Μικροπλαστικά μέχρι και σε σύννεφα - Ίσως επηρεάζουν τον καιρό

Σύννεφα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες ενδέχεται να έχουν τα μικροπλαστικά που έχουν εντοπιστεί ακόμα και σε σύννεφα. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science & Technology Letters» εντοπίστηκαν μικροπλαστικά ακόμα και σε σύννεφα πάνω από βουνά και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τον καιρό.

Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.

Ένα χιλιοστό έχει 1.000 μικρόμετρα, και παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται lλίγο, αρκετά από αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια μπορούν να έχουν ένα τεράστιο αποτέλεσμα.  Η ομάδα πίσω από τη μελέτη συνέλεξε δείγματα νεφελώδους νερού από την κορυφή του όρους Τάι, γιατί η κορυφή του βουνού είναι γεμάτη από σύννεφα.  Ανέλυσαν τα δείγματα κάτω από μικροσκόπια και με ένα φασματόμετρο για να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση του περιεχομένου των νεφών, όπως αναφέρει η Daily Mail. 

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε 24 από τα 28 δείγματα και η ποσότητα αυξανόταν όσο πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, όπου τα σύννεφα ήταν επίσης πιο πυκνά.

Ποια σύννεφα είχαν περισσότερα μικροπλαστικά 

Εν ολίγοις μετά την ανάλυση των δειγμάτων διαπίστωσαν ότι τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.

Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι. Τα μοντέλα υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ