Κορωνοϊός: 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της πνευμονολογικής εταιρείας

Κορωνοϊός: 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της πνευμονολογικής εταιρείας Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις δύο τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην Αττική, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

O καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα. Εξέφρασε δε τον φόβο ότι η χώρα ενδέχεται να επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως επισήμως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5.324.

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. Τριάντα χιλιάδες τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.500 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. ανέφερε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το πολύ βαρύ, όπως το χαρακτήρισε, επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, καθώς «αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου».

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τόνισε αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή «και να μην κλείσει οριζόντια η κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, αλλά να ληφθούν εστιασμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα θα μπορούσε το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, όχι να κλείσει, αλλά να αλλάξει μορφή. Και σε αυτές περιοχές περιλαμβάνω και την Αττική. Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια κοινωνία ξανά», επισήμανε.

Δερμιτζάκης: Άγνωστο από πού προέρχονται τα νέα κρούσματα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων. «Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δεν θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δεν θα φαίνονται.

Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται». Ωστόσο, στην περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται «θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και μετά στην αγορά. Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το click away δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα».

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα. «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις, με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η οικογένεια της Κυριακής καταγγέλλει παρεμπόδιση των Αρχών

Οι συνήγοροι της οικογένειας της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, υποστηρίζουν ό,τι παρακωλύθηκε η έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου καθώς και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη
NEWSROOM
Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Ελλάδα / Αίτημα αποφυλάκισης Κασιδιάρη: «Εκκρεμεί ποινική δίωξή του» υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Τα πεπραγμένα του Ηλία Κασιδιάρη κατά την έκτιση της ποινής του για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», υπενθυμίζουν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων
NEWSROOM
Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;

Ελλάδα / Πάρις Καρβουνόπουλος μετά το εγκεφαλικό στην Πάρο: «Είναι δυνατόν το νησί να έχει αξονικό χωρίς χειριστές;»

«Είναι δυνατόν ένα πλούσιο νησί των Κυκλάδων να διαθέτει ένα ασθενοφόρο; Έζησα ως ασθενής την αγωνία του πληρώματος που έπρεπε να διαχειριστεί 1,2 και 3 περιστατικά μαζί… Πραγματικός εφιάλτης» ανέφερε ο Πάρις Καρβουνόπουλος
NEWSROOM
Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Ελλάδα / Πετρούπολη: Συνελήφθη στη Λιόν ο 39χρονος που πυροβόλησε άνδρα έξω απο νυχτερινό κέντρο

Στη Λιόν της Γαλλίας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 39χρονος δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 33χρονου, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Πετρούπολη
NEWSROOM
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

Ελλάδα / Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

«Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια των θρομβώσεων» διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, βάλλοντας εναντίον της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που επανέρχεται στο προσκήνιο.
NEWSROOM