Χιλιάδες κλειδωμένοι σε ένα στάδιο - Καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων στην Κω και αδράνεια των αρχών

Χιλιάδες κλειδωμένοι σε ένα στάδιο - Καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων στην Κω και αδράνεια των αρχών Facebook Twitter
15

 

Χιλιάδες κλειδωμένοι σε ένα στάδιο - Καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων στην Κω και αδράνεια των αρχών Facebook Twitter

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες στην Κω είναι κλειδωμένοι σε ένα στάδιο καθώς τα ΜΑΤ τους περιόρισαν μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.

Την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από περίπου 18 ώρες εγκλεισμού στο στάδιο, οι πρόσφυγες αρχίζουν να λιποθυμούν μαζικά, γράφει η βρετανική εφημερίδα η οποία σημειώνει πως οι συνθήκες είναι άθλιες και πως οι άνθρωποι βρίσκονται σε χώρο χωρίς σκιά και πρόσβαση σε νερό.

Ένας από τους μετανάστες παθαίνει επιληπτική κρίση αναφέρει η ανθρωπιστική ομάδα που είναι στο σημείο ενώ σημειώνουν πως τουλάχιστον 4 άνθρωποι λιποθυμούν κάθε ώρα.

Την ίδια θλιβερή εικόνα εξαθλίωσης μεταδίδει και στο ΑΠΕ μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:


Τετάρτη, ώρα 14.30, στο δημοτικό γήπεδο του Ανταγόρα στην Κω. «Οι άνθρωποι στοιβαγμένοι και κλειδωμένοι στο γήπεδο ποδοσφαίρου κάτω από τον καυτό ήλιο. Που και που η πόρτα ανοίγει και κάποιοι προωθούνται στους βοηθητικούς χώρους του σταδίου για να μπουν στην τεράστια ουρά για τα πολυπόθητα χαρτιά. Άλλοι, κρεμασμένοι στα κάγκελα του σταδίου, προσπαθούν να πηδήξουν μέσα. Μονάδες των ΜΑΤ χτυπούν τους ανθρώπους και τους σπρώχνουν με τις ασπίδες τους. Σε μια άλλη άκρη, ομάδα αλληλέγγυων δίνει νερό, γάλα και τρόφιμα στους ανθρώπους εντός του σταδίου» περιγράφει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται μαζί με τους πρόσφυγες στο γήπεδο.


«Αυτό που έχει στηθεί εδώ και δυο μέρες δεν βασίζεται σε καμία λογική, δεν έχει καμία ανθρωπιστική διάσταση και πρόνοια, αλλά σε όρους αστυνόμευσης πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βασικά. Δεν υφίσταται κανένας σκιασμένος χώρος στο ανοιχτό στάδιο, για τα 1.200 άτομα οι τουαλέτες είναι δυο, υπάρχει ένα σημείο νερού και μια μάνικα, μέχρι χτες οι άνθρωποι τρέφονταν με ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν οι ίδιοι ή τους έφερναν αλληλέγγυοι. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι απανωτά, όπως και οι κρίσεις πανικού, όσο για τα θέματα υγείας που προκύπτουν, ευθύνονται οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης» εξηγεί ο κ. Ορφανουδάκης.


Η διαδικασία καταγραφής διαρκεί από 10 ως 20 μέρες, οι αρχές λένε πως προσπαθούν να την επισπεύσουν και να ολοκληρώνεται ο έλεγχος μέσα σε μια εβδομάδα, λέει ο κ. Ορφανουδάκης.


Η κατάσταση που επικρατεί στην Κω τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Ιούνιο), έφτασαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) σε ανακοίνωσή τους. Εξαιτίας της απουσίας εγκαταστάσεων υποδοχής, οι περισσότεροι έχουν στήσει σκηνές σε πάρκα και πλατείες στην πόλη της Κω, ή κοιμούνται γύρω από το αστυνομικό τμήμα. Από τον Απρίλιο δεν παρέχεται φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη υποδομή υποδοχής, και παρά τη διαθεσιμότητα χώρων, η μόνη λύση που έχει βρεθεί μέχρι τώρα είναι να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο.
«Η τοπική κοινωνία έχει δείξει συγκινητικά δείγματα αλληλεγγύης, παρέχοντας τρόφιμα, ρούχα, νερό κ.λπ. στους πρόσφυγες» σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης.


Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, η αστυνομία έχει διεξάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους, κατευθύνοντάς τους στο δημοτικό γήπεδο Ανταγόρας, στο οποίο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες, ελάχιστο νερό και δεν γίνεται καμία παροχή τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών αρχών διεξήχθη χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας μιας οποιαδήποτε υποδομής για την υποδοχή των προσφύγων στον χώρο του γηπέδου, καταγγέλλουν οι ΓΧΣ. Παράλληλα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα της απαγόρευσής τους από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να χρησιμοποιούν τα παγκάκια σε πάρκα στο κέντρο της πόλης.


Χθες το πρωί, συνεχίζουν οι ΓΧΣ, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, κάνοντας ουρές κάτω από τον δυνατό ήλιο, περιμένοντας να δώσουν το όνομά τους στην αστυνομία, με την ελπίδα να πάρουν τα χαρτιά τους. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία, κατέφυγε στη χρήση πυροσβεστήρων. Από χθες το απόγευμα, περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται κλεισμένα μέσα στο στάδιο, χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος από το στάδιο.


«Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κω», αναφέρει ο Μπρίς ντε λε Βιν, Διευθυντής Προγραμμάτων του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η κρατική αδράνεια των προηγούμενων μηνών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κακοποίηση από τις αρχές, καθώς η αστυνομία έχει επιδοθεί σε χρήση βίας κατά αυτών των ευάλωτων ανθρώπων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνει εδώ είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι αρχές της Κω έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης καθώς πιστεύουν πως αυτό θα αποτελέσει "παράγοντα έλξης". Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο θα συνεχίσουν να έρχονται ακόμα και αν οι αρχές προσπαθούν να τους αποτρέψουν».


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που διαμένουν στο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», ένα εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο κτίριο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο, κατά μέσο όρο για 10 με 15 μέρες ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους από την ελληνική αστυνομία και να λάβουν το έγγραφο που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί -οι περισσότεροι χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη διαδικασία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν επίσης ιατρική φροντίδα και μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διαμένουν στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους του νησιού. Από χτες μεταφέρθηκαν και στο δημοτικό γήπεδο.
«Οκτώ μήνες μετά την πρώτη έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα στην Κω, διαπιστώνουμε, με απογοήτευση, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει», τονίζει ο Μπρίς ντε λε Βιν. «Δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί μία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις βασικές προδιαγραφές για να μπορεί να υποδεχθεί τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Κω. Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν ακόμα οι ελληνικές αρχές, ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια».

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ