«Ήταν σπάνια επιπλοκή» απαντά ο γιατρός της Σοφίας που κατηγορείται από την οικογένεια για το θάνατό της στη γέννα

«Ήταν σπάνια επιπλοκή» απαντά ο γιατρός της Σοφίας που κατηγορείται από την οικογένεια για το θάνατό της στη γέννα Facebook Twitter
4

Την δική του εκδοχή και απάντηση στις κατηγορίες πως ευθύνεται για το θάνατο της 34χρονης Σοφίας Ζ. από το Λιβαδειά.

Η θλιβερή εξέλιξη με τη γυναίκα που έχασε την ζωή της κατά την διάρκεια της γέννας σε μαιευτήριο της Αθήνας φαίνεται πως οδεύει στα δικαστήρια καθώς ο σύζυγος και η οικογένεια μήνυσαν τον γιατρό και του επιρρίπτουν ευθύνες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μήνυση κατατέθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με ενεργοποίηση του αυτοφώρου για τη σύλληψη του γιατρού.

Ωστόσο ο γιατρός αρνείται τους ισχυρισμούς της οικογένειας και μιλώντας στο δελτίο του STAR έδωσε τη δική του εκδοχή.

Όπως είπε, αφού η γυναίκα γέννησε εύκολα το αγοράκι γύρω στις 14:30 το μεσημέρι, κατά την έξοδο του πλακούντα είχε μεγάλη αιμορραγία.

«Η γυναίκα γέννησε χωρίς κόπο ένα αγοράκι στις 2.30 το μεσημέρι. Κατά την έξοδο του πλακούντα η γυναίκα είχε ασυνήθιστα μεγάλη αιμορραγία. Με αιματοκρίτη 30 οι γιατροί της χορήγησαν 3 φιάλες αίμα όμως η αιμορραγία δεν σταματούσε και οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου στις 3.30 το μεσημέρι έπαθε ανακοπή», αναφέρει.

Για 2 ώρες αναισθησιολόγοι και άνθρωποι της μονάδας εντατικής της έκαναν προσπάθειες ανάνηψης όμως στις 5.15 κατέληξε. Η νεκροτομή έγινε από κρατικό ιατροδικαστή, παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας ο οποίος σύμφωνα με το γυναικολόγο, συμφώνησε και υπέγραψε πως στην κοιλιά της γυναίκας δεν βρέθηκε τίποτα, άρα δεν υπήρχε ιατρογενής βλάβη.

«Η γυναίκα είχε μια σπάνια επιπλοκή που συναντάται σε 1 εως 12 γυναίκες στις 100.000 με θνησιμότητα 89%», φέρεται να λέει ο γιατρός.

Στις καταγγελίες των συγγενών πως η νεαρή γυναίκα είχε θρομβοφιλία, ο γιατρός απαντά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο ούτε πως ήταν υπερβολικά αδύνατη κι άρα έπρεπε να γίνει καισαρική τομή. Ο γιατρός αναφέρει πως ο τοκετός εξελίχθηκε ομαλά.

 

Σε κλίμα  οδύνης κηδεύτηκε χθες στη Λιβαδειά η 34χρονη ενώ συγγενείς και οικογένεια αποχαιρέτισαν την 34χρονη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η αδελφή της 34χρονης περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησαν:

«Είχε μια πολύ καλή εγκυμοσύνη και μέχρι την τελευταία στιγμή που μπήκαμε στο νοσοκομείο δεν είχαμε κανένα θέμα. Ξεκίνησε όλη η οικογένεια για το νοσοκομείο. Περιμέναμε από το πρωί οπότε και άρχισε η όλη διαδικασία. όλα πήγαιναν μια χαρά. Στις 14:30 μας ανακοινώνουν ότι γεννήθηκε το παιδάκι, το φέρνουν, το βλέπουμε...

Από εκεί και πέρα η επόμενη ερώτηση ήταν να δούμε την αδελφή μας. Γυρίσανε και μας είπαν ότι όλα είναι καλά, ότι έχουν πάει και την ετοιμάζουν ώστε να ηρεμήσει κι εκείνη, να χαλαρώσει από τον τοκετό και θα τη δούμε.

Πέρασε μια ώρα, εμείς απ΄έξω αρχίζουμε να αγωνιούμε. Μπαίνουμε μέσα στον γιατρό, τον ζητάμε, βγαίνει έξω και μας ανακοινώνει ότι έχει αιμορραγία και ότι δεν σταματάει και πως αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε αφαίρεση μήτρας. Το παιδί γεννήθηκε φυσιολογικά, τέσσερα κιλά. Στον τοκετό ήταν μέσα ο σύζυγός της και όπως μας είπε η αδελφή μου πονούσε επειδή δεν είχε καλή διαστολή, έγιναν με οδύνες όλα αυτά.

Επέμενε ο σύζυγός της και του φώναζε "γιατρέ σε παρακαλώ κάνε της μια καισαρική να σταματήσει όλο αυτό να ηρεμήσουμε", και του έλεγε "δεν υπάρχει λόγος ακόμη, δε βλέπω κάποιο λόγο να γεννήσει με καισαρική. Θα γεννήσει φυσιολογικά".

Είναι γιατρός, τον αφήσαμε να κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που μας έχει τρελάνει, είναι ότι όταν βγήκε να μας πει ότι η αδελφή μου έχει αιμορραγία και αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός, από τις 15:00 εμφανίστηκαν στις 17:30, έξι παρά και απλά ανακοίνωσαν ότι πέθανε η αδελφή μου.

Όχι ο γιατρός και η ομάδα, ούτε η μαία που βάλαμε, ούτε ο γιατρός που του δώσαμε χρήματα ούτε η μαία που πληρώσαμε, γιατί πληρώσαμε πέρα από τα κλασικά του νοσοκομείου.

Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και φώναζα να ανοίξουν να μας ενημερώσουν. Έκτοτε δεν έχουμε ξαναδεί τον γιατρό, δεν έχουμε πάρει απάντηση για το τι συνέβη στην αδελφή μας. Έφυγε άδικα» 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. κάθε μέρα υπολογίζεται πως πεθαίνουν γύρω στιος 830 γυναίκες -από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί- σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό: Έτσι έχουμε περί τις 300.000 γυναίκες ετησίως που χάνουν την ζωή τους έτσι, φυσικά κυρίως σε χώρες του 3ου κόσμου. Το ενθαρρυντικό είναι ότι μεταξύ 1990 και 2015 το MMR (maternal mortality rate) έπεσε περίπου στο μισό. Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα έχει από του χαμηλότερους τέτοιους δείκτες (*) κάτι το θετικό και κάτι που -προφανώς- δεν ίσχυε παλαιότερα ...Και, ίσως, επειδή πιο σπάνια ακούμε -πλέον- κάτι τέτοιο να συμβαίνει είναι ακόμη πιο φρίκη. Ένα απαίσιο πράγμα, που όσο κι αν το βάλει, κανείς, κάτω με ρεαλισμό, δύσκολα μπορεί να το χωνέψει. ...Μακάρι να ανακτήσουν οι άνθρωποι την ισορροπία τους, κάποια στιγμή στο μέλλον τουλάχιστον, και το παιδάκι να μεγαλώσει χωρίς ενοχικά, αυτά εύχομαι.(*) αν και τα στοιχεία θέλουν προσεκτικότερη μελέτη, διότι προφανώς κάτι διαφέρει στην μεθοδολογία βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_Mortality_Ratio VS https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/apr/12/maternal-mortality-rates-millennium-development-goals κ.λπ..
α! και επειδή διαθέτουμε διαφόρων τύπων "εύθικτων" αναγνωστών: Τα προαναφερθέντα δεν τα ανέφερα για να μετακυλήσω το ενδιαφέρον μακριά από πιθανές ιατρικές ευθύνες/ λάθη του μαιευτήρα και της ομάδος του, απλώς αυτή είναι δουλειά των ειδικών για να αποφανθούν.
Τι ωραιο post , στη μικρή μας μπανανία που λατρεύουμε να κατηγορούμε ,να δείχνουμε με το δάχτυλο , να καταριόμαστε .Ας αναπαυθεί η ψυχή της άτυχης κοπέλας .Βλαχάκι σε φιλώ!
Εσείς καλά τα λέτε...Πάντως αιμορραγία τρίτου σταδίου (PPH) είτε φυσιολογικό τοκετό κάνει ή γυναίκα είτε καισαρική στον ανεπτυγμένο κόσμο παραμένει σημαντική αιτία θνησιμότητας, τώρα για το αν έφταιξε ο γιατρός, το μαιευτήριο κλπ είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνει, είτε για κακή αντιμετώπιση (υπάρχουν Κ κατευθυντήριες οδηγίες για αυτή την επιπλοκή κ αν ακολουθούσε τα βήματα, άγνωστο ), ή ήταν δυστυχώς αναπόφευκτη απώλεια (κ κακά τα ψέματα συνήθως μη προβλέψιμη ακόμη κ αν ακολουθούσε κανείς τα βήματα αντιμετώπισης) δεν το ξέρουμε.Ας αναπαυθεί η ψυχή της κοπέλας κ αν πραγματι ευθύνονται γιατρός, μαία κ μαιευτήριο να επωμιστούν κ τις συνέπειες φυσικά.