«Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε»: O παγετώνας Πέτερμαν αποκαλύπτει τον κίνδυνο

«Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε»: O παγετώνας Πέτερμαν αποκαλύπτει τον κίνδυνο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα επιστημονική έρευνα δίνει νέα στοιχεία όσον αφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που φαίνεται ότι γίνεται ταχύτερα - από το υπολογιζόμενο - όπως προκύπτει από τη μελέτη μεγάλου παγετώνα στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ίρβαιν και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησαν τον παγετώνα Πέτερμαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλληλεπίδραση του παγετώνα με τις παλίρροιες και αποκαλύφθηκε ότι το σημείο όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθημερινά.

Η γραμμή γείωσης του Πέτερμαν «μεταναστεύει μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν» σύμφωνα με τον Enrico Ciraci, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα στο Ίρβαιν.

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα ύψους 270 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγετώνα, κατά μήκος της γραμμής γείωσης. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να στοιβαχτούν μέσα δύο Αγάλματα της Ελευθερίας, το ένα πάνω στο άλλο. 

Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν.

Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος την άνοιξη ήταν υψηλότερες από ποτέ, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά, οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τελευταίες ανακαλύψεις για τις παλίρροιες. 

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών» ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έρευνας, Eric Rignot, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA JPL.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν συνυπολογιστούν οι προβλέψεις τους τότε οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανόδου της θάλασσας «θα αυξάνονταν έως και 200%». Και αυτό, συμπλήρωσε, δεν αφορά μόνο τον Πέτερμαν, αλλά και «όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή  το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM