Η Αγκυρα προσπάθησε με Navtex να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Αγαθονήσι διεκδικώντας την επιχείρηση διάσωσης

Η Αγκυρα προσπάθησε με Navtex να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Αγαθονήσι διεκδικώντας την επιχείρηση διάσωσης Facebook Twitter
0

Ακόμη και με αφορμή την ανθρώπινη τραγωδία η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία για προκλήσεις.

Σήμερα προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την τραγωδία στο Αγαθονήσι, διεκδικώντας το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό Λιμενικό έδινε μάχη για εντοπισμό επιζώντων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, η Τουρκία εξέδωσε Navtex διεκδικώντας την «πατρότητα» της επιχείρησης έρευνας - διάσωσης.

To Real.gr αναφέρει μάλιστα πως τα τουρκικά πλοία έπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου εμποδίζοντας τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης καθώς δημιουργήθηκε σύγχυση στα παραπλέοντα σκάφη για το ποιος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης SAR.

Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ's A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από τα δυο σημεία (οι μπλε κύκλοι).

Η Αγκυρα προσπάθησε με Navtex να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Αγαθονήσι διεκδικώντας την επιχείρηση διάσωσης Facebook Twitter

Η αναγγελία αυτή ισχύει μέχρι το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM's καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.

Η Τουρκική NAVTEX(0402/18) δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.

Κουμουτσάκος: Παράνομη και προκλητική τουρκική Navtex στο Αιγαίο

«Η παράνομη & προκλητική NAVTEX που με αφορμή την τραγωδία στο Αγαθονήσι, εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, μιλώντας για "επιχείρηση έρευνας-διάσωσης σε τουρκική περιοχή", επιβεβαιώνει τη στρατηγική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επίσης ρωτά: «Ποιά είναι η αντίδραση της Αθήνας;».

Το onalert.gr μετέδωσε πως την ώρα που ήταν σε εξέλιξη  η γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων  στα ανατολικά του νησιού βρέθηκαν τρεις τουρκικές ακταιωροί.

Σύμφωνα με την καταγραφή του στίγματός τους, από την ιστοσελίδα Marine Traffic, οι TCSG IZMIR, DIDIM και FAMAGUSTA "χτένιζαν" την θαλάσσια περιοχή ακόμη και ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών του Αγαθονησίου.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου η εικόνα στην περιοχή περιλαμβάνει μόνο δυο σκάφη της τουρκική ακτοφυλακής τα οποία μάλιστα κινούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης δεν έχουν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια που να υποδηλώνει εμπλοκή στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ