«Χοντρή ή έγκυος»: Αντιδράσεις για το σεξιστικό ριάλιτι που βάζει άντρες να μαντέψουν την αλήθεια για το σώμα των γυναικών

«Χοντρή ή έγκυος»: Αντιδράσεις για το σεξιστικό ριάλιτι που βάζει άντρες να μαντέψουν την αλήθεια για το σώμα των γυναικών Facebook Twitter
1

Το «Neem Je Zwemspullen Mee», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Φέρε το μαγιό σου», είναι ένα νέο ριάλιτι τηλεοπτικό σόου του ολλανδικού καναλιού NPO 3 που κατάφερε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και οργισμένα σχόλια από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή. 

Το σόου καλεί τις γυναίκες που συμμετέχουν να γδυθούν, μένοντας μόνο με ένα μπικίνι, να σταθούν πάνω σε μια πλατφόρμα και μετά οι «κριτές» -στην προκειμένη περίπτωση τέσσερις άντρες- να μαντέψουν την «αλήθεια» για το σώμα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και μια κατηγορία που ονομάζεται «Fat or Pregnant?» (σ.σ. Χοντρή ή έγκυος), όπου διάφορες ομάδες ανθρώπων πρέπει να μαντέψουν αν η γυναίκα μπροστά τους είναι έγκυος ή όχι. Σε άλλο σημείο, τα άτομα στο πάνελ κλήθηκαν να μαντέψουν αν το στήθος των γυναικών μπροστά τους ήταν φυσικό ή ψεύτικο. 

Οι πρακτικές του σόου, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και πάρα πολλοί χρήστες στο Twitter εξοργίστηκαν με την φιλοσοφία της εκπομπής, χαρακτηρίζοντας την ντροπιαστική και λέγοντας πως όχι μόνο δεν είναι αστεία αλλά υποβαθμίζει τις γυναίκες. Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκαν και οι τηλεκριτικές την επόμενη ημέρα, που ουσιαστικά «έθαψαν» το προϊόν.

Όπως έγινε γνωστό, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το σόου πυροδοτεί τέτοιες αντιδράσεις, αφού κατά τη διάρκεια προβολής του πιλοτικού επεισοδίου πέρυσι, υπήρχε κατηγορία όπου οι παίκτες έπρεπε να μαντέψουν αν κάποιος είναι Ιάπωνας ή Κινέζος ή ακόμη και αν είναι άντρας ή γυναίκα.


Οι αντιδράσεις έγιναν εντονότερες όταν η εταιρία παραγωγής POW!, που συνεργάζεται με το κανάλι, έκανε αναπαράσταση του «Fat or Pregnant?» βάζοντας έναν δημοσιογράφο να κάνει την ερώτηση ευθαρσώς σε γυναίκες στο δρόμο, ζητώντας τους να απαντήσουν ποιο από τα δύο είναι. 

Η Kro-Ncrv, η εταιρία παραγωγής πίσω από το τωρινό ριάλιτι σόου, σε επίσημη ανακοίνωση μετά τον σάλο που ξέσπασε, αναφέρει πως σκοπός της εκπομπής είναι να αποδείξει «πόσο λάθος μπορεί να κάνει κάποιος όταν αξιολογεί την εμφάνιση ενός άντρα ή μιας γυναίκας». Μάλιστα, τονίζουν πως δεν σκοπεύουν να σταματήσουν την εκπομπή αλλά μελλοντικά θα συμπεριλάβουν ακόμη περισσότερες «αντιθέσεις», όπως το αν κάποιος είναι εγκληματίας ή επιχειρηματίας, αν είναι Ολλανδός ή Γερμανός κ.ο.κ. «Μέσα από αυτά τα σατιρικά σκετσάκια θέλουμε να κοροϊδέψουμε αλλά και να ξορκίσουμε κάθε μορφή προκατάληψης», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Με πληροφορίες από Buzzfeed

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προσωπικα αναρωτιεμαι με ποια λογικη καποια/ος μπορει να παει ως "εκθεμα" σε τετοια εκπομπη... Επι πληρωμη μαλλον; Αλλα ποσο κοστολογεις την αξιοπρεπεια σου;