Μάκης Κολέθρας- παγκόσμιος πρωταθλητής Πυγμαχίας: «Εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει παίζουμε ξύλο»

Μάκης Κολέθρας- παγκόσμιος πρωταθλητής Πυγμαχίας: «Εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει παίζουμε ξύλο» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας μίλησε για τους αυστηρούς κανόνες που υπάρχουν στον χώρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους προπονητικούς αγώνες σπάρινγκ επισήμανε ότι «Ένας εκπαιδευτικός αγώνας δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουμε πάνω σε ένα ρινγκ και παίζουμε ξύλο» επισημαίνοντας ότι πρέπει να βασίζεται πάνω στους κανονισμούς ενός κανονικού αγώνα. 

«Το σπαρινγκ είναι εκπαιδευτικός αγώνας. Ο εκπαιδευτικός αγώνας πρέπει να βασίζεται πάνω στους κανονισμούς ενός κανονικού αγώνα. Οι κανονισμοί της πυγμαχίας είναι πάρα πολύ αυστηροί τόσο στους άνδρες, έφηβους, νέους, παίδες, γυναίκες, κορίτσια. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι και πρέπει να τηρούνται από τους προπονητές και στο ρινγκ όταν γίνεται εκπαιδευτικός αγώνας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι υπεύθυνος για την ακεραιότητα, την ασφάλειά και την εκπαίδευσή του αθλητή είναι ο προπονητής του. «Να είναι από πάνω του και να δει αν τελικά νιώθει καλά καθώς εξελίσσεται ο επιθετικός αγώνας, εάν τηρούνται οι κανονισμοί της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας. Δεν λέμε ότι κάνουμε σπάρινγκ και κάνουμε ότι θέλουμε. Εκεί παίρνει οδηγίες ο αθλητής, εκεί τον προστατεύεις τον αθλητή ώστε να μην υπερβεί τα όρια» τόνισε.

Όταν υπερβαίνουμε τα όρια, τότε γίνονται τραυματισμοί είπε, εξηγώντας πως «ας πούμε πάνω σε ένα ρινγκ ένας πυγμάχος μπορεί να σκιστεί. Ο προπονητής πρέπει αυτομάτως αμέσως να σταματήσει τον αγώνα, να ενδιαφερθεί για το σκίσιμο αυτό. Ένας αθλητής ζαλίστηκε, δεν μπορεί να του πει “έλα δεν είναι τίποτε” και τον αφήνουμε να παίζει.» είπε.

Ως παράδειγμα είπε πως όταν ένας αθλητής ζαλιστεί, αυτό ενδέχεται να είναι ένα δείγμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει.

«Υπάρχουν πολλά είδη ζάλης. Έτσι όταν παίζεται ένας αγώνας και ζαλίζεται ένας αθλητής, ο διαιτητής μετράει μέχρι το 8 και είναι το νοκ ντάουν. Αυτά πρέπει να γίνονται και στην προπόνηση, όχι μόνο στον αγώνα. Το νοκ ντάουν είναι ένα είδος ξεκούρασης ο διαιτητής μπορεί να μετρήσει και δεύτερη φορά και τρίτη φορά, αν γίνει στο ένα γύρο τότε αγώνας σταματάει».

«Οι κανονισμοί της πυγμαχίας είναι αυστηροί. ...Πρέπει να έχουμε κατά νου σε ποιο προπονητικό κέντρο πάμε, ποιο προπονητή επιλέγουμε»  είπε ενώ επισήμανε ότι «στους εκπαιδευτικούς αγώνες σπάρινγκ δεν υπάρχει νικητής.

»Η προπόνηση είναι μια προσομοίωση αγώνα. Δεν ενδιαφέρει τον προπονητή να δώσει καλύτερη εικόνα (ο αθλητής). Τον ενδιαφέρει να πάρει το ωφέλιμο της προπόνησης αυτής.

»Οπότε ο προπονητής εκεί πρέπει να είναι προσεχτικός, συγκεντρωμένος και να εφαρμόζει τους κανονισμούς. Δεν μπορεί ένας αθλητής πάνω στον αγώνα να κάνει λαβή. Εκεί θα πρέπει να του κάνει μια σύσταση ο προπονητής του και να του πει “κοίταξε να δεις δεν μπορείς να κάνεις λαβή”. Όταν ο προπονητής δει μια ρινορραγία εκεί θα πρέπει αυτομάτως να πει πως “σταματάμε για να σταματήσει η ρινορραγία”. Δυστυχώς έχω δει στο παρελθόν προπονητές οι οποίοι έβλεπαν τον αθλητή να έχει ρινορραγία και τον άφηναν και έπαιζε».

Για το νοκ άουτ, ο Μάκης Κολέθρας, ανέφερε ότι «όταν ο αθλητής πέσει πρώτη φορά πρέπει να ξεκουραστεί και να μην κάνει προπόνηση για ένα μήνα. Μετά από κάποιο καιρό που θα επανέλθει και ξανασυμβεί και υπάρξει δεύτερο νοκ άουτ τότε δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί για τρεις μήνες, στο τρίτο νοκ άουτ που θα καταγραφεί στο δελτίο του για έναν χρόνο, στο τέταρτο νοκ άουτ για πάντα, δεν μπορεί να αγωνιστεί ξανά. ».

Διευκρίνισε ότι μετά από κάθε νοκ άουτ πρέπει αν γίνεται μαγνητική εγκεφάλου και εγκεφαλογράφημα, ενώ νοκ άουτ δεν είναι μόνο ότι ξαπλώνεις κάτω -δηλαδή δεν θεωρείται νοκ άουτ όταν ένας αθλητής χάσει τις αισθήσεις του και πέσει στο ρινγκ- μπορεί να έχουμε και το όρθιο νοκ άουτ.

Διευκρίνισε πως στο «όρθιο νοκ άουτ όταν υπάρξουν πολλαπλά χτυπήματα και μπει ο διαιτητής και του μετρήσει μέχρι το 8 και του λέει την στιγμή “είσαι καλά” και αν δει ότι τα μάτια του δεν έχουν καλή ευστάθεια, καλό πάνω βλέμμα, τότε σταματάει και λέει νοκ άουτ».

«Αφήνουν τα παιδιά πολλοί προπονητές και παίζουν μόνα τους. Ο προπονητής πρέπει να είναι παρών, να είναι δίπλα στα παιδιά, να τους δίνει οδηγίες, να τα στηρίζει, να τα εμψυχώνει και φυσικά το πρώτο μέλημα του είναι να βλέπει τη σωματική τους υγεία. Ο προπονητής πρέπει να έχει έναν στόχο, να είναι συγκεντρωμένος, να έχει ένα επίπεδο μόρφωσης, να γνωρίζει από τραυματισμούς» επισήμανε ενώ συμπλήρωσε πως όταν γίνεται ο εκπαιδευτικός αγώνας σπάρινγκ πρέπει να υπάρχει γιατρός και διαιτητής.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ