Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «μεγαλύτερο δάσος φανερόγαμων» στον κόσμο - Με καρχαρίες για βοηθούς

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «μεγαλύτερο δάσος φανερόγαμων στον κόσμο» - Εφαρμόζοντας κάμερες σε καρχαρίες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ο καρχαρίας-τίγρης, θηρευτής δεινός, άφοβος και πελώριος που ξεπερνά τα πέντε μέτρα, απέκτησε εσχάτως νέο ρόλο: Αυτόν του θαλάσσιου επιστήμονα. 

Σε μια προσπάθεια να μετρήσουν την έκταση των «λιβαδιών» φανερόγαμων (seagrass) στο υποθαλλάσιο περιβάλλον, οι ερευνητές προσάρμοσαν κάμερες στα ραχιαία πτερύγια καρχαριών-τίγρεων

Τα δεδομένα από ώρες περιπλανήσεων που συνέλεξαν, αποκάλυψαν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ως το μεγαλύτερο γνωστό οικοσύστημα θαλάσσιων ανθοφόρων φυτών, έκτασης άνω των 92.000 τ.χλμ στο βυθό της Καραϊβικής. 

Η ανακάλυψη αυτή «μεγαλώνει» κατά 40% και πλέον τη συνολική γνωστή έκταση φανερόγαμων στον κόσμο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications

«Το εύρημα αυτό καταδεικνύει πόσο απέχουμε από την ανακάλυψη των ωκεανών, όχι μόνο στα βάθη τους, αλλά και στις ρηχές περιοχές τους» σημείωσε ο καθηγητής Κάρλος Ντουάρτε, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, από το πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «μεγαλύτερο δάσος φανερόγαμων» στον κόσμο - Προσαρμόζοντας κάμερες σε καρχαρίες Facebook Twitter
Οι ερευνητές εγκαθιστούν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο πτερύγιο ενός καρχαρία - Φωτ.: Beneath the Waves

Οι εκτάσεις φανερόγαμων, που δεν αποτελούν φύκη, αλλά θαλάσσια ανθοφόρα φυτά, θεωρούνται ελλιπώς μελετημένες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν μόνο πως καλύπτουν μια συνολική περιοχή από 160.000 τ.χ έως 1,6 εκατ. τ.χ. 

Η χαρτογράφησή τους είναι δύσκολη καθώς οι εκτάσεις σε βαθιά ή θολά νερά δεν μπορούν να καταγραφούν από αεροπλάνα ή δορυφόρους ενώ μικρότερες εκτάσεις, αραιές ή μεικτές με άλλα θαλάσσια φυτά, είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «μεγαλύτερο δάσος φανερόγαμων» στον κόσμο - Προσαρμόζοντας κάμερες σε καρχαρίες Facebook Twitter
Ένας καρχαρίας-τίγρης στο ρόλο του θαλάσσιου επιστήμονα - Φωτ.: Beneath the Waves

Αυτό σημαίνει πως η ύπαρξή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με φυσική παρουσία επιστήμονα ή κάμερας. Η αποστολή δυτών ή βαθυσκάφων σε πελώριες εκτάσεις του ωκεάνιου βυθού είναι σχεδόν ανέφικτη λόγω κυρίως τεράστιου κόστους, οπότε οι επιστήμονες «επιστράτευσαν» ως βοηθούς τους τους καρχαρίες. 

Γιατί το συγκεκριμένο είδος; Διότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καρχαρίες-τίγρεις είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και φτάνουν σε μεγάλα βάθη, έχουν μεγάλη εμβέλεια και περνούν πολύ χρόνο σε δάση φανερόγαμων. Κάπως έτσι, μεταξύ 2016 - 2020, οι ερευνητές εγκατέστησαν κάμερες και πομπούς στα πτερύγια επτά καρχαριών, παρακολουθώντας τις μετακινήσεις τους. 

To seagrass - ή θαλάσσια φανερόγαμα, αναφέρεται σε δεκάδες διαφορετικά είδη ανθοφόρων φυτών που ζουν αποκλειστικά υποθαλάσσια, παράγοντας ενέργεια μέσω φωτοσύνθεσης, απορροφώντας το φως του ήλιου. Τα φυτά αυτά, όπως και οι συγγενείς τους στην ξηρά, έχουν ριζικό σύστημα και φύλλα και παράγουν σπόρους. 

Τα φανερόγαμα είναι εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς λειτουργούν ως εκκολαπτήριο για πολλά είδη, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την εμπορική αλιεία και παρέχουν προστασία από τη διάβρωση των ακτών. 

Με πληροφορίες από Guardian/Newsweek

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ