Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει κανένα πρόβλημα υγείας

Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει κανένα πρόβλημα υγείας Facebook Twitter
45
Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει κανένα πρόβλημα υγείας Facebook Twitter

Οι οπαδοί της ομοιοπαθητικής πιστεύουν ότι η χορήγηση ουσιών που προκαλούν ασθένειες δύναται, σε απειροελάχιστες δόσεις, να θεραπεύσει πολλές παθήσεις.

Ισχυρίζονται πως με τη διάλυση αυτών των ουσιών σε νερό ή αλκοόλ, δημιουργείται ένα μείγμα που διατηρεί μία 'ανάμνηση' της αρχικής ουσίας, η οποία θέτει σε ενέργεια και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.


Η ομοιοπαθητική έχει πολλούς οπαδούς και άλλους τόσους πολέμιους, ωστόσο σύμφωνα με την Guardian η τελευταία έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας (NHMRC) αποκαλύπτει πώς η ομοιοπαθητική δεν μπορεί στην πραγματικότητα να θεραπεύσει καμία ασθένεια, και ενδέχεται μάλιστα να ευθύνεται και για την επιδείνωση της υγείας των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα:

"Οι άνθρωποι που επιλέγουν την ομοιοπαθητική ενδέχεται να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο αν απορρίψουν ή αναβάλλουν συμβατικές θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας" συνιστά το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας (NHMRC), το οποίο καθοδηγεί τις εθνικές πολιτικές υγείας και διεξήγαγε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το θέμα.


Η μελέτη αποτελεί στην ουσία μια εκτενέστερη ανάλυση 1.800 προηγούμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων για την επιστήμη της ομοιοπαθητικής, από τις οποίες μόνο οι 225 πληρούσαν τα κριτήρια αξιοπιστίας για να συμπεριληφθούν στην ανασκόπηση.
Όπως αναφέρει το συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, ορισμένες από τις 255 μελέτες έδειχναν ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική.

Ήταν όμως μελέτες που εξέταζαν υπερβολικά μικρό δείγμα ασθενών, ή/και έπασχαν από προβλήματα στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.


Έτσι, η μελέτη καταλήγει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι «η ομοιοπαθητική λειτουργεί καλύτερα από το placebo, ή προσφέρει βελτίωση της υγείας ίση με αυτή που δίνουν άλλες θεραπείες».


Η σύσταση που δίνει τώρα το NHMRC είναι «να μην χρησιμοποιείται ομοιοπαθητική σε χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις, ή σε παθήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρές».

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι ασθενείς που σκέφτονται να απευθυνθούν σε ομοιοπαθητικό καλούνται να επισκεφτούν πρώτα γιατρό και να συνεχίσουν στο μεταξύ να λαμβάνουν τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί.


Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ομοιοπαθητική είναι πανάρχαια θεραπεία που βασίζεται σε αιώνες εμπειρικών παρατηρήσεων, στην πραγματικότητα επινοήθηκε το 1796 από τον Γερμανό γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν, βάσει του δόγματός του ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο».

Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύσει κανένα πρόβλημα υγείας Facebook Twitter


Η κεντρική ιδέα είναι ότι ουσίες που προκαλούν ασθένειες ή συμπτώματα μπορούν σε απειροελάχιστες δόσεις να θεραπεύσουν αυτές ή παρόμοιες ασθένειες.
Τις περισσότερες φορές, όμως, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν περιέχουν απειροελάχιστες αλλά μηδενικές δόσεις της υποτιθέμενα δραστικής ουσίας ουσίες: η ουσία αραιώνεται τόσο πολύ ώστε το τελικό διάλυμα δεν περιέχει ούτε ένα μόριο -ουσιαστικά είναι σκέτο νερό.


Οι οπαδοί της ομοιοπαθητικής υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι το νερό διατηρεί μια «ανάμνηση» των ουσιών που περιείχε και έχει έτσι φαρμακευτική δράση -ένας ισχυρισμός που έχει επανειλημμένα διαψευστεί.

Μάλιστα, ο καθηγητής Πολ Γκλάζλιου, πρόεδρος της επιτροπής του NHMRC που εξέτασε το θέμα, δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έπρεπε να πάψουν να καλύπτουν τα έξοδα της ομοιοπαθητικής, και οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να επανεξετάσουν την πώληση τέτοιων σκευασμάτων.

«Σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί που δεν δέχονται τα ευρήματα αυτής της έκθεσης, και θα πουν ότι πρόκειται για συνωμοσία του κατεστημένου» είπε ο Δρ Γκλάζλιου. «Ελπίζουμε όμως ότι υπάρχουν πολλοί λογικοί άνθρωποι που θα επανεξετάσουν την πώληση, τη χρήση και την επιδότηση αυτών των σκευασμάτων».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Δρ Κεν Χάρβεϊ, Αυστραλός ειδικός σε θέματα πολιτικής φαρμάκων, επισήμανε στην εφημερίδα Guardian ότι η χρήση ομοιοπαθητικής μειώθηκε στη Βρετανία μετά το 2010, όταν δημοσιεύτηκε έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων που έδειχνε ότι η ομοιοπαθητική είναι αναποτελεσματική.

Ο Χάρβεϊ δήλωσε ότι η αυστραλιανή Υπηρεσία Προδιαγραφών Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να πάψει να αναγνωρίζει πτυχία στην ομοιοπαθητική και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να πάψουν να καλύπτουν τέτοιες παροχές.

«Δεν έχω πρόβλημα με ιδιωτικά κολέγια που θέλουν να προσφέρουν μαθήματα κρυσταλλομαντείας, ιριδολογίας και ομοιοπαθητικής, και αν ο κόσμος είναι αρκετά τρελός για να τα πληρώνει, είναι δική του απόφαση».

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Στην ομοιοπαθητική όπως και σε τόσα άλλα υπάρχουν οι πολέμιοι και οι υπέρμαχοι. Το ωραίο όμως είναι ότι οι πολέμιοι είναι αυτοί που δεν έχουν δοκιμάσει ομοιοπαθητική και οι υπέρμαχοι είναι αυτοί που έχουν δοκιμάσει. Δηλαδή οι πολέμιοι είναι αυτοί που λένε α πα πα δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση, είναι τσαρλατάνοι, μας τρώνε τα λεφτά, placebo κλπ άρα δεν το δοκιμάζω, ενώ οι υπέρμαχοι τη δοκίμασαν, βοηθήθηκαν και είναι cool
Δεν εχεις καθολου αδικο. Εμενα προσωπικα ομως 2 πραματα με πειραζουν:1. Και εγω γιατρος ειμα και βλεπω που και που ανθρωπους με καρκινο σε προχωρημενο σταδιο κ με μορφες που αν ειχαν ξεκινησει πιο νωρις την θεραπεια θα ειχαν θεραπευτει, ομως δεν τον εκαναν γιατι καποιος τους υποσχεθηκε οτι θα τους θεραπευσει. Ευτυχως οι περισσοτεροι ξερουν ποιες ειναι οι δυνατοτητες σου κ σε επικινδυνες για την ζωη ασθενεια παραπεμπουν τους ανθρωπους στην κλασικη ιατρικη.2. το οτι ανθρωποι με πτυχια κ σπουδες απλα παρακαμπτουν το γεγονος οτι καμια επιστημονικη μελετη δεν μπορει να αποδειξει οτι οντως θεραπευει. Μα γιατι?
1. κανένας σοβαρός ομοιοπαθητικός δεν υπόσχεται θεραπεία. Τσαρλατάνοι υπάρχουν σε όλους τους τομείς αν έχεις σωστή κρίση τη χρησιμοποιείς.2. η έπαρση μερικών ανθρώπων που νομίζουν οτι τα πάντα έχουν εξηγηθεί και αποδειχθεί με ξεπερνάει.Διότι άνθρωποι με πτυχία και σπουδές έχουν εφαρμόσει την ομοιοπαθητική στον εαυτό τους και είδαν θετικά αποτελέσματα.
Για μενα επαρση ειναι να πιστευω οτι η προσωπικη μου αντιληψη και η δοκιμη στον εαυτο μου ειναι επαρκης. Αλλα δεν μπορουμε να δεχομαστε την επιστημη μονο αν μας βολευει και αν οχι απλα να πιστευουμε κατι γιατι ετσι μας βολευει. Και καλως η κακως σε ολες τις μελετες δε φαινεται να βοηθαει. Για τα πτυχια με πειραζει, επειδη φαινεται οτι ολοι αυτοι σπουδασαν και δεν καταλαβαν καν πως λειτουργει η επιστημη.Απο την αλλη καταλαβαινω, ελευθερη αγορα ειναι, αν ο ομοιοπθητικος κανει καλο μαρκετινγκ και εχει καλυτερους τροπους και δεν υπαρχει κανενα σοβαρο προβλημα υγειας, γιατι οχι. Ολοι για εναν καλο λογο και λιγη αγαπη και θαλπωρη ζουμε.Για το ιστορικο και εγω στην ενηλικη ζωη μου (ειμαι 33) μια φορα εχω παρει αντιβιωση και ειχα μια αλλεργια που εφυγε απο μονη της. Αν εκανα ομοιοπαθητικη θα μπορουσα να το αποδωσω σ αυτην.
αν απορρίψουν ή αναβάλλουν συμβατικές θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας" συνιστά το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας (NHMRC) Είπε ο επιστήμονας-ερευνητής και μετά πήγε στις φαρμακευτικές και του αγόρασαν 3 σπίτια, 6 αυτοκίνητα, 1 σκάφος και δια παντός ασυλία απο τους φόρους.
Όλοι εσείς οι έξυπνοι σταματήστε να ασχολείστε με όλους εμάς τους ''χαζούς'' που είμαστε κατά της Χημείας και του εξευτελισμού της Υγείας μας για να θησαυρίσουν κάποιοι ! Εμείς οι ''χαζοί'' θέλουμε τα ματζούνια μας και τα βότανά μας για να θεραπεύσουμε την φλυκταινώδη ψωρίασή μας, τις κρίσεις πανικού μας κλπ κλπ χωρίς να χρειάζεται κάθε 15 μέρες να κάνουμε εξετάσεις να ελέγξουμε αν τα φάρμακα μας πείραξαν στο συκώτι ή οχι !! Ας είναι και placebo - ακόμα καλύτερα !!!Η ομοιοπαθητική δεν είναι απλά μια θεραπεία, είναι μια στάση ζωής , η οποία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι κατακριτέα ..και ποιός νομίζει ότι είναι κάποιος για να κρίνει τις επιλογές του συνανθρώπου του χωρίς καν να έχει γνωρίσει και να έχει ενημερωθεί σωστά για αυτές.. Για να μαζευόμαστε και να παιδευόμαστε λίγο..καιρός μας είναι !
Το περιεργο ειναι οτι κανενας δεν γραφει οτι τα ομοιοπαθητικα φαρμακα κανουν μονο καλο στην τσεπη των κατασκευαστων τους και των τσαρλατανων που τα πουλανε. Και τελευταια φορα ποθ κοιταξα μονο φθηνα δεν τα λες...
οι ομοιπαθητικές θεραπείες δεν είναι ακριβές, ισως μπερδεύεσαι με διάφορα σκευάσματα στο φαρμακείο που γενικώς χαρακτηρίζονται φυσικά ή συμβατά με ομοιοπαθητική. Για παράδειγμα μια 20μερη θεραπεία του γιου μου για αλλεργικό ασθμα σε σχέση με τη συμβατική ηταν περίπου στο 1/3 τηε τιμής.
Δεν μπερδευομαι. Απλα ακομη για το εμβολιο της ιλαρας καποιος θα πει οτι ειναι συνωμοσια εις βαρος των παιδιων για να πλουτιζουν οι φαρμακευτικες και οι γιατροι. Ενω πχ για κατι το οποιο δεν εχει ποτε αποδειχτει οτι δρα, με φαρμακα μαλλον περιορισμενου κοστους αφου δεν περναν κ απο καμια πολυχρονη πανακρινη μελετη κ μαλλον δεν περιεχουν κ τιποτα ακριβο, κανενας μα κανενας δεν το σκεφτεται ετσι..
Για το άσθμα του γιού σας αλλά και γενικά, υπάρχει και η μέθοδος Μποτέϊκο που είναι δωρεάν,και έχει να κάνει με τον αριθμό και το ρυθμό των αναπνοών. Ψάξτε το στο διαδίκτυο, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς διακοπή της όποιας φαρμακευτικής θεραπείας, άλλωστε 6-8 αναπνοές το λεπτό σε χαλαρή κατάσταση μόνο καλό κάνουν. Μετρήστε πόσες παίρνει ο γιός σας αλλά κι εσείς, το πιθανότερο είναι αν ξεπερνάτε τις 14-15.
Στα σχολια στο facebook κλασικα δεκαδες γυναικες μας λενε οτι την εμπιστευονται, στοιχηματιζω ουτε μια δεν πινει νερο απο ντουζιερες στρατωνων για αντισυλληπτικο.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω μόνο στηριζόμενη στο ότι η ομοιοπαθητική ιατρική είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, στηρίζεται σε επιστημονική μέθοδο, και έχει αποδεικτεί τόσο η αποτελεσματικότητα της η οποία συχνά φαίνεται μακροπρόθεσμα σε σχέση με την κλασσική ιατρική, όσο και ότι προφανώς δεν είναι placebo.Το να συγχέεται η ομοιοπαθητική με άλλες εναλλακτικές μη επιστημονικές θεραπείες είναι τουλάχιστον ατυχές και συκοφαντικό. Εξάλλου η ομοιοπαθητική συχνά εφαρμόζεται συμπληρωματικά και παράλληλα με την συμβατική ιατρική, ειδικά σε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες επιτυγχάνοντας έτσι τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα, ενώ συχνά προσφέρει θεραπεία αντικαθιστώντας τα αντιβιοτικά ή άλλα βαριά χημικά σκευάσματα. Όποιος είναι καλά ενημερωμένος θα έπρεπε να γνωρίζει το πλήθος των παρενεργειών που αυτά έχουν όπως και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών που οδηγούν σε υπερκαταναλωτισμό φαρμάκων και σε παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Επιπλέον, η ομοιοπαθητική συνιστάται σε περιπτώσεις αυτοάνοσων και ψυχοσωματικών νοσημάτων όπου η κλασσική ιατρική δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπισή τους. Κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά, είναι η εξατομικευμένη θεραπεία που προσφέρει, εφόσον αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του οργανισμού του, την ιδιοσυγκρασία και την ψυχοσύνθεσή του. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, με πρώτη ύλη τους φυσικά υλικά, δίνονται σύμφωνα με αυτούς τους παράγοντες σε κάθε περίπτωση, με σκοπό να επαναφέρουν την ισορροπία στο σύστημα. Αν πας σε ομοιοπαθητικό ιατρό θα σου κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις, μερικές εκ των οποίων πολύ προσωπικές και ίσως άβολες προκειμένου να μπορεί να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί. Είναι καλό να σημειωθεί ότι δεν πετυχαίνει πάντα, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Η ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου, δεν είναι μόδα, είναι ουσιαστική ανάγκη που έχει προκύψει στη σύγχρονη εποχή εκεί που η τεχνοκρατία, ο "ορθολογισμός" και η πνευματική μονομέρεια αποτυγχάνουν να δώσουν λύσεις.
Που εχει αποδειχτει η αποτελεσματικοτητα της? Η καλη ενημερωση δεν προερχεται απο φυλλαδες στην αιθουσα αναμονης του ομοιπαθητικου, ουτε και σε μαρτυριες τυπου "εμενα ενας φιλος της ξαδερφης μου μια φορα". Σιγουρα καποιος θα διαβασει το παραπανω σχολια και θα νομισει οτι ειναι και καλα ενημερωμενος.
Προφανώς και η καλή ενημέρωση δεν προκύπτει με τους τρόπους που αναφέρεις. Ό,τι γράφω παραπάνω βασίζεται σε προσωπική μακρόχρονη εμπειρία μου. Υπάρχουν πολλές σοβαρές έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, αν και γενικά αυτό δεν προωθείται τόσο αφού έχει αρκετούς πολέμιους στο χώρο της συμβατικής ιατρικής και των φαρμακοβιομηχανιών. Επαναλαμβάνω ότι η ομοιοπαθητική δεν υπόσχεται θαύματα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, ούτε πρέπει να απορρίπτουμε την κλασσική ιατρική αλλά να μην υιοθετούμε άκριτα ότι μας περνούν.
Heliotrope θα σταθώ στο γεγονός που αναφέρεις, των υψηλών ποσοστών επιτυχίας δηλαδή σε περιπτώσεις αυτοάνοσων και ψυχοσωματικών ασθενειών, και θα ρωτήσω: μήπως στη προκειμένη περίπτωση η βοήθεια ενός ψυχολόγου ήταν εξίσου αποτελεσματική;Εφόσον δεχόμαστε το γεγονός ότι ο οργανισμός σωματοποιεί σε περιπτώσεις ακραίας ψυχολογικής έντασης, μήπως η λύση δε βρίσκεται στα ομοιοπαθητικά, που εδώ έχω έντονη την αίσθηση ότι λειτουργούν ως placebo αλλάζοντας τη ψυχολογία, αλλά στη ψυχοθεραπεία;Δεν είμαι φαρμακολάγνος και ασπάζομαι την ολιστική αντιμετώπιση, γιατί απλά θεωρώ πως τα φάρμακα εστιάζουν επί το πλείστον στο σύμπτωμα κι όχι την αιτία της νόσου, δεν εκμηδενίζω όμως την αξία των κλασσικών φαρμάκων ούτε απορρίπτω την ορθή χρήση τους.Στην ορθή χρήση δε περιλαμβάνω την επίσκεψη σε φαρμακείο, τη περιγραφή της συμπτωματολογίας μου στο φαρμακοποιό και την αγορά του φαρμάκου που θεωρεί ότι χρήζει η περίπτωση μου.Θα κλείσω με αφορμή το τελευταίο μια προσωπική εμπειρία το 2010 στη Μάλτα, όπου 2 μέρες πριν το ταξίδι της επιστροφής έχω πυώδη αμυγδαλίτιδα και 39.5 πυρετό. Με τέτοια υγεία δε νοείτε να ταξιδέψω οπότε βρίσκω φαρμακείο με σκοπό να πάρω αντιβίωση. Η φαρμακοποιός αρνήθηκε με αιτιολογικό την απουσία συνταγής και μου έδωσε μόνο αντιπυρετικό προτείνοντας επίσκεψη στο νοσοκομείο για δωρεάν εξέταση ή τον τοπικό γιατρό έναντι πληρωμής, για τη χορήγηση συνταγής κατόπιν εξέτασης. Επέλεξα το δεύτερο γιατί δε μπορούσα να μεταβώ στο νοσοκομείο. Κατάληξη: επίσκεψη γιατρού 12 ευρώ, αγορά αντιβιοτικού 28 ευρώ.Η ιστορία είναι τροφή για σκέψη γενικά επί των ιατροφαρμακευτικών.
Τι διαβαζω θεε μου και δε σωριαζομαι!Κοπελια εχεις μαυρα μεσανυχτα για το πως ειναι φτιαγμενος ο κοσμος μας. Ειναι σαν να εχεις αποψη αν ισχυει η οχι η θεωρια της σχετικοτητας αλλα να μην γνωριζεις τι ειναι ταχυτητα. Τα φαρμακα για αυτο ακριβως το λογω περνανε διπλες τυφλες μελετες για ειμαστε σιγουροι οτι τα αποτελεσματα και απο τους γιατρους αλλα και απο τους ασθενεις ειναι αμεροληπτα.Δηλ για το οτι με πιανουν πονοκεφαλοι ανα μερικους μηνες μπορει να φταει μια παλια γκομενα που με ειχε χωρισει; χμμμ ενδιαφερον θα ψαξω να τη βρω να της τα ψαλω ενα χερακι΄....
Δυστυχως δεν υπαρχει καμια τετοια σοβαρη μελετη. Που την βρηκες? Ξερεις πως πρεπει να ψαξεις? Και εμενα συμφωνα με πολυχρονη εμπειρια μου η γη ειναι επιπεδη κ ο ηλιος γυριζει γυρω απο την γη. Ετσι δε φαινεται? Επειδη ομως καμια φορα η περιορισμενη προσωπικη μας αντιληψη δεν φτανει, καλυτερα να βασιζομαστε στην επιστημη κ την επιστημονικη μεθοδο.
HarryC συμφωνώ πολύ με όλη την προσέγγισή σου. Πραγματικά πιστεύω πως η ψυχοθεραπεία είναι η σωστότερη αντιμετώπιση για οποιοδήποτε ψυχοσωματικό πρόβλημα (ιδιαίτερα η μορφή της σωματικής ψυχοθεραπείας που ειδικεύεται σε αυτό). Συνδυαστικά με κατάλληλη ιατρική αγωγή, συμβατική ή/ και ομοιοπαθητική θα επιτυγχανόταν ολοκληρωμένη θεραπεία. Σχετικά μόνο με το αν η ομοιοπαθητική είναι placebo, έχει φανεί να έχει αποτέλεσμα σε βρέφη, όπου εκεί δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Επίσης, η διαφορά της ομοιοπαθητικής είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις, διερευνά κατά μία έννοια την αιτία πίσω από τα συμπτώματα, η τουλάχιστον λαμβάνει υπόψη της μια ολοκληρωμένη εικόνα.Katjia δεν είναι αντίληψη, είναι βίωμα γιατί κάνω ομοιοπαθητική χρόνια και έχω δει ουσιαστική βελτίωση στο θέμα υγείας που αντιμετωπίζω. Όπως προείπα η ομοιοπαθητική ιατρική βασίζεται σε επιστημονική μέθοδο, ψάξτο λίγο καλύτερα και μόνη σου.Hristoss1 δεν ξέρω τι φταίει για τους πονοκεφάλους σου, θα ναι απ’ το πολύ μυαλό αφού είσαι τόσο έξυπνος και εσύ ξέρεις από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος και ξέρεις και την ταχύτητα.congrats.
Οξύμωρο δεν είναι όταν το χρησιμοποιούν και οι γιατροί; Δεν το λένε βέβαια και οι περισσότεροι το γνώρισαν όταν η κλασσική ιατρική δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει σε παθήσεις όπως ξηροδερμία και ημικρανία. Προσωπικά έχω να πάρω χρόνια αντιβίωση γιατί γίνετε και αλλιώς να αντιμετωπίσεις μια γρίπη έως και πνευμονία (εκ πείρας το γράφω).Το επικίνδυνο σε αυτήν την ιστορία είναι να αναγνωρίσει κανείς την μετάβαση. Όταν δηλαδή παθαίνει κανείς έμφραγμα η ομοιοπαθητική σαφώς και δεν μπορεί να βοηθήσει (παρά μόνο σε πρώιμα στάδια).Ο βελονισμός αναγνωρίζεται πλέον γιατί επηρεάζει την περιτονία, δεν ξέρω αν μεταφράζετε έτσι γιαυτό παραθέτω λινκ: http://en.wikipedia.org/wiki/Fascia.Είναι μια νέα επιστήμη στην ιατρική που ασχολείται επίσημα τα τελευταία χρόνια στην οποία οφείλονται οι χρόνιοι πόνοι που έχουν ασθενείς. Οι πρώτες έρευνες άρχισαν όταν ο Αμερικάνικος στρατός ανακάλυψε στον πόλεμο του Βιετνάμ την αποτελεσματικότητα του βελονισμού. Και μαντέψτε τώρα σε ποια χώρα άρχισαν τα πρώτα συνέδρια;(https://fasciaresearchsociety.org/)
Δεν αμφισβητείται και είναι απολύτως σεβαστή η εμπειρία σου. Και το εννοώ ειλικρινώς. Όμως έτυχε, κυρίως από ανεξήγητους (προς το παρόν) επιστημονικούς λόγους. Και μη μας τα κάνετε «τσουρέκια» τώρα…!Ειδάλλως να αρχίσουμε να λιβανίζουμε εικόνες που δακρύζουν, τάματα και ασημώματα σε σούπερ αγίους, να ρίχνουμε νομίσματα και δαχτυλίδια σιντριβάνια και λιμνούλες των ευχών, να προσκυνούμε θεόμορφους λεκέδες υγρασίας, αμέτρητες επισκέψεις σε τσαρλατάνους γιόγκι, μασούλημα σουπερ «βιολογικών» υπότροφων (όπως τα φυστίκα του σούπερ Γκούφυ) κλπ...
αυτό με το ότι το φάρμακο έχει αραιωθεί τόσο πολύ ώστε πρακτικά να είναι σκέτο νερό αλλά έχει κρατήσει τη μνήμη της ουσίας και θυμάται τη δράση της με ξεπερνάει. Ερώτηση: αν το νερό, πριν χρησιμοποιηθεί σε ομοιπαθητικό σκεύασμα, εκεί που κυλούσε στο ρυάκι πέρασε από σκυλοκούραδα, το θυμάται; Έχει κρατήσει αυτή τη μνήμη;
Όποιος νομίζει πως η ομοιοπαθητική είναι μόνο χάπια διαλυμένα σε νεράκι δεν ξέρει τι του γίνεται. μην μπερδεύετε στο μυαλό σας ομοιοπαθητική, βελονισνούς και βραχιολάκια για την ευεξία. τι σχέση έχουν οι χαζομάρες αυτές,οι θεραπευτικές λάσπες και τα θαυματουργά νερά με την ομοιοπαθητική; έχουν θεραπευτεί άνθρωποι από τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα με φυτικά χάπια και σκευάσματα ελεγμένα από τον ΕΟΦ τα οποία τα προτείνουν ομοιοπαθητικοί γιατροί. Αλλιώς, όσοι θεραπεύτηκαν, να πιστέψουν πως απλά τα κατάφερε ο εαυτός τους μόνος του ή πως γίνονται θαύματα και να τρέχουνε στους παπάδες αντί για τα φαρμακεία..
λέγεται φαινόμενο placebo, αντιστοιχεί περίπου στο 25-30% των ασθενών στις κλινικές μελέτες και πιστεύεται ότι ευθύνεται συγκεκριμένο γονίδιο. Συνέδριο αλλεργιολογίας, Βόλος, Μάρτιος 2015 καθηγητής Ιατρικής Σιταράς
'Όποιος νομίζει πως η ομοιοπαθητική είναι μόνο χάπια διαλυμένα σε νεράκι δεν ξέρει τι του γίνεται. 'Ή εχει διαβασει πώς ακριβως παρασκευαζονται.
"placebo και στα βρέφη ή στα ζώα;"Το placebo έχει παρατηρηθεί και σε βρέφη (ακόμα και νεογέννητα υπό μηχανική υποστήριξη) και σε ζώα, διαβάζουμε και κανα scholar πριν αποφασίσουμε ότι η μόνη εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το νερό εκπαιδεύεται να διώχνει την αρνητική ενέργεια όπως την ορίζει ένας τσαρλατάνος στην αφήγησή του.
έψαξα, δεν βρήκα τίποτα, το αντίθετο μάλιστα. Έχει ερευνηθεί ελάχιστα το placebo effect σε βρέφη και τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Το placebo βασίζεται στη δύναμη της αυθυποβολής και την πίστη στο φάρμακο, τα βρέφη δεν έχουν τέτοια επίπεδα συνειδητότητας, είναι θέμα λειτουργίας του ανώριμου εγκεφάλου τους. Αν υπάρχει κάποια θετική έκβαση στο πρόβλημα του βρέφους ή του ζώου έχει να κάνει με την θετική ανταπόκριση στον φροντιστή του. Αλλά εδώ που τα λέμε και αυτό λίγο ενεργειακό και μαγικό δεν ακούγεται... χμμ
Δηλαδή όσοι έχουμε γιατρευτεί από παθήσεις (εγώ από ένα χρόνιο δερματικό πρόβλημα που 3 δερματολόγοι δεν κατάφεραν να θεραπεύσουν), να το αποδώσουμε σε θαύμα; Ή να πιστέψουμε πως δεν υπήρξε ποτέ;
ειχα κι εγω δερματικο προβλημα απο το νηπιαγωγειο μεχρι την 3η γυμνασιου...συγκεκριμενα "μυρμιγκες" (εικρινα δεν ξερω την επιστημονικη ονομασια). ειχα παει σε 5 δερματολογους, εκανα καυτηριασμους, και παντα φυτρωναν καινουρια σπυρακια...ειχα φτασει σε σημειο να εχω 2-3 σε ΚΑΘΕ δαχτυλο του χεριου μου και 3 πολυ μεγαλα στα πελματα τα οποια με εμποδιζαν να φορεσω μεχρι και καλτσα (για παπουτσι δεν το συζηταμε)...καποια στιγμη στην 1η λυκειου απλα αρχισαν ενα-ενα να "ξεραινονται" και να φευγουν. ο μπαμπας μου ισχυριστηκε οτι μου ειχε κανει ενα ξορκι που εμαθε στην πανσεληνο κανα μηνα πριν...απο τοτε δεν ξαναβγαλα...αρα συμφωνα με την λογικη σου ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
Δηλαδη επειδη η κλασικη ιατρικη δεν εχει ακομα βρει εναν 100% τροπο να αντιμετωπιζει τον καρκινο αλλα μερικα ατομα δεν πεθαινουν απο αυτον παει να πει οτι για την ιαση τους να ευθυνεται καποιος παραγοντας που οι ιδιοι πιστευουν; και που μπορειαυτος να ειναι απο ομοιοπαθητικο φαρμακο μεχρι ξεματιασμα;
Ε ρε παναγία μου τι έχουμε να δούμε στα σχόλια απο "ψαγμένους" της ομοιοπαθητικής. Φυσικά τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, αφού τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ΝΕΡΑΚΙ.Αυτό που με θλίβει ως φοιτητή φαρμακευτικής είναι οτι παρά το ότι είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ για οποιονδήποτε με την ελάχιστη σχετική εκπαίδευση οτι είναι απατεωνιά, σε πολλά φαρμακεία πουλιέται κανονικά.Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο και να τον προστατεύομε απο τους απαταιώνες, όχι να ξεφτυλιζόμαστε για να ανεβάσουμε τον τζίρο μας.Άποψη μου είναι οτι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να διαγράφει τα μέλη του που πουλάνε τέτοια πράγματα, γιατί ξεφτυλίζουν το επάγγελμα μας.
εγώ είχα πάει στο φαρμακείο γνωστού γιγάντιου εμπορικού κέντρου στα Σπάτα και ζήτησα δραμαμίνη για μικρά παιδιά γιατί η κόρη μου ζαλίζεται πανεύκολα, ο αλήτης μου έδωσε ένα που έκανε 10 ευρώ και "μου έκανε τη χάρη" να μου δώσει μόνο μια καρτέλα για 5 ευρώ, το κορίτσι ξέρασε 3 φορές στη διαδρομή, το κοίταξα καλύτερα το "φάρμακο" και ήταν κάτι ματζούνια σε αραίωση 100C (δηλαδή ένα μόριο ανά γαλαξία). Πριν το επόμενο ταξίδι πήγα στο κανονικό φαρμακείο και πήρα αληθινή δραμαμίνη για παιδιά, έκανε 2 ευρώ το μπουκάλι και φυσικά δούλευε. Αυτά για την αγιοσύνη των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και των εμπόρων τους.
Είναι κρίμα που η ομοιοπαθητική έχει υποφέρει από τσαρλατάνους που δίνουν υποσχέσεις οτι θεραπευει τα πάντα. Βρίσκω τα συμπεράσματα της έρευνας πολύ ακραία ως προς τος θεραπευτικές δυνατότητες της ομοιπαθητικής, στο μόνο που συμφωνώ είναι το θέμα των πτυχίων απο ιδιωτικά κολλεγια. Δεν θα εμπιστευόμουν εύκολα ομοιοπαθητικό που δεν εχει κανει και ιατρικές σπουδές.Ο σοβαρός ομοιοπαθητικός ειναι και γιατρός, δεν υπόσχεται τα πάντα και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιησει την ιατρική έτσι όπως την ξέρουμε βοηθώντας τη θεραπεία με ομοιοπαθητικά σκευάασματα.Όπως και να έχει η υπόθεση αυτη δεν ειναι ασπρο - μαυροΤα τελευταία 15 χρόνια κάνουμε ομοιοπαθητική, ο γιος μου δε χρειαστηκε να ξαναπάρει "τόννους" κορτινοζούχων αναπνοών για να αντιπετωπίσει το ασθμα του, βγάλαμε πέρα επίσης τις γνωστές ιώσεις του σχολείου με απλές θεραπείες για τόνωση του ανοσοποιητικού, ξεχάσαμε τι θα πει αντιβιωτικά και εγώ επίσης αντιμετώπισα χρονια προβλήματα με τη μέση μου.
"βοηθώντας τη θεραπεία με ομοιοπαθητικά σκευάασματα."Μάλλον θέλεις να πεις, πουλώντας σου φύκια για μεταξωτές κορδέλες τη στιγμή που τα πραγματικά φάρμακα κάνουν όλη τη δουλειά.
Εντυπωσιάζομαι από τις τόσο επιθετικές αντιδράσεις σε ενα σχόλιο που σαφώς αναφέρεται σε τσαρλατάνους στο χώρο της ομοιοπαθητικής. Δεν αναφερω τιποτα για βραχιολάκια και κουμπάρες, λέω σαφέστατα οτι δεν θα εμπιστευόμουν ομοιοπαθητικό που δεν είναι και γιατρός και συμφωνώ και με κάποιες απο τις παρατηρήσεις του αρθρου.Υποθέτω πως αυτές οι αντιδράσεις βασίζονται σε μια "επιστημονική" θεώρηση του θέματος που δεν επιτρέπει το διάβασμα και την κατανόηση ένος απλού κειμένου!
Είμαι γιατρός και έχω να σου πω ότι ουκ ολίγες φορές έρχονται σε μας άνθρωποι που παίρνουν διαφόρων ειδών βοτάνια - είτε με επιπλοκές απο αυτά, είτε με επιβαρυμένη κατάσταση στη νόσο τους από την καθυστέρηση στη έναρξη κλασικής θεραπείας.Ο κόσμος στρέφεται στη ομοιοπαθητική από δικαιολογημένη καχυποψία απέναντι στις φαρμακευτικές και, στην Ελλάδα ειδικά, από απέχθεια προς την υπαρκτή διαφθορά στους γιατρούς (χμ, κυρίως στους χειρουργούς- sorry guys!). Όμως, κι η ομοιοπαθητική είναι μια εξίσου κερδοφόρα επιχείρηση για αυτούς που την ασκούν. Και, όσο διεφθαρμένος είναι ένας γιατρός που παίρνει φακελάκια, τόσο και περισσότερο είναι κάποιος που λέει οτι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, την πνευμονία ή την σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιώντας 'αραιωμένα διαλύματα που έχουν την ανάμνηση της αρχικής ουσίας' και άλλες ιστορίες με μαγικούς ζωμούς (που ποτέ δεν έχουν αποδειχθεί σε ερευνητικό επίπεδο, όχι τυχαία).Η ταπεινή μου γνώμη: η λύση για τη σαπίλα που προκαλεί ο καπιταλισμός στην Υγεία ΔΕΝ είναι τα μαντζούνια και τα βοτάνια, η λύση είναι να μην είναι εμπόρευμα η Υγεία και να μην βγάζει κανείς κέρδος από αυτήν, ούτε ιδιώτης, ούτε φαρμακευτικές, ούτε κράτος. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει μια άλλη οικονομία ( αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση)...
Το μονο κριμα ειναι που δεν εχετε καμια απολυτως γνωση τι ειναι επιστημονικο τι πιστη και γενικως εχετε μπερδεψει τα μπουτια σας. Αν μας ελεγες οτι αυτη η ερευνα ειναι σκοπιμη να το δεχτω αλλα εσυ δεν λες οτι η ερευνα ειναι πχ αντιεπιστημονικη αλλα απλα επειδη δεν εβγαλε το συμπερασμα που θες την αποριπτεις. Η υποθεση αυτη ΕΙΝΑΙ ασπρο μαυρο. Η ιστορια που μας αναφερεις ΔΕΝ μπορει να εχει ΚΑΜΙΑ επιστημονικη αξια πρωτον γιατι ειναι μια και μοναδικη και επισης πλεον μεχρι και η γιαγια μου ξερει οτι οι ιωσεις ΔΕΝ αντιμετωπιζονται με αντιβιωση αλλα μονο τα κρυολογηματα. Και εμενα ανα διαστηματα με πιανουν συχνοι πονοκεφαλοι παιρνω δυο τρια ντεπον και μετα εξαφανιζονται για μηνες τι σημαινει αυτο οτι με θεραπευει το ντεπον;