Θεμιστοκλέους: Παραλάβαμε λιγότερα εμβόλια της Pfizer από το αναμενόμενο- Μειωμένες παραδόσεις σε όλη την ΕΕ

Θεμιστοκλέους: Παραλάβαμε λιγότερα εμβόλια της Pfizer από το αναμενόμενο- Μειωμένες παραδόσεις σε όλη την ΕΕ Facebook Twitter
EPA
0

Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, συνολικά 84.831 πολίτες έχουν δεχθεί δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,77% του πληθυσμού της χώρας. 

Σήμερα ήταν η δεύτερη ημέρα εμβολισμού του γενικού πληθυσμού και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.000 πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Από την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολίων έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού για χορήγηση πρώτης και δεύτερης δόσης και υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές. 

Λιγότερα εμβόλια σήμερα

 

Ο γενικός γραμματέας γνωστοποίησε πως σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 49.160 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech, που αποτελεί μικρότερο αριθμό από την αναμενόμενη ποσότητα. «Οι μεωμένες παραδόσεις αφορούν όλες ανεξαιρέτως της χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι παραλαβές θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθούν οι ποσότητες και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. 

Την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times μετέδιδαν πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν λιγότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό από την εταιρεία Pfizer το επόμενο διάστημα. Η προσωρινή μείωση στον αριθμό των εμβολίων, κατά περίπου 18% οφείλεται στο γεγονός πως η Pfizer αναδιοργανώνει την παραγωγή της προκειμένου να αυξήσει τις δόσεις των εμβολίων που τελικά παράγει.Η Pfizer περιορίζει προσωρινά την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως με βάσει τον υφιστάμενο προγραμματισμό, είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις για όσους έχουν κάνει την πρώτη. 

Τι ισχύει για τα ραντεβού:

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους:

- Για να επιβεβαιωθεί ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.

- Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.

- Αν δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα η επιθυμητή περιοχή, οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τον ταχυδρομικό κώδικα επιλέγοντας το εμβολιαστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί.

- Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν τον εμβολιασμό, για να μη διαταραχθεί ο προγραμματισμός.

- Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει πάλι μετά από έναν μήνα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Κατά τον γενικό γραμματέα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις. 

Τέλος, διευκρίνισε πως εντός του Ιανουαρίου θα παραδοθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Στα δε νησιά με λιγότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους, οι ντόπιοι θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι στην ίδια χρονική φάση, και όχι μόνο όσοι ανήκουν σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα σε Οικονομική Θεωρία, Υπολογιστές, Βιολογική Γεωργία

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα για τα μαθήματα ειδικότητας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν σήμερα στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
NEWSROOM