Suddeutsche Zeitung: Αθήνα, η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς κανονικό τζαμί

Suddeutsche Zeitung: Αθήνα, η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς κανονικό τζαμί Facebook Twitter
Kostis Ntantamis / SOOC
8

Σε ανταπόκρισή της με τίτλο "Στο υπόγειο για προσευχή" η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα κανονικό τζαμί, παρά το ότι στην Αττική ζουν 200 έως 300.000 μουσουλμάνοι.


«Εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι Έλληνες απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό, στην Αθήνα δεν χτίστηκε πλέον κανένα τζαμί. Όλες οι προσπάθειες για την ανέγερση ενός τεμένους αποτύγχαναν. Οι ιστορικές ευαισθησίες ήταν έντονες. Η δυσπιστία έναντι των Τούρκων, και κατ' επέκταση έναντι όλων των μουσουλμάνων, ήταν βαθιά. Την πιο λυσσαλέα αντίσταση προέβαλλε η ορθόδοξη εκκλησία. Η καμπή ήρθε το 2006, μετά και από πιέσεις της ΕΕ. Το κοινοβούλιο πήρε την απόφαση. Οι μουσουλμάνοι της Αθήνας θα αποκτούσαν το τζαμί τους», γράφει η εφημερίδα.


«Αυτά το 2006. Το τζαμί στον Βοτανικό όμως έχει μόνο θεμελιωθεί. Η ανέγερση καθυστερεί για χίλιους δυο λόγους. Η κρίση και οι αλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι εναλλασσόμενοι αρμόδιοι υπουργοί, οι ενστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, οι αντιδράσεις ακραίων μειοψηφιών. Ακόμα και σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα πάνω από 100 ανεπίσημα τζαμιά σε υπόγεια και πίσω αυλές»

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αγαπητοί Γερμανοί, δεν έχει να κάνει τόσο με την θρησκεία, αλλά με την γραφειοκρατία. Εδώ ένα χαρτί στο ΙΚΑ και θες πόσο καιρό. Φανταστείτε πόσο καιρό παίρνει η χαρτουρα για ολόκληρο τζαμί. Μην αναφερθώ και στις λαμογιες διαφόρων.
Χωρίς να θίξω το θρησκευτικό κομμάτι διότι απέχω είτε για Χριστιανικά θέματα είτε για Μουσουλμανικά διότι δε θυμάμαι τη τελευταία φορά που προσέφεραν κάτι καλό στη ανθρωπότητα τα τελευταία 1000 χρόνια. Θα θίξω όμως το άρθρο της Suddeutsche Zeitung που κόπτεται τόσο για το τζαμί. Τόσα έργα ήταν να χτιστούν και δε χτίστηκαν στην Ελλάδα και πόσο μάλλον όσα χτίστηκαν είτε έμειναν ατελή είτε έμειναν δίχως ανθρώπινο δυναμικό για να τα στελεχώνει. πιο ζωτικής σημασίας για μια διαλυμένη κοινωνία. βλέπε νοσοκομεία. Ας ξεκινήσουμε από εκεί μιας και αφορά και τους 200-300.000 αλλά και άλλους 10000000. Να γίνει και το Τζαμί, αλλά στη συγκεκριμένη φάση έχει γκρεμιστεί ένα σπίτι και μιλάμε για τον πολυέλαιο . (slow The very oil)
Και επειδή δεν έχουν αυτοί (κάποιες μουσουλμανικές χώρες έχουν, βλ. Αίγυπτο), δεν θα έχουμε και εμείς;Είμαι άθεος, μα το να έχει ο άλλος έναν χώρο να προσεύχεται στο οτιδήποτε πιστεύει είναι δείγμα πολιτισμού, κάτι που μας λείπει πάρα πολύ. Δεν έχει να κάνει αν έχουν οι άλλοι ή όχι. Έχει να κάνει με την ουδετερότητα και την ισότητα κάποιων πραγμάτων. Άλλωστε τι είναι ένα τζαμί; Τόσες εκκλησίες έχουμε. Ένα τζαμί δεν θα μας πονέσει κιόλας.
Οι μουσουλμάνοι λοιπόν που είναι τόσο πολιτισμένοι και πιστευουν στην ισοτητα γιατί δεν έχουν χτίσει για τους Χριστιανους εκκλησιες και αντί αυτού φοβάσαι ακόμα και να κυκλοφορήσεις πχ στα μουσουλμανικα κράτη που ανέφερα φορώντας ένα σταυρό στο λαιμο? Αν λοιπόν θέλουμε όλοι ισότητα και δικαιοσύνη αυτό πρεπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και για τι 2 πλευρές αλλιώς να μη ζητάνε τζάμια οι μουσουλμάνοι αν δεν προτίθεται και δεν κάνουν πράξη την κατασκευή εκκλησιών στις δικές τους χώρες.Ειδάλλως, αυτό θα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων που έχουν οι χριστιανοί να εξασκουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.Επίσης με την έννοια "θρησκευτικά καθήκοντα "δεν εννοώ μόνο το να προσκυνάς 2 εικόνες και να ανάβεις κερί. Απλά κάνε εικόνα μια εκκλησία στο Πακιστάν που θα γιορτάζει την περιφορά του επιτάφιου στους πακιστανικους δρόμους,την ανάσταση, τα χριστουγεννα κτλ και αφού όλες αυτές οι θρησκευτικές πράξεις διεξάγονται ομαλά,τότε και εμεις θα σεβαστούμε τα δικαιώματα τους και ευχαρίστως να κατασκευάστει και ένα τζάμι στην Ελλάδα.
@marameno zoumpouli δεν έχεις καταλάβει κάτι. Το τζαμί που θα φτιαχτεί σε Ευρωπαϊκό έδαφος, π.χ. Αθήνα, Βερολίνο, Παρίσι, θα είναι για τους μουσουλμάνους μετανάστες που μεγάλωσαν ή γεννήθηκαν εκεί και όχι για να χαρούν οι Ιρανοί στο Ιράν. Με το ίδιο σκεπτικό που λες, να μην χτίσουν ούτε αυτοί Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ιράν γιατί δεν έχουμε στην Αθήνα.Δεν συμπαθώ καθόλου την συγκεκριμένη θρησκεία. Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της γυναίκας και πολλά άλλα. Αλλά δεν είναι όλοι έτσι και το να τους στερούμε τον χώρο προσευχής τους επειδή "δεν έχουν χριστιανική εκκλησία στην χώρα τους" είναι χαζό.Και καταλήγω με το τελευταία που ξαναείπα: Επειδή κάποιοι είναι οπισθοδρομικοί, θρησκόληπτοι, καχύποπτοι ή αν θες και απολίτιστοι, δεν θα γίνουμε και εμείς.
Δεν ξέρω αν έχουν, και δεν έχει σημασία. Εκεί κάνουν και άλλα πράγματα που εδώ δεν γίνονται.. Εφόσον υπάρχουν αρκετοί μουσουλμάνοι στην Αθήνα πρέπει να τους αφήσουμε να χτίσουν το τζαμί τους.