Ποιο είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός

Ποιο είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός Facebook Twitter
0

Το πιο σύγχρονο και καινούργιο μέσο του Λιμενικού Σώματος είναι το πλοίο που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια.

Το εν λόγω πλοίο είναι ό,τι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο διαθέτει αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Λιμενικό και εντάχθηκε επίσημα στη δύναμη του Σώματος με την περθγραφή Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 μόλις το 2016 από τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα όπου έγινε και ονοματοδοσία από την ανάδοχο, Δήμαρχο Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου.

Το ΠΑΘ 090 ονομάστηκε «Γαύδος», καλύπτει ωστόσο από το Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, διατίθεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος. Κόστισε περίπου 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, όντας σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

Στα δυναμικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται η μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, φέρει βοηθητικό σκάφος έρευνας και διάσωσης και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο σκάφος πνευστού τύπου υψηλών επιδόσεων.

Έχει συνδράμει πολλές φορές σε δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.

Ποιο είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός Facebook Twitter
Ποιο είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός Facebook Twitter
 
 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ