Πρόστιμο μαμούθ στον ΑLPHA

Πρόστιμο μαμούθ στον ΑLPHA Facebook Twitter
25

Συνολικό πρόστιμο 600.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου για παραπλάνηση κοινού από τηλεπαιχνίδια.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 50.000 ευρώ για το τηλεπαιχνίδι Τηλεκέρδος για προβολή στις 21/8/14, 100.000 ευρώ για το ίδιο τηλεπαιχνίδι από τις 25/8 έως τις 29/8 και 100.000 ευρώ για τα τηλεπαιχνίδια Τηλεκέρδος και Puzzle από τις 16/8 έως τις 17/8. Επίσης, 150.000 ευρώ από τις 18/9 έως τις 20/9/14 για τα τηλεπαιχνίδια Τηλεκέρδος και Puzzle και 200.000 ευρώ από τις 6/9 έως τις 14/9/14 για τα ίδια τηλεπαιχνίδια.

Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο Nickelodeon για προστασία ανηλίκων, 3.000 ευρώ στον ραδιοφωνικό σταθμό Easy 97,2 νομού Αττικής για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, 3.000 ευρώ στον Ρυθμό νομού Αττικής για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση και μη σαφήνεια προβολής χορηγού και 3.000 ευρώ στον Αθήνα 9,84 για παράνομη χορηγία σε ενημερωτικές εκπομπές και για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση.

Τέλος, έπειτα από αίτηση θεραπείας, ακυρώθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ στο E Channel για προβολή τηλεπαιχνιδιού.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Αγαπητή Πασχαλίτσα, ουδέποτε είχατε να προσθέσετε κάτι επί του θέματος. Μια απ' τα ίδια: Η εντύπωση ηθικής ανωτερότητας ( ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ) και γνώσης του τι είναι "καλό" για τα ανήμπορα - με ποια κριτήρια; - μέλη της κοινωνίας.
Κάνετε λάθος αν πιστεύετε ότι έχω την πεποίθηση ότι είμαι ηθικά ανώτερη. Το ότι έχω συγκεκριμένο σύστημα αξιών και απλά το υπερασπίζομαι δεν με καθιστά ηθικά ανώτερη από τους άλλους. Όπως είπα και ανωτέρω, μπορείτε να ανοίξετε τον Αστικό Κώδικα και να διαβάσετε τις διατάξεις για το ποια μέλη της κοινωνίας θεωρούνται ανίκανα προς δικαιοπραξία και καταλογισμό. Και μη μου πείτε ότι ένα ηλικιωμένο άτομο δεν μπορεί να πέσει εύκολα θύμα της απάτης των τηλε-παιχνιδιών, γιατί εγώ έχω μια γιαγιά 85 ετών που κάθεται και λύνει όλους τους αναγραμματισμούς με ευκολία και δεινοπάθησα να της εξηγήσω το προβληματικό του θέματος. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανώτερος με οποιονδήποτε τρόπο από τον άλλον. Αλίμονο αν θεωρούσα κάτι τόσο επικίνδυνο. Δε με γνωρίζετε προσωπικά για καταλάβετε πόσο έντονο είναι το αίσθημα δικαιοσύνης που με διακρίνει. Είστε εκνευριστικά εριστικός και λυπάμαι που δεν έχετε καμία διάθεση να ακούσετε και μία άποψη αντίθετη από τη δική σας. Η διαλλακτικότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη αρετή. Καλή σας συνέχεια.
Απλώς**Προς στιγμήν αισθάνθηκα ότι γύρισα στο σχολείο με όλες αυτές τις παραθέσεις των λεγομένων μου και το σχολιασμό. Και το υφάκι που σας διακρίνει να το χρησιμοποιείτε στον περίγυρό σας.
Εκτός από αναφορές σε -προφανώς- τυπογραφικά λάθη, τα αισθήματά σας, και απροσδιόριστες κατηγορίες επί του ύφους των αναρτήσεών μου, έχετε να προσθέσετε κάτι επί της ουσίας, Πασχαλίτσα;
@darth_kokkoras, δεν θα πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατευθεί ο καταναλωτής, ο οποίος είναι το ασθενές μέρος των συναλλαγών; Και αν ακόμα δεν απαγορευτούν αυτά τα παιχνίδια, τη στιγμή που πρόκειται για ξεκάθαρη απάτη, δεν θα πρέπει το ΕΣΡ να αντιδρά και να ρίχνει πρόστιμα; Μόνο στις ομοφυλοφιλικές σκηνές θα πρέπει να εξαντλεί όλη του την αρμοδιότητα και να φρόντιζε ώστε να μη διαβληθούν τα χρηστά ήθη (ας μη συζητήσουμε το τραγικό του συγκεκριμένου θέματος). Ο μέσος τηλεθεατής χρειάζεται προστασία από κάθε τι που μπορεί να τον εξαπατήσει και να του προξενήσει περιουσιακή ζημία. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις τέτοια εμμονή, ούτε μπορώ να διακρίνω ποιο ακριβώς είναι το περί δικαίου και αδίκου αίσθημά σου.
" δεν θα πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατευθεί ο καταναλωτής, ο οποίος είναι το ασθενές μέρος των συναλλαγών; " Όχι, δεν είναι. Αν πρόκειται για μια ανοικτή αγορά, μάλλον οι επιχειρήσεις είναι - και θα έπρεπε να είναι - έρμαια των απαιτήσεων των καταναλωτών. Κι εξάλλου δεν έχει καν νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο, απ' τη στιγμή που δεν πρόκειται για βασικό αγαθό επιβίωσης, αλλά ΤΖΟΓΟ. " Μόνο στις ομοφυλοφιλικές σκηνές θα πρέπει να εξαντλεί όλη του την αρμοδιότητα και να φρόντιζε ώστε να μη διαβληθούν τα χρηστά ήθη "Το ΕΣΡ είναι ο καρκίνος του παρεμβατισμού. Δε μπορούμε όμως να έχουμε double standards. Ή θες παρεμβατισμό, ή δε θες. Η εξάντληση της αυστηρότητάς του στις ομοφυλοφιλικές σκηνές μάλλον δεν αποτελεί δικαιολογία για επεμβάσεις του ΚΑΙ σε άλλα προγράμματα. Αντιθέτως θα έπρεπε να ζητάς να μην παρεμβαίνει πουθενά, ειδικά απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λογοδοτεί." Ο μέσος τηλεθεατής χρειάζεται προστασία από κάθε τι που μπορεί να τον εξαπατήσει και να του προξενήσει περιουσιακή ζημία. " Συμφωνώ, απ' την άλλη έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει την περιουσία αυτή ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Κανείς απολύτως δεν έχει λόγο σε αυτό. " Δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις τέτοια εμμονή, ούτε μπορώ να διακρίνω ποιο ακριβώς είναι το περί δικαίου και αδίκου αίσθημά σου. "Δε γουστάρω να βλέπω ανθρώπους στους οποίους φαντάζει τόσο φυσιολογικό και ηθικό να παρεμβαίνουν στις ζωές των άλλων, ειδικά όταν το κάνουν επικαλούμενοι αρχές που ανάλογα με την περίσταση είτε επι- είτε απο-δοκιμάζουν. Απλός το θεμα αυτό με τα τηλεπαιχνίδια ήταν μια αφορμή να εκθέσω τις απόψεις μου. Δεν έχω κάποια άμεση σχέση με αυτά, και για να πω την αλήθεια ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα αποτελέσουν αφορμή για τόσα σχόλια επί σχολίων.
Εχω μια-δυο αποριες σχετικα με τα προστιμα του Ε.Σ.Ρ.Τα "τηλεσκουπιδια-τηλεπαιχνιδια"ευδοκιμουν πολλα χρονια στην ελληνικη τηλεοραση.Ειδικα ,δε,μετα την εναρξη της "κρισης"καποια καναλια εχουν κυριολεκτικα "ξεσαλωσει".Η μια ,λοιπον,απορια ειναι αν το πηρε μολις τωρα χαμπαρι το ΕΣΡ.Διοτι,αν ΔΕΝ το ειχε παρει χαμπαρι τοσα χρονια,τοτε....αστα να πανε.Η αλλη,συναφης ,απορια ειναι αν αυτα τα προστιμα ειναι τα πρωτα που βαζει.Αν δεν ειναι τα πρωτα,τοτε μαλλον δεν τα πληρωνει κανεις.Διοτι αν επεφταν βροχη τα προστιμα ΚΑΙ πληρωνοντουσαν,τοτε βεβαια θα ειχαν εξαφανιστει τα σχετικα σκουπιδοπαιχνιδια απο την τηλεοραση εδω και χρονια.Αυτες ειναι οι αποριες μου.Οι οποιες,βεβαια,δεν πολυελπιζω να απαντηθουν απο καποιον "αρμοδιο".
Αν και ο τροπος σου μαλλον δεν αξιζει σχολιου,το περιεχομενο της "σκεψης"σου το επιβαλλει.Πρωτον,δεν ζητησα εγω να απαγορευθουν τα "παιχνιδια".Απλα σχολιασα τα προστιμα του ΕΣΡ και εθεσα καποιες "αποριες"επι ταπητος.Δευτερον,αφου "επιθυμεις"να εχεις την αποψη μου,ευχαριστως να την καταθεσω.Τα "παιχνιδια"αυτα μονον παιχνιδια δεν ειναι .Ειναι μια "εν ψυχρω"απατη.Το οτι υπαρχουν παρα πολλοι αφελεις οι οποιοι τηλεφωνουν, με αρκετα μεγαλο κοστος, νομιζοντας οτι θα κερδισουν καποια χρηματα επειδη βρηκαν οτι τα γραμματα π..α..τ..α..τ..α σχηματιζουν την λεξη "πατατα" (!!!)δεν αλλαζει την φυση της απατης.Η οποια ,συμφωνα με την ηθικη και με τον νομο,δεν χαρακτηριζεται "απατη"αναλογα με το I.Q. του εξαπατηθεντος,αλλα αναλογα με την προθεση του εξαπατουντος να αντλησει οικονομικο οφελος-κατι που,εν προκειμενω,το επιτυγχανει.Πουθενα στο δικαιο δεν αναφερεται οτι αν καποιος ειναι αφελης μπορεις να τον εξαπατεις ατιμωρητα.Το αντιθετο,μαλιστα.Εαν, επι παραδειγματι ,εξαπατησεις εναν ανημπορο γεροντα για να του παρεις την συνταξη του,η καταδικη σου ειναι κατι παραπανω απο εξασφαλισμενη.Μιλαμε ,λοιπον,για διαπραξη ποινικου αδικηματος,και οχι για "παιχνιδια".Το οτι δεν εχει ασχοληθει εισαγγελεας με την περιπτωση τους,αλλα μονον (..και εαν..)το ΕΣΡ,αυτο δεν ειναι καθολου κολακευτικο για το δικαστικο μας συστημα.Αυτα,για να μην υπαρχει καμμια παρεξηγηση.
"Πουθενα στο δικαιο δεν αναφερεται οτι αν καποιος ειναι αφελης μπορεις να τον εξαπατεις ατιμωρητα.Το αντιθετο,μαλιστα.Εαν, επι παραδειγματι ,εξαπατησεις εναν ανημπορο γεροντα για να του παρεις την συνταξη του,η καταδικη σου ειναι κατι παραπανω απο εξασφαλισμενη."Νομίζω ότι το δίκαιο δεν αναφέρει γενικά προϋποθέσεις εξαπάτησης. Επίσης μάλλον δε χαρακτηρίζει πολίτες ως " αφελείς ". Πολύ θα ήθελα να μας πεις τί σημαίνει «ανήμπορος» και πώς μπορείς να τον ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους.Αναφέρεις και την ηθική κάπου. Απλά παραβλέπω το σχετικό επιχείρημα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κοινή βαση για συζήτηση.Τα τηλεπαιχνίδια αυτά, τουλάχιστον κάποια που έτυχε να παρακολουθήσω, δίνουν την πιθανοτητα να βγεις στον αέρα. Δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς είναι η απάτη. Είναι, απλά, τζόγος. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν από τις δυο πλευρές ( παραγωγή - τηλεθεατές ) να συμμετεχει σε κάτι χωρις τη συναίνεσή του.
Ο άνθρωπος αναφέρει ξεκάθαρα ότι η απάτη δεν είναι ανάλογη με το I.Q. του εξαπατηθέντος, αλλά με την πρόθεση αυτού που τελεί την απάτη να αντλήσει οικονομικό όφελος από την πράξη του αυτή, στην αμέσως προηγούμενη πρόταση από το χωρίο που παραθέτετε. Και το δίκαιο πρόβλεπει περιπτώσεις ατόμων που είναι ανίκανα προς δικαιοπραξία και καταλογισμό, τα οποία συμπίπτουν με το κοινώς αποδεκτό περί "ανημπόριας" κάποιων ανθρώπων. Το ύφος σας είναι τουλάχιστον εριστικό, τη στιγμή που ο ανωτέρω κύριος απλά παραθέτει την άποψή του, χωρίς να την επιβάλλει ή να υπονοεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Λίγοι τρόποι δε βλάπτουν.
θεωρω οτι η "Πασχαλιτσα" με εκαλυψε πληρως.Παραμενει μονον προς διευκρινηση το "που βρισκεται η απατη".Ευχαριστως να το εξηγησω και αυτο αφου,προφανως,δεν το γνωριζεις.Το "προς απαντησιν ερωτημα"ειναι σκοπιμως παιδαριωδες ακριβως για να "ερεθισθει"ο αφελης και να παρει τηλεφωνο.Οσο απλουστερο ειναι,τοσο περισσοτεροι αφελεις τηλεφωνουν.Τα τηλεφωνηματα χρεωνονται τουλαχιστον δυο Ευρω ανα λεπτο.Δεν υπαρχει,ομως,καμμια εγγυηση οτι αυτος που τηλεφωνει θα "βγει στον αερα".Στον αερα "βγαινει"καποιος ο οποιος ειτε "απαντα" λαθος ( !!! ) ειτε σωστα,δεν ελεγχεται απο κανεναν "ποιος ειναι" αυτος.Εν τω μεταξυ οι "εν αναμονη" τελουντες χρεωνονται.Ειναι τοσο παιδαριωδως απλη η απατη που δεν εξιζει ,καν,να την αναλυσουμε περαιτερω.Οποιος θελει μπορει να κανει το "τεστ"ο ιδιος.
Επειδη είναι εύκολη η ερώτηση για δέλεαρ προς τον τηλεθεατή, το καθιστά απάτη; Θεωρείς πως ο τηλεθεατής είναι ένα άβουλο πλάσμα που δε μπορεί ν' αντισταθεί σε μια χαζοζαρούμενη κοπελίτσα στην οθόνη; Κι αν ναι, θεωρείς πώς για να τον προστατέψουμε πρέπει ν' αρχίσουμε τις απαγορεύσεις;
Στο άλλο το παιχνίδι που παρουσιάζει ο Κουκουρας στον αντένα να δεις γέλια... Η λέξη ΠΙΝΑΚΑΣ να βρεις λέει μια αλλη λέξη με τα ίδια γραμμματα και αρχικο το Σ..και λέει ο Κουκουρας "το τρώει ο ποπαυ"... Περνει, και καλά, ένας τηλέφωνο και λέει ΣΠΑΝΑΚΟΡΙΖΟ.. ρε πρόστιμο σε όλους!!
Αυτός μπορεί να ήταν και αυθεντικός χαζός.Επειδή είδαν ότι έχουν πέσει πρόστιμα, αν έχεις προσέξει έχουν αλλάξει το παιχνίδι. Ο τηλεθεατής που βγαίνει στον αέρα δεν βγαίνει με την σειρά που παίρνει υποτίθεται τηλέφωνο ή με υποτιθέμενη ηλεκτρονική κλήρωση, αλλά με βάση την ταχύτητα που θα ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται. Άρα τυπικά είναι παιχνίδι "ικανοτήτων" και όχι τύχης.Βέβαια από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται να έχουν κάποιο σύστημα αυτόματης κλήσης με το που ανοίγουν οι γραμμές, ώστε ο δικός τους να είναι πάντοτε ο ταχύτερος.Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ούτε φυσικά πρόκειται να δοκιμάσω και συνιστώ σε όλους να μην δοκιμάσουν γιατί ακόμα και στημένο να μην είναι πλέον οι πιθανότητες να κερδίσουν σε σχέση τα ποσά που κερδίζουν και τα ποσά που δίνουν δεν είναι ευνοϊκές (ας σκεφτούμε μόνο πόσο τηλεοπτικό χρόνο διαθέτουν συν το γεγονός ότι δίνουν και χρήματα και καταλαβαίνουμε ότι για να κερδίζουν σημαίνει ότι χάνουν πολλοί)
Άντε καιρός ήταν !Η πιο γελοία/εξόφθαλμη περίπτωση απάτης τηλεπαιχνιδιού πάντως που έχω δει ήταν σε κανάλι της Θεσσαλίας 10+ χρόνια πριν.Το παιχνίδι ήταν "βρείτε την διαφορά". Είχε δυο ίδιες φωτογραφίες μιας κοπέλλας δίπλα-δίπλα, μόνο που στην μια η κοπέλλα είχε ένα τεράστιο (μιλάμε για τεράστιο κυριολεκτικά) κόκκινο λουλούδι στα μαλλιά της.Έπαιρναν λοιπόν τηλέφωνο οι "τηλεθεατές" και περιέργως δεν έβλεπαν το κόκκινο λουλούδι !!! Ο ένας έλεγε "μήπως η διαφορά είναι στο σταυρουδάκι της κοπέλλας;", ο άλλος στο ρολόι, ένας είπε και στο μήκος των μαλλιών (έβλεπε διαφορά στο μήκος αλλά δεν έβλεπε το τεράστιο λουλούδι στα μαλλιά της) !!!Μιλάμε για πολύ γέλιο !
Κανάλι tempo πριν πολλά χρόνια σε παρόμοιο τηλεπαιχνίδι:Συμπληρώστε τη φράση ''Μπρος γκρεμός και πίσω...''.Καλεί ''τηλεθεατής'' και αδυνατώντας να βρει τη συνέχεια σε μια τόσο δύσκολη φράση ,βασίζεται στη λογική του και λέει το εξής:''Για μισό λεπτό ρε παιδιά,εφόσον μπρος είναι γκρεμός τότε πίσω...ΤΙΠΟΤΑ!!!
Το τι με θύμησες δεν περιγράφεται! Τις διαφορές ή την κινητομάνια ; Το αλλο με τις λέξεις στο Tv10 που κεντρικός παρουσιαστής ήταν εκείνο το ραμολιμέντο που μέχρι πρότινως ήταν και στο ίδιο παιχνίδι του ANT1 ή τον άλλον τον κουραμπιέ στο TRT με τις τηελπωλήσεις ο οποίος Κοροιδευε τον κόσμο!! .Πουλαγε κάποια στιγμή μια κιθάρα, την γρατσούναγε και έλεγε: "Πωωωω φοβερό μπάσιμο η κιθάρα! Μόνο 80 ευρώπουλα !" . Υ.Γ Σιγά μην έκανε και πίβοτ!!!. Κλάμα σκέτο!!
Συνέχεια χώνει πρόστιμα το ραρδιοτηλεοπτικό συμβούλιο αλλά δεν χαμπαριάζουν. Προφανώς βγάζουν πολύ περισσότερα από όσα πληρώνουν. Κόψτε τους τις άδειες να τελειώνουμε.
ποιες άδειες; Έχουν νομίζεις; Με προσωρινές λειτουργούν εδώ και 25 σχεδόν χρόνια που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού...
Το συγκλονιστικό είναι οι γκάου που μετά από τόσα χρόνια κοροιδίας παίρνουν ακόμα τηλέφωνο.Τελικά εκτός των άλλων δύο πράγματα δεν θα τελειώσουν ποτέ,τα κορόιδα και οι λογαριασμοί (άσχετο,αλλά δεν τελειώνουν)