Νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα: Οι 7 άξονες - Τι προβλέπει

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα: 7 σημαντικοί άξονες - Τι προβλέπει Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε επτά άξονες κινείται το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα

Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά δικαιώματα, του υπουργείου Εργασίας, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση, οπότε οι πληροφορίες προέρχονται από όσα έχουν αναφερθεί επίσημα αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα.

«Ουσιαστικά ενσωματώνεται μια ευρωπαϊκή οδηγία, η 1152 από το 2019, που αναφέρεται σε διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» ανέφερε η δικηγόρος και ενημέρωσε πως «είναι υποχρεωτικό να γίνεται εσωτερικό δίκαιο μια ευρωπαϊκή οδηγία».

Όπως είπε η Μαργαρίτα Κάρδαρη τα κυριότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι τα εξής: 

• Η οδηγία προβλέπει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση στους εργαζόμενους από τον εργοδότη σχετικά με την εργασία του (μισθό, ωράριο, τόπο εργασίας κ.α.) εντός 7 ημερών από την πρόσληψή του.

• Η ενημέρωση θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω e-mail από τον εργοδότη. Είναι υποχρέωση του εργοδότη

• Αυτό που αλλάζει και είναι πολύ σημαντικό είναι η μέγιστη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου εργασίας με ανώτατο όριο τους 6 μήνες (έως τώρα ήταν 12 μήνες). Δοκιμαστική εργασία χαρακτηρίζεται η περίοδος κατά την οποία αν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να πάρει αποζημίωση. Ωστόσο όπως τόνισε δεν ισχύει το ίδιο για την κοινωνικο-ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς η ασφάλιση ισχύει από την πρώτη ώρα απασχόλησης 

• Δυνατότητα να εργάζεται κάποιος και σε άλλον εργοδότη με εξαίρεση ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων ή προστασία επιχειρηματικού απορρήτου

• Υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει δωρεάν κατάρτιση σε θέματα σχετικά με την εργασία, ο χρόνος της οποίας θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και θα πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του χρόνου εργασίας. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνεται κανονικά ενώ συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης

• Προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους από δυσμενή μεταχείριση ή δυσμενή διάκριση.

• Προστασία από απόλυση στην περίπτωση που ο εργαζόμενος άσκησε τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως σημείωσε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, δεν θα αφορά διάταξη συνταξιούχων εργαζομένων, αυτό θα πάει παρακάτω.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ