Νέα νομοσχέδια σε επτά «κομβικά» υπουργεία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέα νομοσχέδια σε επτά «κομβικά» υπουργεία ετοιμάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
ΑΠΕ- ΜΠΕ
0

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί και σειρά νομοθετημάτων είναι ήδη σε εξέλιξη σε επτά νευραλγικά υπουργεία με στόχο εν γένει την εδραίωση του κοινωνικού κράτους, όπως αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, τονίστηκε  από το υπουργικό συμβούλιο, ότι παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί το πρόγραμμά της, ικανοποιεί δίκαια κοινωνικά αιτήματα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, μέσω του νομοθετικού έργου της η κυβέρνηση εξισορροπεί αποφασιστικά τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως μια σειρά από νομοσχέδια βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την «προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζει εκκρεμότητες που λίμναζαν για χρόνια, ξαναχτίζει το κοινωνικό κράτος. Και όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποκρύψουν, η υλοποίησή τους αλλάζει, σταδιακά, την καθημερινότητα του πολίτη, σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές» λένε οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν 

Υπουργείο Πολιτισμού


Ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Έπειτα από δύο χρόνια κοπιώδους προσπάθειας, αντικρουόμενων θέσεων, διαφορετικών προσεγγίσεων, βρέθηκε η διέξοδος για τα δικαιώματα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Υπουργείο Εσωτερικών


Κατατέθηκε και βρίσκεται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία.

Υπουργείο Οικονομικών


Σήμερα κατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.

Υπουργείο Υποδομών


Σήμερα επίσης ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ. Το Υπουργείο συνεχίζει τον Σεπτέμβρη με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν α) σε νέα συστήματα ελέγχων της διαχείρισης και εκτέλεσης των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, β) στην ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και γ) στη ρύθμιση των διαμεσολαβητικών δραστηριοτήτων στις μεταφορές.

Υπουργείο Παιδείας


Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, τη διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την δημιουργία νέων θεσμών εξωστρέφειας για πρώτη φορά.

Υπουργείο Υγείας

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί το θεσμικό επιστέγασμα της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών, στην πρόληψη και αγωγή υγείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνιστά την προοδευτική απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας. Έρχεται να αποτελέσει τη θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που παρέμενε εκκρεμής από τον ίδρυση του ΕΣΥ.

Υπουργείο Εργασίας


Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται εξάλλου νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς.


Ενδεικτικά: το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας κ.ά.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM