Πληροφορίες ότι βρήκαν Φουρόγατο στα Χανιά- «Συναγερμός» στους επιστήμονες

Πληροφορίες ότι βρήκαν Φουρόγατο στα Χανιά- «Συναγερμός» στους επιστήμονες Facebook Twitter
flashnews.gr
0

Ένα άγριο ζώο της Κρήτης που έχει γίνει θρύλος, ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος, ο οποίος θεωρείτο για πολλά χρόνια ότι είχε εξαφανιστεί, φέρεται να εντοπίστηκε στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, το άγριο ζώο που πιάστηκε σε παγίδα βοσκού στον Ομαλό στα Χανιά, σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό, εντόπιζε νεκρά νεογέννητα προβατάκια. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει το ζώο που ήταν υπαίτιο. Όμως έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα η οποία μάλιστα είναι τόσο άγρια που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.

Μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με την σειρά τους ενημέρωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν όλοι στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ναρκωθεί προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς και να διαπιστωθεί με βεβαιότητα για το αν πρόκειται για τον θρυλικό Φουρόγατο των βουνών της Κρήτης.

Πληροφορίες ότι βρήκαν Φουρόγατο στα Χανιά- «Συναγερμός» στους επιστήμονες Facebook Twitter
φωτο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
 

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο άτομο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Πηγή: Flashnews/haniotika-nea.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM