SURVIVOR: Η απάντηση του Τανιμανίδη για την προβολή του αγώνα Ελλάδα-Τουρκία στη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

SURVIVOR: Η απάντηση του Τανιμανίδη για την προβολή του αγώνα Ελλάδα-Τουρκία στη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων Facebook Twitter
6
SURVIVOR: Η απάντηση του Τανιμανίδη για την προβολή του αγώνα Ελλάδα-Τουρκία στη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων Facebook Twitter

Αίσθηση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση της προβολής του έκτακτου επεισοδίου SURVIVOR με τον αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Τα σχόλια ήταν εκατοντάδες από το πρωί στα social media ενώ ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε ο Τούρκος παραγωγός Acun Ilicali ο οποίος δημοσίευσε σήμερα μια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ. «19 Μαΐου. Ας γιορτάσουμε την Ημέρα Ατατούρκ Νεολαίας και Άθλησης. Θυμάμαι πάντα τον μεγάλο μας ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με αγάπη και σεβασμό», έγραψε ο Ιlicali προσελκύοντας πολλά σχόλια με έντονες διαμαρτυρίες από Έλληνες φανς του παιχνιδιού.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi ve saygıyla anıyorum.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Acun Ilıcalı (@acunilicali) στις

Στο στόχαστρο όσων δυσαρεστήθηκαν βρέθηκε και ο Πόντιος στη καταγωγή παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης, αλλά και ο ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος ο πατέρας του παρουσιαστή, Στέφανος Τανιμανίδης, ο οποίος είναι επίτιμος προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και νυν γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) έσπευσε μάλιστα να εκφράσει και αυτός την ενόχλησή του, αλλά κάλυψε το γιο του.

«Με τον Σάκη έχω αραιή επικοινωνία. Ο Σάκης δεν γνώριζε ότι τα επεισόδια θα παίξουν τώρα, τα γύρισε πριν από 5 μέρες. Θα έπαιζαν την επόμενη εβδομάδα. Διαφωνώ με το κανάλι που παρουσίασε 19 Μαΐου αυτή την εκπομπή, ας το έκανε την άλλη εβδομάδα. Ο Σάκης δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και δεν το γνωρίζει», ανέφερε.

«Οι φιλίες των λαών δεν συγκροτούνται πάνω στον καρσιλαμά, το ιμάμ μπαϊλντί, το ποδόσφαιρο και το Survivor. Συγκροτούνται μόνο με την αναγνώριση από πλευράς των θυτών, τα όσα έκαναν εις βάρος των θυμάτων τους. Εφόσον η Τουρκία παραδεχτεί τα όσα έχει κάνει εις βάρος μας, σταματήσει να κάνει τις ίδιες γενοκτονίες στο εσωτερικό της, τότε μόνο μπορεί να συγκροτηθεί ελληνοτουρκική φιλία. Το Survivor είναι ένα απλό παιχνίδι και δεν έχουν ευθύνη οι συμμετέχοντες όταν δεν γνωρίζουν τι γίνεται», τόνισε.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος που σήμερα παραγωγός και κανάλι παίζουν την εκπομπή. Τον Σάκη τον ενημέρωσα εγώ χθες ότι θα παίξει η εκπομπή. Δεν το γνώριζε γιατί ήταν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

 

Λίγες ώρες πριν την προβολή του επεισοδίου, ο παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης τίμησε τη σημερινή ημέρα και απάντησε στην σκληρή κριτική και μεταξύ άλλων παραδέχτηκε πως και ο ίδιος πιστεύει ότι το επεισόδιο θα έπρεπε να προβληθεί μια άλλη μέρα.

Η απάντηση του Σάκη Τανιμανίδη: 

 

«19η Μαΐου σήμερα, μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα είχα βρεθεί με τον πατέρα μου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, στο ταξίδι που με σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη μου περιπέτεια ανά τον κόσμο.


353.000 νεκροί, σε μια γενοκτονία που άλλαξε την ιστορία του λαού μου, έδιωξε τους παππούδες μου από το σπίτι τους και μεγάλωσε εμένα μέσα σε ένα περιβάλλον νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες του Πόντου.


Το περιβάλλον όμως μέσα στο οποίο μεγάλωσα μου χάρισε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό...μου χάρισε απλόχερα την ΑΓΑΠΗ, την ΑΓΑΠΗ για το συνάνθρωπο και τη δυνατότητα να βλέπω πέρα από χρώματα, θρησκείες και έθνη. Οι σχέσεις των απλών ανθρώπων σήμερα 2017, η αγάπη και η φιλία μεταξύ τους είναι κάτι που ξεπερνάει τις πολιτικές κρατών και ΠΡΕΠΕΙ να τις ξεπερνάει.

Σήμερα, λοιπόν, που κάποιοι μπορεί να παρακολουθήσετε ένα φιλικό αγώνα ανάμεσα στους παίκτες ενός τηλεπαιχνιδιού, μην προσπαθήσετε να δώσετε μια τραγική σημασία σε ένα ασήμαντο γεγονός...θα αδικήσετε τους 353.000 νεκρούς
που χάθηκαν στα ιερά εκείνα χώματα του Πόντου.


Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω κι εγώ πως θα έπρεπε να παίξει το συγκεκριμένο επεισόδιο μια άλλη ημερομηνία (το γύρισμα έγινε 4 μέρες πριν), αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει τις προβολές. Και όπως είπα παραπάνω, είναι κρίμα να αφήνουμε ένα απλό παιχνίδι να επισκιάζει την σημασία της ημέρας.

Ως περήφανος Πόντιος σας χαιρετώ, σας στέλνω την αγάπη μου και θέλω να σας πω ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...ποτέ δεν ξέχασα! Υείαν και ευλοΐαν...


#proudPontian #temeteronPaidin #PontianGenocide»

19η Μαΐου σήμερα, μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα είχα βρεθεί με τον πατέρα μου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, στο ταξίδι που με σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη μου περιπέτεια ανά τον κόσμο. 353.000 νεκροί, σε μια γενοκτονία που άλλαξε την ιστορία του λαού μου, έδιωξε τους παππούδες μου από το σπίτι τους και μεγάλωσε εμένα μέσα σε ένα περιβάλλον νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες του Πόντου. Το περιβάλλον όμως μέσα στο οποίο μεγάλωσα μου χάρισε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό...μου χάρισε απλόχερα την ΑΓΑΠΗ, την ΑΓΑΠΗ για το συνάνθρωπο και τη δυνατότητα να βλέπω πέρα από χρώματα, θρησκείες και έθνη. Οι σχέσεις των απλών ανθρώπων σήμερα 2017, η αγάπη και η φιλία μεταξύ τους είναι κάτι που ξεπερνάει τις πολιτικές κρατών και ΠΡΕΠΕΙ να τις ξεπερνάει. Σήμερα, λοιπόν, που κάποιοι μπορεί να παρακολουθήσετε ένα φιλικό αγώνα ανάμεσα στους παίκτες ενός τηλεπαιχνιδιού, μην προσπαθήσετε να δώσετε μια τραγική σημασία σε ένα ασήμαντο γεγονός...θα αδικήσετε τους 353.000 νεκρούς που χάθηκαν στα ιερά εκείνα χώματα του Πόντου. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω κι εγώ πως θα έπρεπε να παίξει το συγκεκριμένο επεισόδιο μια άλλη ημερομηνία (το γύρισμα έγινε 4 μέρες πριν), αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει τις προβολές. Και όπως είπα παραπάνω, είναι κρίμα να αφήνουμε ένα απλό παιχνίδι να επισκιάζει την σημασία της ημέρας. Ως περήφανος Πόντιος σας χαιρετώ, σας στέλνω την αγάπη μου και θέλω να σας πω ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...ποτέ δεν ξέχασα! Υείαν και ευλοΐαν… #proudPontian #temeteronPaidin #PontianGenocide

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sakis Tanimanidis (@sakiswp) στις

TV & Media
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Αφού δεν ήξερες οτι θα προβληθεί τη συγκεκριμένη μέρα το επεισόδιο και αφού δεν σε ενημέρωσαν ως όφειλαν και αφού είσαι περήφανος και δεν ξεχνάς, ρίξε μια παραίτηση και άστους στα κρυα του λουτρού. Τουλάχιστον να έχεις κάτι για το οποίο να είσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περήφανος.
Πολλοι κατηγόρησαν τον Τανιμανιδη για ολο αυτο και εγω σε καποια φαση σκεφτηκα οτι δεν παει καλα με τον να τα κανει ολα αυτα τετοια μερα αλλα προς θεου ειμαστε τοσο συνεπαρμενοι ολοι απο αυτα που συμβαινουν και εχουμε ξεφυγει τοσο πολυ που ουτε που σκεφτηκαμε οτι τα επεισοδια γυριστηκαν αλλες μερες, αμεσως ετοιμοι να τα χωσουμε σε οποιον μπορεσουμε.
Να τιμας τους προγονους σου, να μαθαινεις την ιστορια τους και βεβαια να σεβεσαι την ημερα μνημης ακομα και αν δεν κραταει απο εκει η σκουφια σου. Ναι σε ολα αυτα.Αλλα ρε γαμωτο η λεξη περηφανια με ξενιζει. Περηφανια απο που και ως που? Τι εκανες για να εισαι περηφανος? Αν δεν εισαι περηφανος για το χρωμα του δερματος σου η για το υψος σου τοτε γιατι να εισαι περηφανος για την καταγωγη σου? Πως μπορεις να εισαι περηφανος για κατι με το οποιο γεννηθηκες (οπως τα φυσικα χαρακτηριστικα η η καταγωγη)? Περηφανοι να ειναι οι παππουδες σου που τα καταφεραν να επιζησουν απο την καταστροφη (αν τα καταφεραν). Εσυ γιατι?Μου θυμιζει ολους τους περηφανους καθε φορα που ενας Ελληνας αθλητης βραβευεται. Λες και εκανες κατι ας πουμε για αυτη την επιτυχια. Προχθες δεν τον ηξερες καν αλλα σημερα που διακριθηκε σε ενα αθλημα εισαι περηφανος. Ευγε!Νομιζω οτι περηφανοι θα πρεπει να ειμαστε για αυτα που καταφερνουμε στη ζωη μας η για κατι στο οποιο ειχαμε εστω και την παραμικρη συμβολη.Υειαν και ευλοιαν λοιπον για τους πιστους. Υειαν σκετη για τους υπολοιπους. Και καλα μυαλα σε ολους.ΥΓ: και εγω ποντιος ειμαι.
κανεις μια πολυ σωστη παρατηρηση και ειναι λογικο αυτο που λες σε μεγαλο βαθμο, αλλα περα απο το να εισαι περηφανος για τον εαυτο σου, για πραγματα που εσυ ο ιδιος καταφερες μπορεις και να εισαι περηφανος για αλλους, νομιζω βλεπεις πολυ μονοπλευρα την εννοια της περηφανιας. περηφανια νιωθεις για εναν ομοειδη σου που διεπρεψε σε κατι σημαντικο επειδη αντιπροσωπευει την χωρα σου, περηφανος μπορεις να νιωθεις και για κατι σημαντικο που καταφεραν οι προγονοι σου. φυσικα περηφανος μπορει να νιωθεις και για οποιονδηποτε ανθρωπο στον κοσμο ασχετου καταγωγης, αμα αυτος εκανε κατι που σε ενεπνευσε σε μεγαλο βαθμο, αλλα οταν ειναι συμπατριωτης σου πως να το κανουμε, ταυτιζεσαι παραπανω με την ολη κατασταση, ειναι απλα ενα αισθημα. το θεμα ειναι να ξερεις να το διαχειριστεις και να μην περασεις το οριο και καταληξεις στον εθνικισμο
Eνδιαφέρουσα η παρατήρησή σου. Με βρίσκει σύμφωνη αλλά μόνο με την στενή έννοιας της περηφάνιας : Δηλαδή το προσωπικό αίσθημα ανωτερότητας που μου προσφέρει η συνείδηση του δικαιώματος να καρπωθώ προσωπικά τα εύσημα για κάτι που κατάφερα εγώ ο ίδιος/η ίδια μόνος/η μου ή συνέβαλλα κι εγώ (προσωπικά) μαζί με άλλους προκειμένου να γίνει κατορθωτό.Πέρα από την στενή της έννοια, όμως, η περηφάνια είναι και συνώνυμο, ή καλύτερα συνεκδοχή, της έννοιας της αξιοπρέπειας. Ως εκ τούτου, το αίσθημά της παράγεται και από την συνείδηση ότι δεν υποκύπτεις συναισθηματικά ή αλλιώς σε μια δεινή κατάσταση, μολονότι αυτή μπορεί να σε φέρνει στα όριά σου ή να υπερβαίνει τα μέτρα σου (πχ. τις δυνάμεις σου, τις δυνατότητές σου κλπ). Υπό αυτήν την έννοια, περήφανοι μπορούμε να αισθανόμαστε όλοι όσοι διατηρούμε ακέραιη την αίσθηση της αξιοπρέπειάς μας μπροστά ή εντός σε οτιδήποτε και αν μας συμβαίνει. Υπό την ίδια αυτή έννοια πάντα, η περηφάνια παράγεται προεκτασιακά και από την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα που έχει επιδείξει (ιστορικά εν προκειμένω) ότι διαθέτει τα ως άνω χαρακτηριστικά. Μην σου διαφεύγει, δε, ότι μια ομάδα δεν συνίσταται απαραιτήτως μόνο σε όσα μέλη της μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (εξωτερικά ή και πολιτισμικά ακόμα, πόσο μάλλον εμπειρικά) αλλά κατά κύριο λόγο σε όσους μοιράζονται το αίσθημα του ανήκειν σε αυτήν - συνειδησιακά.