Τι έγραψε η (περίπου ενθουσιώδης) διεθνής κριτική για τη νέα ταινία του Λάνθιμου

Τι έγραψε η (περίπου ενθουσιώδης) διεθνής κριτική για τη νέα ταινία του Λάνθιμου Facebook Twitter
The Killing of a Sacred Deer
1

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer», προκαλώντας, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, ποικίλα σχόλια από όσους την παρακολούθησαν. 

Το ιδιαίτερο ύφος του Έλληνα δημιουργού, που εδώ συνεργάζεται εκ νέου με τον Ευθύμη Φιλίππου στο σενάριο, κάνοντας «μεταμόσχευση της "Ιφιγένειας" του Ευριπίδη στο σύμπαν της "Λάμψης" του Κιούμπρικ», όπως σχολίασε νωρίτερα ο κριτικός της LiFO, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στο κείμενό του για την ταινία, δεν περνά απαρατήρητο και συνηθίζει να πολώνει κοινό και κριτικούς.

Τα σχόλια στα μεγάλα διεθνή μίντια πάντως κυμαίνονται από καλά έως εξαιρετικά (ΔΕΝ περιλαμβάνονται spoilers), κάνοντας λόγο για ταινία τρόμου με στοιχεία από το σινεμά του Κιούμπρικ και του Χάνεκε:

«Ο Έλληνας σκηνοθέτης κατοχυρώνει τη θέση του ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους κινηματογραφιστές παγκοσμίως, γεννώντας προσμονή για την επόμενη αγγλόφωνη ταινία του, «The Favourite», που ήδη έχει ολοκληρώσει γυρίσματα και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Γουάιζ και Ολίβια Κόλμαν», γράφει ο Ντέιβιντ Ρούνι του Hollywood Reporter.

«Λανθιμανία. Αστικός εφιάλτης / Ιατρικό θρίλερ, απρόβλεπτο, κάνει τον "Κυνόδοντα" να μοιάζει βαρετός», κουοτάρει ο Έρικ Κον του Indiewire, ενώ ο Ντέιβιντ Έρλιχ από το ίδιο κινηματογραφικό site θεωρεί πως είναι «η πιο τρομακτική ταινία της καριέρας του» και βάζει 4 αστεράκια.

«Όπως σε όλες τις καλύτερες δουλειές του, ο Λάνθιμος είναι έξοχος στη δημιουργία ενός ολόκληρου σύμπαντος στο οποίο μας βυθίζει» αναφέρει ο Πίτερ Μπράντσο του Guardian, χαρίζοντας επίσης 4 αστεράκια στην ταινία, ενώ ο Ρόμπι Κόλιν της Telegraph τη χαρακτηρίζει «άγρια άβολη, δηλητηριώδη, αστεία ελληνική τραγωδία».

Ο Ντέιβιντ Σέξτον της Evening Standard θεωρεί πως πρόκειται για την πιο σκοτεινή δουλειά του σκηνοθέτη και της δίνει 5 αστεράκια, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γιουχάισμα της πρωινής δημοσιογραφικής προβολής από κάποιους κριτικούς. Ο Γκάι Λοτζ του Variety θεωρεί πως το γιουχάισμα ήταν αναμενόμενο από «κριτικούς που αντιστέκονται στην πρόκληση» ενώ χαρακτηρίζει την ταινία μεγαλειώδη.

Ο Τζόναθαν Ρόμνι του Screen Daily εξαίρει την ερμηνεία της Νικόλ Κίντμαν, χαρακτηρίζοντάς τη μια από τις καλύτερές της εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη, κάπως πιο μετριοπαθής είναι ο Καλίμ Αφτάμπ του Independent που θεωρεί ότι η ταινία είναι «απίστευτα καλοφτιαγμένη» και πιστεύει ότι θα διεκδικήσει ένα από τα μεγάλα βραβεία, αλλά τη θεωρεί «πολύ κλινική» και της δίνει 3 αστεράκια.

Το «The Killing of a Sacred Deer έχει ήδη λάβει ημερομηνία διανομής στην Αμερική (3 Νοεμβρίου). Μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα μάθουμε αν (και ποιο) βραβείο θα κερδίσει από την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού των Καννών, στην οποία φέτος προεδρεύει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, δείτε ακόμα ένα σύντομο κλιπ από την ταινία που μόλις κυκλοφόρησε:

 
TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια