O τραγουδιστής που σκότωσε τη σύντροφό του δεν θα τραγουδήσει τελικά σε φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες

O τραγουδιστής που σκότωσε τη σύντροφό του δεν θα τραγουδήσει τελικά σε φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες Facebook Twitter
Bertrand Cantat
0

Ο Bertrand Cantat, ο Γάλλος τραγουδιστής που χτύπησε μέχρι θανάτου τη φίλη του, ανακοίνωσε ότι δεν θα εμφανιστεί τελικά σε φεστιβάλ μετά από έντονες διαμαρτυρίες από ακτιβίστριες και ακτιβιστές για τα δικαιωμάτων των γυναικών. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι υπέγραψαν την ηλεκτρονική αίτηση που ζητούσε από το φεστιβάλ Papillons de Nuit να αποσύρει τη συμμετοχή του Cantat, λέγοντας ότι οι διοργανωτές «νομιμοποιούν τη βία κατά των γυναικών», τοποθετώντας τον στο προσκήνιο.

(Θυμίζουμε ότι θόρυβος είχε προκληθεί και στην Ελλάδα, όταν το 2011 ανακοινώθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών πως ο καλλιτέχνης θα έπαιρνε μέρος ως ερμηνευτής στην παράσταση «Γυναίκες» του Ουαζντί Μουαουάντ, που στηρίζεται στις «Τραχίνιες», την «Ηλέκτρα» και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.)

Έκτοτε, έχει ασκηθεί πίεση στον Cantat να ακυρώσει μια σειρά επερχόμενων εμφανίσεων, καθώς οι αντιδράσεις για τη βία κατά των γυναικών έχουν κορυφωθεί σε όλο τον κόσμο μετά και το σκάνδαλο Weinstein. Δύο άλλα φεστιβάλ αποφάσισαν ήδη να ακυρώσουν τις παραστάσεις του 54χρονου τραγουδιστή, πρώην φρόντμαν της ροκ μπάντας Noir Desir. Ο ίδιος δήλωσε ότι ενώ σκοπεύει να συνεχίσει την περιοδεία για την προώθηση του σόλο άλμπουμ του, θα ακυρώσει όλες τις εμφανίσεις του σε φεστιβάλ «ώστε να τερματιστεί αυτή η διαμάχη και η πίεση που ασκείται στους διοργανωτές».

O τραγουδιστής που σκότωσε τη σύντροφό του δεν θα τραγουδήσει τελικά σε φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες Facebook Twitter
Bertrand Cantat και Marie Trintignant

Ο Cantat σκότωσε τη φίλη του Marie Trintignant, γνωστή ηθοποιό, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όταν βρισκόταν σε περιοδεία στη Λιθουανία το 2003. Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στη Γαλλία, όπου ο Cantat ήταν γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο πως την χαστούκισε τέσσερις φορές τυφλωμένος από τη ζήλια όταν είδε στο κινητό της sms από τον πρώην άντρα της. Έπειτα, ισχυρίστηκε, την έβαλε στο κρεβάτι, χωρίς να έχει ιδέα πως αυτή είχε χτυπηθεί τόσο άσχημα και πως θα πέθαινε. Γάλλοι ειδικοί επιβεβαίωσαν στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς του καταλήγοντας πως όντως ο τραγουδιστής την την χαστούκισε (και δεν την χτύπησε με γροθιές ή βαρύ αντικείμενο) και πως όχι μόνο δεν σκόπευε να τη σκοτώσει αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να φανταστεί πως τα χαστούκια του θα την σκότωναν.

Ο Cantat καταδικάστηκε σε ποινή οκταετούς φυλάκισης για φόνο με έμμεση πρόθεση, από την οποία εξέτισε τέσσερα χρόνια πριν αποφυλακιστεί υπό όρους το 2007.

Η οικογένεια της Trintignant δηλώνει απογοητευμένη με την επιστροφή του στη σκηνή τα τελευταία χρόνια. «Πώς μπορεί να το κάνει αυτό, ένας άνθρωπος που όλοι γνωρίζουν ότι έχει σκοτώσει;» δήλωσε η μητέρα της Marie σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Πώς τόλμησε; Το βρίσκω, ντροπιαστικό, άσεμνο και αηδιαστικό, ότι θα εμφανιστεί στη σκηνή»

Ο Cantat ξεκίνησε την περιοδεία για την προώθηση του πρώτου σόλο άλμπουμ του Amor Fati την 1η Μαρτίου και σκόπευε να εμφανιστεί στο Montpellier το βράδυ της Δευτέρας πριν από τις συναυλίες στο Παρίσι στις 29 και 30 Μαΐου.

Ήδη σήμερα στην Grenoble που θα έδινε δύο συναυλίες υπήρξαν φωνές και επεισόδια.

Πριν λίγο έγραψε τα εξής στο λογαριασμό του στο Facebook:

O τραγουδιστής που σκότωσε τη σύντροφό του δεν θα τραγουδήσει τελικά σε φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες Facebook Twitter

Πρόχειρη μετάφραση: Είμαστε τώρα στην Grenoble, όπου ήθελα να ξεκινήσω μια συζήτηση με κάποιους εχθρικούς διαδηλωτές που ήταν στην αίθουσα. Με το που εμφανίστηκα, έκρηξη βίας, βρισιές, βροχή από χτυπήματα, καμία δυνατότητα για συζήτηση, βία, μόνο βία, κανένας δεν άκουγε, καμία ανταλλαγή απόψεων: με δυο λόγια, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τυφλωμένοι από το μίσος. Ίσως να ενθαρρύνονται απ’ το υπέροχο κλίμα του περιβάλλοντος.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM