Ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών Facebook Twitter
1

Mια καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρα στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτωνας Μαγκριώτης ο οποίος μίλησε στο αθηναϊκό πρακτορείο και εξήγησε πως η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής. Ο μικροοργανισμός ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι, εκτοξεύει μία ουσία που ονομάζεται Ecteinascidia turbinate (Et-743) και που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες με αντινεοπλασματική δραστικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ