Ο Αμαζόνιος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών εδώ και έξι χρόνια

Ο Αμαζόνιος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών εδώ και έξι χρόνια Facebook Twitter
0

Η αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ των τελευταίων έξι ετών, αναφέρει η εθνική υπηρεσία, Inpe.

Περίπου 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης εκκαθαρίστηκαν στην περιοχή μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταστράφηκαν 3.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους.

Ο Αμαζόνιος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην βιωσιμότητα του πλανήτη αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο για τα αυξανόμενα επίπεδα αποψίλωσης των δασών καθώς δεν έχει προφυλάξει το περιβάλλον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας από την άλλη ισχυρίζεται ότι έχει δυναμική δράση στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, αν και σε δήλωσή του δεν αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, αλλά τα δέντρα του κόβονται για το ξύλο τους και για να ελευθερωθεί χώρος για καλλιέργειες, που με τη σειρά τους προμηθεύουν παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων.

Το υψηλό επίπεδο αποψίλωσης των δασών τροφοδοτεί επίσης έναν υψηλότερο από το συνηθισμένο αριθμό πυρκαγιών για αυτήν την εποχή την επόμενη χρονιά επισημαίνει η Δρ Μανοέλα Ματσάντο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στο Reuters.

Μετά την κοπή των δέντρων, συχνά ακολουθούν πυρκαγιές για να καθαριστεί η γη για τη γεωργία, επομένως μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές, όπως τόνισε.

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, η περιοχή φιλοξενεί κοινότητες που ισχυρίζονται ότι πρέπει να χρησιμοποιούν το δάσος για εξόρυξη και εμπορική γεωργία προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Την ίδια στιγμή, οι αυτόχθονες που ζουν στον Αμαζόνιο αγωνίζονται για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος και τον τρόπο ζωής τους.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα από δορυφορικά δεδομένα τριών δεκαετιών ότι η υγεία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου επιδεινώνεται.

Είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις απώλειας ανθεκτικότητας σε ποσοστό άνω του 75% του δάσους, με τα δέντρα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη επέμβαση όπως η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές.

Στη σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη πέρυσι, πάνω από 100 κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν την τακτική αυτή και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ