" του ΠΑΚΟΕ πουλάνε περισσότερο και ο κόσμος χαίρεται να κινδυνολογεί, ειδικά αν οι παραλίες επηρεάζουν ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Κωφεύουμε, προσπερνάμε και στηριζόμαστε μόνο σε στοιχεία της ΕΕΠΦ και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
avatar
Ανώνυμος/η 29.7.2016 | 10:17
χαχα αυτες εδω και χρονια επρεπε να κριθουν ακαταλληλες. αστε τα δακρυα
14:17 30.7.2016 | 18:54
Καπου μετα τις τρεισημιση πρεπει να επαιξε μασαμπουκα στο Λαυριο και στο γυρισμο, ε, ας παρουμε δειγματα και απο 2-3 αλλες παραλιες.