Έξι Έλληνες επιστήμονες στη λίστα με τους ερευνητές που θα επιδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Έξι Έλληνες επιστήμονες στη λίστα με τους ερευνητές που θα επιδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας Facebook Twitter
0

Έξι πολλά υποσχόμενοι Έλληνες ερευνητές, που πραγματοποιούν επιστημονικές έρευνες στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα στη νέα «φουρνιά» των 406 Ευρωπαίων ερευνητών, που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και θα ενισχυθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) με γενναιόδωρες επιχορηγήσεις για την υλοποίηση των προτάσεων που κατέθεσαν.

Οι ερευνητές που ήδη διαπρέπουν στο εξωτερικό θα λάβουν το συνολικό ποσό των 605 εκατομμυριών ευρώ (έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση), προκειμένου να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν, είναι οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Γερμανία-Ερευνητικό Κέντρο Max-Planck), Κωνσταντίνος Στέλλος (Γερμανία-Πανεπιστήμιο Γκέτε Φρανκφούρτης), Ιωάννης Στεφάνου (Γαλλία-Ecole Nationale Des Pontes et Chaussees), Γεώργιος Σωτηρίου (Σουηδία-Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης), Ελένη Διαμαντή (Γαλλία-CNRS-Telecom Paris Tech) και Παναγιώτης Μερκούρης (Ολλανδία-Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν).

Ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθότι «ο διαγωνισμός για τις Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017 προσέλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκες, πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ΕΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της επιστήμης στην Ευρώπη, καθώς πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ταλέντα».

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων επιχορήγησης από το ΕΣΕ θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα τομέων: Από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις και το άσθμα, έως τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, την ασφάλεια των δικτύων και την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότερες από τις 406 επιχορηγήσεις, που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», θα δοθούν σε Γερμανούς ερευνητές 65, Γάλλους, 48, και Ιταλούς, 43.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ