Η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο

Σπάνια περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο- Αναπαράχθηκε χωρίς αρσενικό Facebook Twitter
Φωτ.: Joe Wasilewski
0

Η πρώτη περίπτωση κροκόδειλου που έμεινε έγκυος μόνη της εντοπίστηκε σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα.

Ο κροκόδειλος παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της. Το φαινόμενο της λεγόμενης «παρθενογένεσης» έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ σε κροκόδειλο.

Οι επιστήμονες λένε ότι το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να έχει κληρονομηθεί από έναν εξελικτικό πρόγονο, επομένως οι δεινόσαυροι μπορεί επίσης να ήταν σε θέση να αυτοαναπαραχθούν.

Το αυγό γέννησε ένας 18χρονος θηλυκός κροκόδειλος στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018, ωστόσο τώρα έγινε γνωστό. Το έμβρυο ήταν πλήρως σχηματισμένο αλλά γεννήθηκε νεκρό και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό βρέθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε μακριά από άλλους κροκόδειλους για όλη του τη ζωή. Αυτός ήταν και ο λόγος που η επιστημονική ομάδα του πάρκου επικοινώνησε με μια αμερικανική ομάδα από το πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, η οποία ειδικεύεται στην παρθενογένεση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το έμβρυο και διαπίστωσαν ότι ήταν περισσότερο από 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του - επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Γράφοντας στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Biology Letters, οι ερευνητές λένε ότι οι γεννήσεις από παρθένες μπορεί να είναι πιο συχνές στους κροκόδειλους και έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν αναζητήσει αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αιχμάλωτα ερπετά να γεννούν αυγά, δεδομένης της περιόδου απομόνωσης από τους συντρόφους, και αυτά κανονικά θεωρούνται μη βιώσιμα και πεθαίνουν. Αυτά τα ευρήματα επομένως υποδηλώνουν ότι τα αυγά πρέπει να αξιολογούνται για πιθανή βιωσιμότητα όταν τα αρσενικά απουσιάζουν» έγραψαν οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία.

«Επιπλέον, δεδομένου ότι (παρθενογενέσεις) μπορεί να συμβούν παρουσία πιθανών συντρόφων, τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραλείπονται όταν η αναπαραγωγή συμβαίνει σε θηλυκά που ζουν μαζί με αρσενικά».

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται πιο συχνά στην επιστημονική βιβλιογραφία, πιθανώς επειδή οι ερευνητές αναζητούν πλέον τέτοιες περιπτώσεις. Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη ικανά για παρθενογένεση όταν μειώνεται ο πληθυσμός τους και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

«Αυτά τα νέα στοιχεία προσφέρουν δελεαστικές γνώσεις για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων», γράφουν οι επιστήμονες. «Kυρίως των δεινοσαύρων» καταλήγουν.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ