Θεσσαλονίκη: Να τι πρωτοποριακό θα κάνουν με τα άχρηστα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Θεσσαλονίκη: Να τι πρωτοποριακό θα κάνουν με τα άχρηστα χριστουγεννιάτικα δέντρα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ανέλαβαν να υλοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη του υπουργείο Περιβάλλοντος ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. 

Με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ», ενεργοποιείται, αμέσως μετά τις γιορτές για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, πιλοτική δράση για τη μετατροπή των ελάτων σε πέλετ, εδαφοβελτιωτικό υλικό, και μοριοσανίδες.

Τη δράση ανέλαβαν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), με την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα με την αξιοποίηση των «άψυχων»- ξεραμένων, μετά τις γιορτές δένδρων, θα ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος και κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αξιοποίηση των φυσικών ελάτων που κοσμούν τις γιορτινές μέρες τα σαλόνια των σπιτιών τους.

«Να μην γίνουμε και φέτος μάρτυρες θλιβερών εικόνων, με νεκρά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα έξω από τους κάδους σκουπιδιών», είπε, καλώντας ιδιώτες επιχειρηματίες να παραλάβουν δωρεάν τα πριονίδια που θα προκύψουν από το θρυμματισμό των δένδρων για την παραγωγή πέλετ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεράνης, μοναδική υποχρέωσή τους θα είναι ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πέλετ να τα διαθέσουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω των Δήμων της περιοχής τους.

«Ελπίζω του χρόνου το όλο εγχείρημα να βρει και άλλους μιμητές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γεράνης, εξηγώντας ότι ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι δήμοι πρέπει να ενημερώσουν τους δημότες τους για τις τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν.

Έκανε επίσης γνωστό ότι είναι αρμοδιότητα των δήμων να βγάλουν από τις βάσεις των φυσικών ελάτων τα καρφιά που υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές στα μηχανήματα που θα τα μετατρέψουν σε πριονίδια.

Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να «πιάσουν δουλειά» τα μηχανήματα, θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου, του ΦΟΣΔΑ που θρυμματίζουν τα δέντρα τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να διασπείρονται ακόμα και ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Να σημειωθεί, ότι ο ΦΟΣΔΑ δίνει χρονικό περιθώριο από τις 10 Ιανουαρίου 2019 έως και το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα φυσικά έλατα στους χώρους που θα αποφασιστούν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αρμόδιο για την παραγωγή και διακίνηση των καλλιεργούμενων δέντρων στην αγορά, κυρίως ελάτων, όσο και για τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση όλων των ειδών αποβλήτων, επέλεξε τη φετινή περίοδο των εορτών να αναλάβει την πρωτοβουλία ανακύκλωσης και αξιοποίησης αυτού του αγροδασικού προϊόντος», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις κάτωθι δράσεις:

- Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι δήμοι της ΠΕ Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.

- Πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, μετά τις εορτές, κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μη μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.

- Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους είτε με τον ΦΟΔΣΑ είτε με κατάλληλους αναδόχους.

- Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, όπως μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ