Θερμό επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ - Eφημερίδας Συντακτών

Θερμό επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ - Eφημερίδας Συντακτών Facebook Twitter
2

Ένας άτυπος πόλεμος ξεκίνησε χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Εφημερίδας των Συντακτών με αφορμή το άρθρο του Τζώρτζη Ρούσσου «Μία σύνταξη έως 600€ για όλους».

Το δημοσίευμα που μιλά για μία ενοποιημένη σύνταξη μέχρι 600 ευρώ, έσπευσε να καταδικάσει ο κ Κατρούγκαλος χαρακτηρίζοντάς το ανυπόστατο και ανακριβές, αλλά και η κ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε την Εφημερίδα ότι θέλει να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να συγκυβερνήσει.

Η Εφημερίδα των Συντακτών έδωσε σήμερα συνέχεια στην κόντρα, ρίχνοντας το γάντι στην κ Γεροβασίλη, να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, ενώ στον κ Κατρούγκαλο απάντησε ότι έχει ανοικτές σελίδες για να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση του Ασφαλιστικού.

«Δεν είναι η πρώτη φορά», αναφέρει στο LIFO.gr, ο κ Νίκος Σβέρκος, πολιτικός Συντάκτης της εφημερίδας. «Έχουμε δεχθεί επιθέσεις σχεδόν από όλα τα κόμματα. Ακόμη και η κ Κωνσταντοπούλου μας έχει κατηγορήσει ότι έχουμε αναλάβει την αποδόμησή της. Η ΕΦΣΥΝ βασίζεται σε δημοσιογραφία με αρχές και είναι τουλάχιστον άδικο για την εφημερίδα να δέχεται τέτοιου είδους σχόλια».

Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα του κ Ρούσσου 

Η Επιτροπή Σοφών που έχει συστήσει ο -τέως πια υπουργός- Γ. Κατρούγκαλος επεξεργάζεται σενάριο που παραπέμπει στις... σκοτεινές εποχές διάλυσης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Αν όλα όσα συζητούνται εντός της Επιτροπής θεσμοθετηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, τότε θα μιλάμε για ελεύθερη πτώση των καταβαλλόμενων συντάξεων, που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ.

 

Μιλάμε ουσιαστικά για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) και βέβαια, αν τελικά νομοθετηθεί η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.

Μετά τον Οκτώβριο του 2015 τίποτε δεν θα θυμίζει το καθεστώς που διέπει την κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα» είχε δηλώσει πριν από 12 ημέρες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι ήδη έχει καταθέσει την πρότασή του στον πρωθυπουργό αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει το παραμικρό επί της προτάσεως, καθότι -όπως είχε πει- «τελεί υπό το αβέβαιο μελλοντικό γεγονός της έγκρισής της από το υπουργικό συμβούλιο.

 

Ουδείς εκ των συντακτών του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης περίμενε, ωστόσο, ότι η πρόταση Κατρούγκαλου φέρνει ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (που σημαίνει αυτόματη μείωση συντάξιμου μισθού) στο κατώφλι της κύριας ασφάλισης.


Η παγίδα που έχει στηθεί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους κρύβεται πίσω από τον όρο «νοητή κεφαλαιοποίηση με ατομικές μερίδες ασφάλισης». Μέσω αυτής θα γίνει κατορθωτό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη ένα ποσό ανά συνταξιούχο που θα εξαρτάται από το εισόδημά του και θα πηγαίνει επ' ωφελεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που έχει επεξεργαστεί και προωθήσει προς έγκριση ο κ. Κατρούγκαλος. Ουσιαστικά πρόκειται για την εγκαθίδρυση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση με άλλο επιστημονικό όνομα.

 

 

Οι αντιδράσεις 

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ Γεροβασίλη, η οποία το χαρακτήρισε «Τακτική λάσπης στον αέρα».

 

«Πραγματική είδηση είναι η παρουσία Παπασταύρου στον εισαγγελέα. Έπρεπε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουν οι έλεγχοι σε πρόσωπα με καταθέσεις εκατομμυρίων» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε με τον πρώην υπουργό Εργασίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε, ότι το συγκεκριμένο άρθρο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ψευδών και ανυπόστατων ειδήσεων που στοχεύουν πρόσωπα, με σκοπό όμως να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να δοθεί η δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να συγκυβερνήσει, όπως διακαώς επιθυμεί.

H πρώτη αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ήρθε μέσω Twitter.

Μιλώντας λίγο αργότερα στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως φανταστικό».

Στη συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για δημοσίευμα που «δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».

«Ποιος τρελός θα εισηγείτο ανώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «αποκύημα νοσηρής φαντασίας» και το συνέδεσε με την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, τόνισε ότι θεωρεί το γεγονός ατυχές, δεν το ταυτίζει με την εφημερίδα και δεν επιθυμεί να υπάρξει μέσα από αυτό ένας εμφύλιος της Αριστεράς.

Για να ολοκληρώσει τη διάψευση με επιστολή του στην εφημερίδα.

 Επιστολή Γ. Κατρούγκαλου στην «Εφ.Συν.»

«Στο φύλλο της έγκυρης εφημερίδας σας φιλοξενήσατε σειρά παραπλανητικών δημοσιευμάτων περί –δήθεν- πρότασης μου για ''σύνταξη έως 600 Ευρώ''. Κατ' αρχάς να επισημάνω ότι ο συντάκτης σας δεν επικοινώνησε μαζί μου για την διασταύρωση των πληροφοριών του, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Περαιτέρω, η μέθοδος της ''μονταζιέρας'' με τη μείξη αποσπασμάτων από τα υλικά της επιτροπής με κατασκευασμένα στοιχεία άγνωστης προέλευσης δεν ταιριάζει σε εφημερίδα του ήθους της Εφ.Συν.

Ουδέποτε πρότεινα εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πολύ λιγότερο τερατωδίες όπως αυτή του τίτλου σας ''Μία σύνταξη έως 600 Ευρώ''. Άλλωστε οι θέσεις μου για τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστές και δεν είναι εύκολο να αποτελέσουν αντικείμενο συκοφαντίας και διαβολής.

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.

Η Επιτροπή βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο των εργασιών της και επεξεργάζεται πολλές εναλλακτικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναφορά της εφημερίδας σας ότι –τάχα- η Επιτροπή απλώς ''θα προσδώσει κύρος στις πολιτικές αποφάσεις του κ. Κατρούγκαλου'' είναι ιδιαίτερα προσβλητική για τα μέλη της Επιτροπής, αντιπροέδρους και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καθηγητές του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για κανένα, θα συμβάλλουν απλώς στην αναγκαία γενικευμένη πολιτική συζήτηση που πρέπει να ακολουθήσει.

Ελπίζω στο μέλλον, εν όψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, η Εφημερίδα σας να μην υποκύψει ξανά στον πειρασμό παραπλανητικών εντυπωσιασμών που δεν συντελούν σε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση».

Η απάντηση της εφημερίδας 

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Εφημερίδα των Συντακτών, απαντά ότι «μια εφημερίδα που τηρεί στάση αρχών, οφείλει να δημοσιεύει τα θέματα που διασταυρώνει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ποιους θα στενοχωρήσει. Οφείλει να μη λογαριάζει το πολιτικό κόστος κανενός πολιτικού φορέα, να μην υποτάσσει την ύλη της σε δημόσιες σχέσεις ή σε πολιτικά παιχνίδια.

Μια εφημερίδα που δεν διαπραγματεύεται με συμφέροντα υποτάσσεται στο συμφέρον των αναγνωστών της, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων που ματώνουν για να κρατήσουν τις δουλειές τους, των νέων, των λαϊκών ανθρώπων που τη στηρίζουν. Μια τέτοια εφημερίδα επιδιώκουμε να είμαστε, αντιμετωπίζοντας πλήθος δυσκολιών. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Οχι χωρίς λάθη και αδυναμίες. Και θα συνεχίσουμε με οποιοδήποτε κόστος»

Η ΕΦΣΥΝ συνεχίζει λέγοντας ότι έχει ανοικτές τις σελίδες της για να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση του Ασφαλιστικού «Αν το σχέδιο που εμείς δημοσιεύσαμε δεν απηχεί τις απόψεις του, αναμένουμε εκείνο που τις απηχεί» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Στο στόχαστρο της εφημερίδας ωστόσο μπαίνουν τα λεγόμενα της κ Όλγας Γεροβασίλη «Μας προκαλεί κατάπληξη η «παλαιοκομματική» αντίδρασή της. Πάει πολύ να εντάσσει την εφημερίδα μας σε «οργανωμένο σχέδιο από κύκλους, οι οποίοι απλά ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν η Αριστερά στην Ελλάδα να αποτελέσει παρένθεση».

Γνωριζόμαστε όλοι καλά σε αυτό τον τόπο. Μια συνεταιριστική εφημερίδα, που βγαίνει με την αυτοθυσία των εργαζομένων της, που δεν έχει κανένα αφεντικό και δεν μετέχει στο σύστημα διαπλοκής, μια πλατιά αριστερή εφημερίδα που πάντοτε δίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση και για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο από την εκπρόσωπό του ακόμη και προεκλογικά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν μια ατυχής στιγμή. Διαφορετικά, η εκπρόσωπος πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της» καταλήγει το άρθρο. 

 Τι απαντά στο LIFO.gr η «Εφ.Συν.»

«Η κ Γεροβασίλη μας ενέταξε σε μια προσπάθεια που γίνεται να πληγούν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και πολιτικές. Αυτές οι επιθέσεις δεν μας αγγίζουν» τονίζει ο κ Σβέρκος.

«Όλη αυτή η έντονη αντίδραση θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της προεκλογικής περιόδου. Αν μη τι άλλο είμαστε μια συνεταιριστική εφημερίδα, με ξεκάθαρα οικονομικά και δεν λογαριάζουμε κανένα πολιτικό κόστος. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημοσιογραφία με τις αρχές που επιβάλλει η δεοντολογία μας» καταλήγει ο κ Σβέρκος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια