Χίος: Καταδικάστηκαν δύο ακροδεξιοί για την επίθεση σε πρόσφυγες

Χίος: Καταδικάστηκαν δύο ακροδεξιοί για την επίθεση σε πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε βάρος δύο ατόμων στη Χίο, που φέρεται να είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, για την επίθεση, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 20 Απριλίου, σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, στον χώρο του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο.

Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη Χίο, του αντιρατσιστικού νόμου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε τον έναν από τους δύο σε φυλάκιση 12 μηνών για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση τη φυλετική διάκριση (άρθρο 1, νόμου 4285/2014) - ποινή που έφτασε κατά συγχώνευση τους 18 μήνες και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με αναστολή, για τις σωματικές βλάβες σε δύο πρόσφυγες.

Σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο δεύτερος των κατηγορουμένων, για το αδίκημα της απρόκλητης εξύβρισης και βίας (χαστούκι) σε πρόσφυγα.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη, ξεκίνησε την αγόρευσή της αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι Χιώτες υποδέχτηκαν τις μεγάλες ροές προσφύγων-μεταναστών που έφταναν στο νησί. Στη συνέχεια, η ίδια επισήμανε το γεγονός ότι η καθημερινότητα του Χιώτη έχει διαταραχτεί, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τη Χίο και την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρη.

«Τα όποια προβλήματα δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να υποκαταστήσει τα όργανα της πολιτείας», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «εξευτελισμό σε μέγιστο βαθμό, μελανό σημείο για τον πολιτισμό μας», ότι ο καταδικασθείς και κάποια άλλα άτομα είχαν βάλει πέντε πρόσφυγες-μετανάστες να γονατίσουν ενώ άλλο πρόσωπο βιντεοσκοπούσε τη σκηνή.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής, αφού όπως καταγγέλθηκε παρίστανε τον αστυνομικό, καθώς και της παράνομης βίας - πράξεις που όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν αποδείχθηκαν με αποτέλεσμα της απαλλαγής του από τις κατηγορίες.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το χαστούκι στον 19χρονο Σύρο πρόσφυγα, αφού όπως είπε προχώρησε σε αυτή την πράξη, επειδή απλά και μόνο ο νεαρός είναι αλλοδαπός.

Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι δύο πρόσφυγες, ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός που χτύπησε ο πρώτος κατηγορούμενος, καθώς και ένας ακόμα Σύρος που χαστουκίστηκε από τον δεύτερο.


Να σημειωθεί τέλος, ότι εις βάρος του πρώτου των καταδικασθέντων, εκκρεμούν δυο ακόμα δίκες για επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή και του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, σε περιστατικά που επίσης έχουν κοινό παρονομαστή το προσφυγικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ